Ha a kávé csomagolásán nem találod a következő információkat, akkor valószínű, hogy kevésbé jó minőségű kávéval futottál össze.

 

Ha vásároltunk már valaha speciality szemes kávét, akkor biztos találkoztunk jelekkel és szavakkal, amik az adott kávé jellemzőjeként voltak feltüntetve. Sikerült mindegyiket értelmeznünk? Tudjuk mindnek a jelentését, mire utal? Ezek az információk igazán hasznosak lehetnek, hiszen arra utalnak, hogy ha sikerült friss kávét szereznünk és megtaláljuk az ideális elkészítési módját, akkor milyen ízélményt kaphatunk végeredményül. Most ezeket az információkat vesszük górcső alá, hátha segít legközelebb, hogy profibban válasszuk ki a kívánt kávét.

 

A kávé nevemi található a kávés zacskón

Az egyik legfontosabb információ, ami a kávénk csomagolásán megtalálható. Ez már önmagában sok dolgot elárul nekünk arról, hogy mire is számítsunk. Nézzünk egy példát: Ethiopia Koke Honey (Organic). Ez a négy szó rengeteg dolgot elárul nekünk, méghozzá a kávé lelőhelyét: Etiópia, ebből már az ízvilág is sejthető, ahogy ez lejjebb olvasható. A termesztő farm neve: Koke, a feldolgozás módja: Honey és a tanúsítvány: Organikus, azaz bio gazdálkodásból származik.

mi található a kávés zacskónA kávé lelőhelye

Ahogy már a korábbi cikkünkben is írtuk a kávé a Kávé Öv területén terem meg. A kávé lelőhelyét tudva arról is lehet információnk, hogy az adott területen milyen ízvilág jellemző. Így például, ha a gyümölcsös és savasabb ízvilágot kedveled, akkor érdemes afrikai, például kenyai vagy Ethióp kávét venned, ha viszont a csokoládés vagy a földesebb ízvilág áll hozzád közelebb, akkor például a szumátrai kávé jobban passzol hozzád.

 

A farm és a termesztő nevemi található a kávés zacskón

Az újhullámos pörkölők az átlátható, fenntartható és etikus beszerzést tartják szem előtt, ezért folyamatosan informálódnak a termesztőktől, akik fáradtságos munkával dolgoznak azon, hogy igazán jó minőségű kávét adhassanak a fogyasztóknak. Így a farm és a termesztő ismerete a fogyasztókat is hozzásegíti, hogy tisztább képet kapjanak a kávéjuk eredetéről. Ha van már egy pörkölő, akiknek a kávéját megkedvelted, érdemes több farm kávéját megkóstolni, hogy tapasztalatot gyűjthess és persze ezzel támogatod a kisebb gazdaságok fenntarthatóságát is.

 

mi található a kávés zacskónA termesztési magasság

A termesztési magasság közvetlen hatással van a kávébabok méretére, alakjára, keménységére és ízére. A magasabban termesztett kávék (1500 m felett) mindig savasabb és élénkebb ízekkel rendelkeznek, míg az alacsonyabban termesztett kávék tompább ízeket, földes jegyeket és teltebb aromát képviselnek.
De miért lesznek a magasabban termett kávék ízesebbek? Minél magasabban terem a kávé, annál több ideig tart, amíg a kávécseresznye megérik. Ez a hosszabb érési idő lehetővé teszi, hogy a cseresznyében lévő cukrokból több fejlődjön ki, ez által érdekesebb és savassabb ízvilág alakul ki. A tengerszinthez közelebb lévő kávécserjéken a magokat kevesebb csapadék, magasabb hőmérséklet és kevesebb direkt napfény éri, így a savak nem fejlődnek annyira ki és tompább ízvilágúak lesznek.

 

A variánsmi található a kávés zacskón

Amikor almát veszünk a piacon, választhatunk, hogy milyet akarunk pontosan, Joanthan, Jonagold, Idared, Golden, stb. Ugyanígy van a kávénál is, számos variánsát ismerjük. A Bourbon-tól kezdve a Typica-ig, a Gesha, a Pacamara, az SL28, a Catuai és még számos egyéb, persze mind más ízélményt biztosít. Sőt, egy El Salvador-ból származó Bourbon és egy Guatemala-i Bourbon is különböző ízeket hordoz magában, hiszen más területről származnak, más földben növekednek. A variáns azonosítása tehát szintén számos lehetőséget ad megismerni a kávé különböző arcait.

