Hol terem a kávé, mely kontinensek és országok vesznek részt a termelésben?

Sokszor írtunk már arról, hogy a kávé milyen kényes, sok törődést és figyelmet igénylő növény. Ezt bizonyítja az is, hogy nem terem meg akárhol. A kávénövény számára ideális éghajlati körülmények az Egyenlítő övezetében állnak rendelkezésre. Ezt a sávot, ami az északi szélességi 25 fok és déli szélesség 30 fok között helyezkedik el, éppen ezért Kávé Öv-nek nevezi a szakma. A két fajtája, amit többnyire fogyasztunk az Arabica és a Robusta ezen a Kávé Övön belül vertikálisan is felosztja a termőterületeket, ugyanis míg a kényesebb Arabica a magasabban (1000 m felett) fekvő földeken terem meg, addig a szívósabb Robusta jobban bírja a magasabb hőmérsékletet és az alacsonyabban (1000 m-ig) fekvő területeket.

Mi befolyásolja az ízeket?

A növény típusától kezdve, a talaj kémiáján át, az időjárás, az esős és a napsütötte órák száma, a kávécserje magassága, a szüretelés módja, mind olyan tényező, ami befolyásolja az ízeket. Mindezek után a feldolgozás módja további lehetőséget adnak, hogy a különböző régiók és farmok kávéi között különbséget tudjunk tenni. Annyira sok variáció létezik, hogy akár még ugyanazon ültetvényen belül is lehetnek különbségek. Talán ezért is tud a mai napig fennmaradni világszerte közkedvelt italként, hiszen a lehetőségek kimeríthetetlenek és mindenki ízlése szerint megtalálhatja a saját kedvencét.

A világon több, mint 50 országban termesztenek kávét, mi most párat ezekből gyűjtöttünk össze, a legjellemzőbb tulajdonságaikat kiemelve.

 • Észak-Amerika és a Karibi-térség

  • USA – Hawaii

   A Hawaii szigetek teljes területén találhatunk kávéültetvényeket, mégis a legelterjedtebb és leginkább keresett kávé Hawaii egyik legnagyobb szigetéről származik, ez a Kona kávé. Itt található ugyanis a mai napig aktív Mauna Loa vulkán, amelynek lejtői kiváló feltételeket biztosítanak a kávé számára. A gazdák ebbe a fekete, vulkanikus talajba ültetik el a palántákat, ami rengeteg ásványi anyaggal látja el a fiatal növényeket. A délutáni trópusi felhők takarója természetes védelmet nyújt a cserjéknek a tűző nap ellen és a gyakori esőzések pedig kellő csapadékot biztosítanak. A Kona kávé gondos feldolgozás után egy közepesen testes, ízeiben gazdag, aromadús italként kerülhet az asztalunkra.

   • Mexikó

    Itt jellemzőbbek a kisebb farmok, ugyanakkor rengeteget találhatunk belőlük. Több, mint 100.000 farmjával a világ legnagyobb kávétermelő országai közé tartozik. A legtöbb gazdaság Veracruz, Oaxaca és Chiapas déli államaiban található. A mexikói kávék aromában gazdag, ízeiben karakteres, gyakran éles utóízzel rendelkező kávék. Ismertebb kávéjuk az Altura, aminek elnevezése arra utal, hogy magasabb területen termesztették.

   • Puerto Rico

    Erre a térségre a kávé a 1736-ban érkezett meg Martinique-ről és a 19. század végére ez a sziget volt a világ 6. vezető kávé-exportőre. Azóta a rendszeres hurrikánok és a kávétermelő országok egyre erősebb versenye arra ösztönözte Puerto Rico-t hogy új gazdasági stratégiát dolgozzon ki a piacon maradás érdekében. Így a magas minőség mellett döntöttek és mára híresek a nagy gondossággal termesztett és feldolgozott kávéjukról, amit kifejezetten magas minőségű Arabicából állítanak elő. A Karib-szigetek két legnagyobb farmja a Grand Lares, a déli központi régóban és a Yuaco Selecto, délnyugatra. Mindkét régióból minőségi kávébabokhoz juthatunk hozzá, melyre a kiegyensúlyozott testesség, a savas és a gyümölcsös aromák harmóniája jellemző.

