Ne dobd ki a kávézaccot, használd fel újra!

 

A kávé népszerű ital, amelyet az egész világon ismernek és előszeretettel fogyasztanak.
Az emberek általában eldobják a lefőzés után hátrahagyott zaccot, de miután elolvasod ezt a cikket, garantáljuk, hogy máshogy fogod gondolni.
A kávézaccnak számos praktikus felhasználása lehetséges otthon és a kertben, egyaránt  és még a szépségápolási rutinodat is feldobhatod.
Ha nem főzöl otthon sok kávét, a legtöbb kávézóban rengeteg kávézacc van, amitől szívesen megválnának.
Az alábbiakban 16 kreatív felhasználási lehetőséget mutatunk be a használt kávézacchoz.

 

1. Trágyázd meg a kertedet a kávézaccal

A legtöbb talaj nem tartalmazza a növények optimális növekedéséhez szükséges alapvető tápanyagokat.

Ezenkívül a növények növekedése során felszívják a tápanyagokat a talajból, és végül kimerítik a talaj tartalékait.

Így a legtöbb kertet műtrágyázni kell, hogy a növények megkapják a túléléshez szükséges táplálékot.

A kávézacc számos kulcsfontosságú ásványi anyagot tartalmaz a növények növekedéséhez – nitrogént, kalciumot, káliumot, vasat, foszfort, magnéziumot és krómot.

Segíthetnek felszívni a nehézfémeket is, amelyek szennyezhetik a talajt.

Sőt, a kávézacc segít magához csalogatni a férgeket, amelyek javíthatják a talaj minőségét a kertben.

Ha a kávézaccot műtrágyaként szeretnéd használni, egyszerűen szórd azt a növényeket körülvevő talajba.

 

trágyázás kávézaccal - barista tanfolyam

 

2. Komposztálj kávézaccal

Ha nem kell azonnal műtrágya, akkor a kávézaccot komposztálhatod, hogy később is felhasználhasd.

A komposztálás egy természetes folyamat, amely a szerves anyagokat, például az ételmaradékot és az udvari törmeléket sötét, gazdag anyaggá alakítja, amelyet komposztnak vagy humusznak neveznek.

Ha komposztot használsz a a kertedben, akkor a talaj több tápanyagot és vizet tarthat meg, ezáltal javítva a növények egészségét.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a kávézaccból és konyhai hulladékból készült komposzt tápanyagban gazdagabb, mint a csak hulladékból készült komposzt.

 

Egy másik tanulmány négy komposzttételt hasonlított össze, amelyek 0, 10, 20 és 40% kávézaccot tartalmaztak.

A 40% kávézaccot tartalmazó tétel produkálta a legkevesebb üvegházhatású gázt és a legjobb minőségű komposztot.

A komposztálandó egyéb elemek közé tartozik a levágott fű, levelek, kéreg, aprított újság, ecset, gyógynövények, tojáshéj, állott kenyér, valamint gyümölcs- és zöldségnyesedékek.

Szakértők szerint kerülendő a hús- és halmaradékok, tejtermékek, beteg növények, zsírok és olajok komposztálása.

 

3. Rovarok és kártevők távoltartása

 

A kávéban található bizonyos vegyületek, például a koffein és a diterpének erősen mérgezőek lehetnek a rovarokra.

Emiatt a kávézacc segítségével elriaszthatod a rovarokat.

Hatékonyak a szúnyogok, gyümölcslegyek és bogarak távoltartásában, és segíthetnek távol tartani más kártevőket is.

Ha a kávézaccot rovar- és kártevőirtó szerként szeretné használni, egyszerűen tegyél ki egy tálka zaccot, vagy szórd meg az élőhelyüket.

Más kártevőket is távol tarthatsz a kertben, ha kávézaccot szórsz a növényeid köré. Segítségével egy kordont húzol a növényeid köré, amelyen a csigák nem szeretnek átmászni.

 

bogarak és kártevők ellen kávézaccal

 

4. Űzd el a bolhákat, kedvenceidről

 

A bolhák gyakori probléma a házi kedvencek körében, és kezelése költséges és időigényes lehet.

Számos bolhaeltávolító termék van a piacon, de sok erős vegyszert tartalmaz, és nemkívánatos mellékhatásokat okozhat.

Szerencsére úgy tűnik, hogy a bolhák nem szeretik a kávét, és érdemes a kávézaccot természetes kezelésnek tekinteni.

Egyszerűen dörzsöld be a krémet kedvenced bundájába, samponozás után. Ezután öblítsd le, és hagyd, kedvenced a szokásos módon megszáradni.

Egyesek azt mondják, hogy ez simává és fényessé teheti kedvenced bundáját, de kevés kutatás áll rendelkezésre ezen állítások alátámasztására.

A kávézacc azonban kevésbé hatékony, mint a vényköteles termékek, ezért ha kedvencednek bolhái vannak, és ez a kezelés nem működik, érdemes kapcsolatba lépni egy állatorvossal, hogy megvitassátok más alternatív lehetőségeket is.

