Hajdu Péter a Barista Akadémia vezetője, az OMV kávészakértője!
Az OMV és a Barisa Akadémia együtt népszerűsíti a minőségi kávéfogyasztást!
Ezen együttműködés keretén belül, Péter a következő gondolatokat osztotta meg, az OMW vásárlói számára:
OMV:
Hajdu Péter kávészakértőnk a kapszulás kávékról osztotta meg véleményét:
„Sokan teszik fel azt a kérdést, hogy „mi a véleményed a kapszulás kávékról”? Ha szigorúan értelmezzük a jó kávé fogalmát, akkor mindenképp frissen őrölt, kézzel készített kávéra gondolunk. Minél több mindent tudunk szabályozni a folyamat során, annál jobb lesz az elkészült ital minősége. A mai rohanó világunkban azonban sok esetben nem áll rendelkezésünkre az ehhez szükséges idő, ezért gondolom azt, hogy a kapszulás kávéknak hatalmas létjogosultsága van a kávé piacán. Amennyire csak lehet, a kapszula leredukálja az oxidációt, ezáltal lassul az aromavesztés. A nyomás és a vízhőmérséklet állandó. Nem kell vesződnünk a szemcsemérettel és nem utolsósorban gombnyomásra kapjuk meg az éppen aktuális kedvenc kávéfajtánk rövid extraktumát, az espressot.„
Te szoktál kapszulás kávét fogyasztani?
Hajdu Péter kávészakértőnket ezúttal a kávéfogyasztási szokásokról kérdeztük:
Milyen kávét szeretünk? Érdemes megvizsgálni a történelmünket…
A 90-es évek végéig három dolog határozta meg kávéfogyasztási szokásainkat: az országba érkező kávé fajtája és minősége, az aktuális kávés eszközök és a pörkölés. Jellemzően vietnámi robustát importáltunk mely fajtajellege a gumis íz. Olyan espresso gépeken és otthoni eszközökön (kotyogós) készültek a kávék, amik majdnem biztos, hogy megégették azt és jellemző volt a sötét pörkölés. Tehát a sötét és keserű kávén szocializálódtunk. Ezt váltotta fel az olasz életérzés, mely már sokkal több arabikát használt és precízebb kávét készített. Manapság pedig, egyre világosabb pörkölést és kiváló single origin arabikákat használunk, mert a közönség kíváncsi a kávé valódi arcára.
Ha te is átélnéd az olasz életérzést, akkor kóstold meg töltőállomásainkon a Single Origin Colombia kávét!
Hajdu Péter kávészakértőnket arról kérdeztük, hogy mitől lesz jó egy csésze kávé:
“A válasz a 4 K szabályban rejlik! Szükségünk lesz egy jó minőségű „K”ávéra, amit tudatosan pörköltek, hogy a kávéfajtára jellemző ízek megmaradjanak. Nélkülözhetetlen egy jó „K”ávé őrlő, ami segít bennünket abban, hogy hozzáférjünk a kávéban rejlő aroma és íz anyagokhoz. Természetesen nem maradhat ki az egész folyamat lelke, a „K”ávégép, mely az őrleményben megbújó vegyületekből, rekord idő alatt készít egy sűrű, fekete kivonatot. Végül pedig a hozzáértő „K”éz, ami a megfelelően kiválasztott alapanyagot, a jól beállított gép segítségével elkészíti nekünk, hogy egy átlagon felüli élmény részesei lehessünk.”
Éld át te is a prémium kávézás élményét, vásárolj töltőállomásainkon Single Origin Colombia-t és nyerj akár egy Krups kávégépet: https://omvjatek.hu/
Tudtad, hogy az OMV az egyetlen olyan kúthálózat Magyarországon, melynek a teljes kávébeszerzése Fair trade forrásból származik? Te figyelsz erre a jelzésre kávéválasztáskor? Hajdu Péter kávészakértő ezzel kapcsolatban osztott meg velünk pár érdekességet:
„Amikor elkortyolunk egy csésze forró kávét, akkor az a pillanat, csak a miénk. De érdemes azon elgondolkodni, hogy vajon hány ember kitartó munkája szükséges ahhoz, hogy ezt az élményt, nap mint nap átélhessük! Ha elfogadjuk azt, hogy egyéni döntéseink alakítják a világot, akkor máris részesévé válhatunk valami nagyszerűnek, ha például egy „Fair Trade” kávét választunk. A Fair Trade célja, hogy egyensúlyt teremtsen a globális kereskedelem szereplői között, a termelők családjainak nyújtott méltányos fizetések révén. Egy csésze kávé elegendő ahhoz, hogy mi magunk is hozzájáruljunk a fenntartható kávétermesztéshez és támogassuk az ültetvényen dolgozók életét!„
Ha neked is megjött a kedved hozzá, látogass el töltőállomásaink egyikére, próbáld ki a Single Origin Colombia kávénkat, és nyerj akár egy Krups automata kávéfőzőt! Részletek: https://omvjatek.hu/