Mivel a kávé nagy részét a víz képezi, a vízminőség nagyban hozzájárul ahhoz, hogy milyen ízek kerülnek a csészénkbe. Magyarország legtöbb régiójában kemény a víz. Ami amellett, hogy nem ideális a kávékészítéshez, a gépeknek sem tesz jót.

Gondoljunk bele, miből is áll egy espresso? 8 g kávé és 30 ml víz. És miből áll egy filterkávé? Egyáltalán mi az? Erről majd később…

Az 1966-ban alapított BRITA az asztalra helyezhető vízszűrő kancsó feltalálója majd a vízkő csökkentés szakértője lett. Napjainkban ez a családi vállalat fejleszti, gyártja és értékesíti termékeit a világ több mint 70 országában. Jelentős fordulat volt a kávékészítés világában, amikor 2004-ben létrejött az első együttműködés a BRITA és a baristák/vendéglátóhelyek között.

Mi a Barista Akadémián a BRITA Purity C150 Quell ST-t használjuk, ami patronnal működik. A patront igénybevételtől és vízminőségtől függően 5-10 havonta szükséges cserélni. Szűrőit speciálisan a vendéglátó- és kávéipar számára fejlesztették ki, hogy csökkentse az ivóvízben található karbonát mennyiséget, elkerülve ezáltal a vízkő lerakódásokat a berendezések vezetékeiben.

A szűrőbetét ioncserélő gyanta és aktív szén keveréket tartalmaz. A szűrés folyamata 4 lépcsőben történik:

I. Előszűrés
Eltávolítja a durva részecskéket.
II. Szűrés az ion cserélővel
Az ioncserélő gyanta csökkenti a víz keménységét, ezáltal megakadályozva a vízkő lerakódást. bizonyos nehézfémek kiszűrése is ebben a fázisban zajlik.
III. Aktív szénszűrés
Az aktív szén jelentősen csökkenti azon alkotóelemek mértékét, amelyek a víz ízét befolyásolják (klór, szerves szennyeződések, növényvédő szerek). Tartalmaz egy baktériumnövekedés gátlót is.
IV. Finom szűrés
A finom szövésű szitaszűrő visszatartja a 10 µm-es részecskéket is.

 

A 4 lépcsős szűrés folyamata kb. 1 percig tart. A BRITA szűrőberendezések paramétereiről  részletes információt a BRITA honlapján olvashattok.

A vízkeménységen túl nagyon fontos a víz összetétele is. A csapvíz is tartalmazhat olyan alkotóelemeket, melyek kedvezőtlenül hatnak a víz ízére és szagára. Ilyen alkotórészek lehetnek a klór, szerves szennyeződések és bizonyos növényvédő szer maradványok. A BRITA vízszűrő rendszerek csökkentik az ilyen alkotók részarányát a vízben, ezenkívül a nehézfémeket, mint például az ólom és a réz.

Barista Akadémia tanfolyamainak tematikájába beépítettük a vízkeménység mérésének módjait, a keménységből adódó problémák ismertetését és azok megoldásait, valamint a BRITA berendezések működési elvét is. A tanfolyamokon a mérési módszerrel nemcsak elméletben, de gyakorlatban is találkozhatnak hallgatóink. A Barista Akadémia Master Class képzésén kizárólag a filter kávékról van szó.

A filter kávé egy kézzel, valamilyen eszközön/eszközzel elkészített kávé ital, általában 15 g kávéőrlemény és 180-220 ml víz alkotja – az arányok miatt ezeknél a kávéitaloknál még fontosabb, hogy milyen vizet használunk. Tehát a közös az espressoban és a filterkávéban: a víz, mint legfontosabb alkotóelem.

Tudj meg mégtöbbet a kávézásról, gyere el alapfokú barista képzésünkre, vagy válaszd a Master Class tanfolyamot, ami  maximum 4 fős csoportban indul azért, hogy mindenki személyes tapasztalatokkal térhessen haza, ahol már önállóan is képes lesz elkészíteni a tanult kávéitalokat . A tanfolyam teljes ára: 40.000.-

Következő alapfokú barista tanfolyam kezdete: 2018.11.08. 17:00, beiratkozás 16:00. Várunk sok szeretettel!
Tanfolyam jelentkezés és információ:
+36/20-355-8400
info@mojito.hu

www.baristaakademia.hu