Ezenkívül a kávézaccot csak külsőleg szabad használni. Elfogyasztása esetén mérgezést okoz az állatoknál.

 

5. Semlegesítsd a szagokat kávézaccal!

 

A kávézacc nitrogént tartalmaz, ami segít eltávolítani a levegőből a bűzös kéngázt, ha szénnel kombinálódik.

Más szóval, a kávézacc segíthet felszívni és megszüntetni a szagokat.

Tegyél egy tál kávézaccot a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba, hogy semlegesítsd a romlott vagy illatos élelmiszerek szagát.

Készíts régi zokniból vagy harisnyanadrágból légfrissítőt! Töltsd meg ezeket és kösd le a végüket és már kész is.

Helyezd ezeket a cipőkbe, a tornazsákba, a hálószoba fiókjába, az autóülés alá vagy bárhová, ahol szagtalanításra van szüksége.

A kávézaccot akár a mosogató mellett is tarthatod és a fokhagyma vagy a vöröshagyma felaprítása után bedörzsölheted vele a kezed. A zacc segít eltávolítani a szagot a kézről.

 

6. Használd mind természetes súrolószert

 

A kávézacc súroló hatású, és segíthet eltávolítani a nehezen tisztítható felületeken lerakódott lerakódásokat. Antibakteriális és vírusellenes tulajdonságaik miatt még a fertőtlenítésben is segíthet.

Ha szeretnéd elkerülni a vegyszeres tisztítást, a használt kávézacc megér egy próbát.

Használd őket a mosogatóban súroláshoz, vagy az edények vagy a grill tisztítására.

Csak ügyelj arra, hogy semmilyen porózus anyagon ne használd, mert barna foltokat okozhat.

 

kávézacc súroláshoz

 

7. Hámlassza le vele a bőrét

 

A kávézaccban lévő durva részecskék hámlasztóként működnek, hogy segítsenek eltávolítani a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket a bőrről.

Egyszerűen keverje össze a kávézaccot egy kevés vízzel vagy kókuszolajjal, és kézzel dörzsölje közvetlenül az arcára és a testére.

A kávézaccot kis mennyiségű mézzel is elkeverhetjük, és hámlasztó ajakradírként használhatjuk.

Sőt, a kávézaccban lévő koffein erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek megvédeni a bőrt a napsugárzástól.

Növelheti a véráramlást is, ami elősegíti a bőr általános egészségét.

 

8. Csökkentsd a cellulitisz megjelenését

 

A cellulitisz olyan állapot, amely gödrös, csomós megjelenést kölcsönöz a bőrnek. A felnőtt nők 80-90%-át érinti.

Akkor fordul elő, amikor a zsírlerakódások áthatolnak a bőr alatti kötőszöveten, és általában a fenékben és a combokon látható.

Ha a koffeint, például a kávézaccban lévő koffeint helyileg alkalmazzák, elősegítheti ennek a zsírnak a lebontását, és fokozhatja a véráramlást a területen, ezáltal csökkentve a cellulitisz megjelenését.

Egyszerűen keverd össze a zabkrémet vízzel vagy kókuszolajjal, és hetente kétszer dörzsöld be 10 percig a cellulitisz által érintett területeken.

 

Cellulitisz csökkentése kávézaccal

 

9. Használd természetes festékként

 

Ha valaha kávét öntött egy fehér ingre, akkor tudja, hogy foltot hagyhat maga után.

A használt kávézacc újra nedvesítésével olcsó és teljesen természetes festéket készíthetsz, amellyel pamut, műselyem, celofán, lenvászon és papír színezhető.

Ez egy egyszerű módja annak, hogy a textíliáknak és a papírnak vintage megjelenést kölcsönözzön, vagy elfedje a meglévő foltokat a ruházaton és a törölközőn.

A kávézacc még húsvéti tojások festésére vagy a sötét haj színének elmélyítésére is használható.

A kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszer- és hajfestékek több száz vegyi anyagot tartalmazhatnak, amelyek közül sok rákot okozhat.

A használt kávézacc nagyszerű, nem mérgező alternatívája a hagyományos festékeknek.

Ha olyan szövet vagy fonaldarabot festesz be, amelyet varráshoz vagy kötéshez használsz, akkor használat előtt feltétlenül mosd ki hideg vízben, nagyon enyhe mosószerrel.

 

 

10. Puhítsd a húst

 

A hús izomrostokat és fehérjéket tartalmaz, amelyek rágós állagot eredményeznek.

A hús puhítása segít lebontani őket, és lágyabb állagot kapunk.

A só, az enzimek és a savak a húspuhítószerek három természetes fajtája. A kávé természetes savakat és enzimeket tartalmaz, így különösen hatékony a hús puhításában.

A kávé savas jellege segíthet a hús ízének javításában is.

Egyszerűen add hozzá a használt kávézaccot kedvenc pácod receptjéhez, és két órával a sütés előtt vidd fel a húsra.

A zacc rásül a húsra, és sötét, ropogós kérget képez.

 

hús sütés kávézaccal

 

Ha szeretnél még többet megtudni a kávéról, várunk barista tanfolyamainkon!