 

A feldolgozási mód

A csomagoláson a feldolgozás módját is rendszerint feltüntetik. Sok módszer van, de alapvetően a száraz és a mosott kategóriákat különböztetjük meg. Mielőtt tábort vernénk az egyik mellett érdemes itt is több kávét kóstolni és felfedezni a jellemző vonásokat. Ha meg akarjuk érteni a feldolgozási folyamat lényegét, nem árt, ha van némi tudásunk a kávé anatómiájáról.
A kávé magot, ami ugye tulajdonképpen egy cseresznyemag, körbeveszi az ezüst héj, a pergamino héj, egy pektin réteg, a gyümölcs hús és végül a gyümölcs héj.mi található a kávés zacskón
A mosott eljárásnál a gyümölcshús eltávolítása után vízzel szedik le a pektin réteget és a pergamino réteget. Ezzel a módszerrel tehát teljesen letisztítják a magot, ami által egy kristálytisztább ízvilágot kapunk, ugyanakkor a kávé természetes ízei nagyrészt eltűnnek.
A száraz eljárásnál hatalmas ágyakon szárítják a napon a kávét, rajta hagyva a rétegeket, hogy pontosan mennyi réteget és mennyi ideig, az variálható. Ez egy időigényesebb és kissé összetettebb feldolgozási mód, ami alatt a kávé a fermentáció által erőteljes, telt ízeket eredményez.
A Honey eljárásnál a rajta hagyott pektin réteggel dolgoznak a termesztők, ez adja azt a különleges édességét végül a kávénak.
Ha tehát ismerjük a feldolgozás módját, könnyebben tudjuk kiválasztani a hozzánk közelebb álló ízvilágot. Szeretjük a kristálytiszta ízeket, a savas hatást, akkor válasszunk mosottat. Kíváncsiak vagyunk egy testes, érett, aromadús kávéra, akkor keressünk a száraz feldolgozással készültek között, vagy ha megtapasztalnánk, milyen édes tud lenni egy kávé bármilyen hozzáadott cukor nélkül, akkor feltétlen csapjunk le egy honey process jelzésű zsákra.

 

Tanusítványok

Sok tanusítvány létezik, amivel a kereskedők biztosíthatják a fogyasztójukat a minőségi és korrekt hozzáállásról. A legismertebbek ezek közül az Organic, a Fair Trade, a Rainforest Alliance és az UTZ. Ezeknek kifejtése egy külön cikket érdemelne, hogy mit is képviselnek, mi szükséges a megszerzésükhöz, mindenesetre egy dologban mindenképp egyeznek. Ezek a tanusítványok biztosítanak egy fajta környezeti vagy gazdasági korrektséget és minőséget. Azért fontosak, mert a zacskón feltüntetve a fogyasztók is remélhetik, hogy az áru megvásárlásával támogatják azokat a gazdákat és kereskedőket, akik nagy hangsúlyt fektetnek környezeti és társadalmi hatásokat illetően a szükséges egyensúly betartására.

 

Ízjegyek

Talán az egyik legmeghatározóbb információ a zacskókra ráírt ízjegyek. Pl. szilva, csokoládé, fahéj. Ugyanakkor azt szem előtt kell tartanunk, hogy bármit olvasunk a zacskón, az nem biztosíték arra, hogy tisztán és kizárólagosan azt az ízt fogjuk érezni az elkészített italunkban. Ezek inkább irányvonalaknak tekinthetők, amit a pörkölők írnak rá, miután a legjobb tudásuk szerint megpörkölték és lekóstolták a kávét. Ez tehát egy objektív információ, előfordulhat, hogy a csokoládés íz helyett egy karamelles beütést érez a fogyasztó. Ez függ a kávé frissességétől, az elkészítés módjától és sikerességétől is.
Tanfolyamainkon ezért is szoktunk kávékat kóstolni, mert az ízek felismerése és tudatosítása nem is olyan könnyű feladat, érdemes sokat gyakorolni. Szerintünk az egyik legjobb módszer arra, hogy egy optimálisan pörkölt, friss kávéból a legjobb ízeket előcsalogassuk a V60. Ez az eszköz lehetőséget ad, hogy minél több illat és íz aromát kicsalogassunk a kávénkból.
Minél többet kóstol valaki, annál jobban karbantartja az ízlelőbimbóit, így egyre jobban el fogja tudni választani a különböző ízjegyeket.
Az tehát nincs kőbe vésve, hogy milyen ízt fogsz érezni a kávédban, de az ízjegy feltüntetésével a pörkölők mégis tudnak egy támpontot adni, hogy milyen jellegű ízvilágra számíthatsz az adott kávétól.

Amint láthatjuk a kávé csomagolása rengeteg információt adhat nekünk arról, mire számítsunk. Érdemes valamilyen rendszer szerint elindulni a kóstolás terepén és garantált, hogy új élményekben lehet részünk, ha kitartunk és gyakorlunk eleget. Merjetek kilépni az új terepre, engedjétek el a berögzült szokásaitokat, hogy csukott szemmel leveszitek a polcról amit szoktatok, kóstoljatok minél többet, hiszen a kávé nem pusztán hasznos és egészséges, hanem izgalmas és élvezhető hobbi is lehet.

HA TETSZETT AMIT MA TANULTÁL A kávékról, AKKOR VÁRUNK SOK SZERETETTEL Online Barista Tanfolyamunkon BUDAPESTEN 2020.06.15.-ÉN! 17:00-KOR MÁR KEZDŐDIK AZ ELSŐ ELMÉLETI ÓRA! A Barista Akadémia ÉS A Mojito Mixeriskola A KÖVETKEZŐ TANFOLYAM TÍPUSOKAT INDÍTJA EL, EZEN AZ IDŐPONTON: ALAP Barista, HALADÓ barista tanfolyam, ALAP mixertanfolyam, HALADÓ mixertanfolyam, 2 IN 1 MIXER ÉS BARISTA TANFOLYAM.

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! INFO@MOJITO.HU
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00