Teszteld a tudásod
GYIK
ENTER: keresés indítása | ESC: keresés bezárása
0
Tanfolyamok
Alapfokú barista tanfolyam
Haladó barista tanfolyam
Profi barista csomag
Barista MasterClass tanfolyam
Gyorsított barista tanfolyam
2 in 1 Barista és mixer tanfolyam
Egynapos hobby barista tanfolyam
Egyéni barista tanfolyam
Ingyenes tréningek
Mixertanfolyamok
Ajándékutalvány
Álláslehetőségek
Rólunk
10 évesek vagyunk
Cégtörténet
Ki az a barista?
Miért pont a Barista Akadémia?
Munkatársaink
Sajtó
Galéria
Barista Blog
Kapcsolat
0
was successfully added to your cart.
Kosár
Barista tesztlap 2
1. Miről kapta a V60 eszköz a nevét?
Egy 60 éves ember találta ki
60 g kávét használunk a készítésnél
A tölcsér 60°-so szöget zár be
2. Melyik irányban kell állítani az őrlőn, ha durvább szemcsét szeretnénk?
Óra járásával megegyezően
Óra járásával ellentétesen
Nem lehet rajta állítani
3. Mit jelent a gyufaszálnál vastagabb lefolyás?
Durva az őrlemény
Finom az őrlemény
Túl sok kávé került a karba
4. Mit jelent ha lefolyás csöpögve indul?
Durva az őrlemény
Finom az őrlemény
Nem volt tömörítés
5. Ha túl kevés a kosárban a kávé…
Akkor gyorsan folyik át a víz
Lassan folyik át a víz
Egyenletes a lefolyás
6. Ha túl sok az őrlemény a kosárban…
Akkor felül extraktált kávét kapunk
Akkor alul extraktált kávét kapunk
Egyenletes a lefolyás
7. Ha a tömörítés nem vízszintes…
A lefolyás egyenletes
A két csészében különböző extrakciót kapunk
Lényegtelen, mert a víz megtalálja a megfelelő utat
8. Milyen szűrőt használunk a jobb extrakció érdekében?
Gyári szűrőt
IMS szűrőt
VST szűrőt
9. Mennyi az ajánlott lefolyási idő espresso készítésnél?
20-30 sec
25-30 sec
15-30 sec
10. Mekkora az ajánlott espresso mennyiség?
15 ml
30ml
45ml
11. Ha a kávézacc túl vizes…
Akkor az őrlemény túl durva
Akkor az őrlemény túl finom
Ez jelzi a megfelelő szemcseméretet
12. Ha egy espresso-hoz elegendő vízmennyiségnél kevesebb vizet engedek át a kávén…
Akkor kevesebb koffein oldódik ki
Akkor több koffein oldódik ki
Nem befolyásolja a koffein tartalmat
13. Melyik kávénak magasabb a koffein tartalma?
Arabica
Robusta
Egyforma
14. Milyen jellemzőkkel bír a száraz eljárással feldolgozott kávé?
Tiszta íz jegyekkel bír
Édesebb lesz a kávé és megjelenik benne egy erjedt íz
Keserű ízek dominálnak
15. Milyen jellemzőkkel bír a nedves eljárással feldolgozott kávé?
Tiszta íz jegyekkel bír
Édesebb lesz a kávé és megjelenik benne egy erjedt íz
Keserű ízek dominálnak
16. Milyen a nedves eljárással feldolgozott kávé felülete?
Sima és matt
Barázdált
Pöttyös
17. Milyen a száraz eljárással feldolgozott kávé felülete?
Sima és matt
Barázdált
Foltos
18. Milyen nyomai vannak a magas pörkölés hőmérsékletnek?
Látszódik az ezüst héj
Fekete foltok jelennek mega kávén
Nincs látható jele
19. Meddig tart a lefolyási idő?
Gomb nyomástól gomb nyomásig
A kávé megjelenésétől, gomb nyomásig
A kávé megjelenésétől, az utolsó csepp kávéig
20. A mérőpohárba meddig engedjük az espresso-t?
A krém alja a 30ml-t jelző vonalon
A krém közepe a 30ml-t jelző vonalon
A krém teteje a 30ml-t jelző vonalon
21. Melyik pörkölés színre jellemző a savas ízhatás?
Világos
Közepes
Sötét
22. Mely pörkölési színre jellemző leginkább a keserű égett íz?
Világos
Közepes
Sötét
23. Milyen íz jelenik meg a kávéban, ha berohad a nyers kávé?
Paradicsom
Főtt burgonya
Gabona
24. Melyik pörkölési színnél érezhetőek legjobban a fajtára jellemző ízek?
Világos
Közepes
Sötét
25. Hogy hívják a kávégépen található nyomás visszajelző műszereket?
Tachográf
Manométer
Traffipax
26. Pörkölés közben a kávébab hányadik reccsenése után kapjuk meg a világos pörkölést?
Első
Második
Nem ettől függ
27. Milyen vegyületekre hat a Milard reakció a kávé pörkölésnél?
Savakra és a cukrokra
Cukrokra és a sós ízekre
Aminosavakra és a cukrokra
28. Mekkora a szabványos espresso csésze mérete?
40-60ml
60-90ml
90-120ml
29. Hol tároljuk a tejet habosítás előtt?
Szobahőmérsékleten
Hűtőben
Fagyasztóban
30. Hány fokos az optimális tejhab hőmérséklete?
50°-os
60°-os
75°-os
Elkészültem
Tanfolyamok
Alapfokú barista tanfolyam
Haladó barista tanfolyam
Profi barista csomag
Barista MasterClass tanfolyam
Gyorsított barista tanfolyam
2 in 1 Barista és mixer tanfolyam
Egynapos hobby barista tanfolyam
Egyéni barista tanfolyam
Ingyenes tréningek
Mixertanfolyamok
Ajándékutalvány
Álláslehetőségek
Rólunk
10 évesek vagyunk
Cégtörténet
Ki az a barista?
Miért pont a Barista Akadémia?
Munkatársaink
Sajtó
Galéria
Barista Blog
Kapcsolat
Teszteld a tudásod
GYIK