Pumpkin Spice latte az igazi téli kedvenc!

A pumpkin spice latte egy meglehetősen megosztó kávéital. Valaki vagy odáig van érte, vagy ki nem állhatja. Alapja egy espresso, amihez tradícionális fűszerkeverékkel ízesített tej  és tejszín keveréke kerül.

Ki találta ki a Pumpkin Spice Latte-t?

Az ital legfőbb terjesztője és megalkotója a Starbucks, de mára már szinte minden kávézó itallapján szerepel. Jellegzetes sütőtök pite ízét a fahéjnak, a szegfűszegnek és a szerecsendiónak köszönheti. A recept 2003 óta sok változáson esett át, a végleges receptúrát, ami már igazi tököt is tartalmaz, Vancouverben és Washington D.C-ben tesztelték 2015-ben – eladási rátája magasan felülmúlta a vállalat becsléseit. Ez lett a legnépszerűbb szezonális ital, 2003 és 2015 között több, mint 200 milliót adtak el belőle.

Ha ez nem lenne elég, megjelentek különböző pumpkin spice illatú és ízű termékek is. A muffintól a gyertyákon át a dezodorig mindent megtalálunk. A legnépszerűbb és legbizarrabb termékekről itt találhattok bővebb információt.

 

Pumpkin Spice Latte készítése és recept

Mitől ilyen sikeres?

2013-ban megjelent egy cikk a Forbes magazinban, amiben elárulják, miért is ilyen sikeres a pumpkin spice latte. Debra Donston- Miller (a cikk szerzője) szerint a titok a szezonalitás. Mivel a termék korlátozottan érhető el, sokkal inkább felkelti az emberek kíváncsiságát, mintha bármikor kapható lenne. Persze ez nem elég a sikerhez. A Starbucks sok figyelmet fordít arra, hogy megtalálja célközönségét. Ez nem más, mint a 25-40 év közötti nők és férfiak, mert ők használják legtöbbet a közösségi hálókat, mint például Twitter, Instagram, Facebook. A Starbucks előszeretettel hirdet ezeken a felületeken, így hamar célbaérhet az üzenet.

2014-ben egy blogger, „Food Babe” megjelentetett egy cikket, amiben arról ír, hogy mennyire károsak az ital összetevői, főleg a karamell öntet, ami karcinogén, azaz rákkeltő anyagokat tartalmaz. A Food and Drug Administration azonban megnyugtatta az olvasókat; a szer a bőven a biztonságos határ alatt van.

 

Pumpkin Spice Latte készítése és recept

Mindamellett, hogy a Starbucksban megvásárolható termékek nem a legegészségesebbek és a műanyag pohár sem túl környezetbarát, mindenképpen értékelendő az a kezdeményezés, miszerint 2020-ra szívószálmentes helyként kíván működni. A példáját sok nagyobb üzletlánc is követte és szerencsére már Magyarországon is egyre több kávézó  és egyéb vendéglátó egység követi a „No straw” irányvonalat. Környezetbarát alternítíva lehet a képen látható fémből készült, többször használatos szívószál, amelyet otthonra is érdemes lehet beszerezni.

Ha megtetszett a pumpkin spice latte, íme egy otthon is könnyen elkészíthető recept:

Hozzávalók  2 adaghoz:
2 bögre tej (bármilyen tehéntej vagy alternatív megoldás is megfelelő), 2 evőkanál tök püré, 1-3 evőkanál cukor, 1 evőkanál vanília kivonat, 1/2 teáskanál fűszerkeverék (fahéj, szerecsendió, szegfűszeg), 2 duplaespresso (vagy kotyogós), tejszínhab a szervírozáshoz.

De vásárolhatsz Pumpkin Spice szirupot is, ha nem szeretnél az ízesítéssel bajlódni itt.

Ha sziruppal készítenéd: 2cl Monin Pumkin Spice szirupot kell hozzá adnod az italhoz.

Pumpkin Spice Latte Elkészítés:
1. Melegítsük meg a tejet, a tök pürét és a cukrot egy lábosban.
2. Adjunk hozzá a vaníliát és a fűszerkeveréket.
3. A tetejére fújjunk tejszínhabot.

 

Ha szeretnél többet megtudni a kávézásról és arról, hogyan készítheted el profi körülmények között a pumpkin spice lattet, jelentkezz barista képzésünkre! Az alapfokú barista képzésünkön elsajátíthatod a tökéletes espresso készítését, ami minden kávéital alapja. A harmadik óra után már a tejhab készítést is elsajátíthatod. Kreativitásodat is kiélheted, amikor csokoládé öntettel díszítheted cappuccinodat.

Miután már tudásod biztos alapokon nyugszik, még egy kis gyakorlás következik, aminek keretein belül átismétlitek az espresso és a cappuccino készítést és, hogy egy kis újdonság is legyen megtanuljátok, hogyan kell elkészíteni a többi standard kávéitalt. Az utolsó órán alkoholos kávéitalokat és kávé alapú koktélokat fogtok készíteni – erre az órára érdemes otthon hagyni az autót, mert italaitokat elfogyaszthatjátok (ez minden órára érvényes). A vizsga egy elméleti tesztből és egy gyakorlati részből áll, ami során egy espressot és egy cappucinot kell felszolgálnotok a tanárnak.

Következő alapfokú barista tanfolyamunkon, várunk sok szeretettel!
Tanfolyam jelentkezés és információ:
+36/20-355-8400
info@mojito.hu

www.baristaakademia.hu