 • Közép-Amerika

  • Guatemala

   Noha a guatemala-i kávé nem annyira közismert, mint néhány közép- és dél-amerikai szomszédja, mégis jellegzetes és gazdag íze illetve jó minőségének köszönhetően
   a fogyasztók körében közkedvelt kávénak számít.
   A három fő termőterülete: Antigua, Coban és Huehuetanango, melyek mindegyike gazdag vulkáni talajon terül el. A terület mikroklímája jelentősen befolyásolja az itt jellemző keményebb kávébabok minőségét és ízvilágát, melyeket 1300 méter felett termesztenek. Innen jellemzően egy közepes vagy erős testtel rendelkező, ízeiben komplex, olykor kissé fűszeres vagy csokoládés jellegű kávét szerezhetünk.

  • Costa Rica

   A kávétermesztés egyik drágaköve ez a terület. Jellemzően nedves feldolgozást alkalmaznak, kifejezetten az arabica fajtával dolgoznak az itt termesztők. Az ország területén közel 400 millió cserje található, a lakosság jelentős része dolgozik ebben az iparban. Saját kávé intézetük (Instituto de Cafe de Costa Rica), kávé szövetségük (Speciality Coffee Association of Costa Rica) és persze versenyük (Cosecha de Oro) is van, melyek a kávéjuk minőségét hivatottak biztosítani. Leginkább kisebb gazdaságokon termesztenek, ún. Finca-kon (Farmokon). Leghíresebb régiójuk a Tarrazu, emellett a Herediá, a Volcan Poas és a Tres Rios is közismert farm. Kávéikra a nedves feldolgozás miatt is a savasság, ugyanakkor a kiegyensúlyozott ízvilág jellemző, speciality körökben a harmonikus teltsége miatt igen közkedvelt kávé.

 • Dél-Amerika

  • Kolumbia

   Kolumbia a világ egyik legismertebb kávétermelő országa, egyúttal az éves termelés szintjén a második legnagyobb hatalom. Több ezer családi farmon termesztik nagy gondossággal és odafigyeléssel a magas színvonalú kávét. Ez a figyelem és sok munka azt eredményezi, hogy ma már következetesen tudnak előállítani jó minőségű és kiegyensúlyozott savakkal rendelkező kávét.
   A dimbes-dombos táj tökéletes körülményeket biztosít a termesztéshez, ugyanakkor megnehezíti a szállítást, ezért a mai napig sokszor öszvéreken, a módosabb gazdák pedig dzsipeken juttatják el a feldolgozó központokba a kávécseresznyéket.
   A legismertebb fajták a Supremo, mely erősebb aromáiról és finom édességéről híres, és az Excelso Grade, mely lágyabb, ugyanakkor kissé savasabb ízvilágot rejt magában.

  • Brazília

   Brazília a világ legnagyobb kávétermesztő országa. Hatalmas termőterület áll rendelkezésre, ezért hatalmas farmokon termesztenek többnyire. Itt termesztik a világ kávémennyiségének negyedét. Az előállításhoz és az üzemeltetéshez épp ezért sokszor több száz ember szükséges farmonként, ami miatt sokszor a munkaerőhiány problémát is okoz. Ekkora területen lehetőségük van Arabicát és Robustát is termeszteni, arról pedig, hogy pontosan milyen fajtát ültessenek az adott terület éghajlata, talajminősége, tengerszint feletti magassága alapján döntenek. A farmereknek itt tehát pontosan kell ismerniük a növényeket és az igényeiket, hogy a leginkább megfelelőt tudják kiválasztani a saját farmjukra.
   A feldolgozás módját tekintve a száraz, félszáraz és mosott technológia a legjellemzőbb.
   A legismertebb régiók: Santo, Sao Paolo, Cerrado, Bahia.
   A legelterjedtebb fajták, amiket termesztenek: Bourbon, Catuai, Acaia, Icatau és a Mundo Novo.
   Talán a legismertebb kávéjuk a Sao Paolo-ból származó Brazil Santos.
   A brazil kávék, ízükben közepesen vagy alacsonyabb savakkal rendelkeznek, testesek, citrusos, virágos, mogyorós és édes ízjegyekkel rendelkeznek.

 • Kelet-Afrika

  • Ethiópia

   A kávé őshazája, a legenda szerint innen származik az első cserje. Ezt nem is olyan nehéz elhinni, hiszen itt a mai napig a vadon növő kávécserjék bokrai számítanak az elsődleges betakarítási forrásnak. Általában nedves feldolgozással készülnek el a kávébabok. Legnagyobb régiói: Sidamo, Harrar, Kaffa. Ízében gazdag, testes, a mosott eljárásnak köszönhetően savas, gyümölcsös aroma jellemzi a kávéjukat.

  • Kenya

   Közkedvelt és világszerte ismert kávéjuk van a kenyaiaknak. Ízében kristálytiszta, éles savak, gyümölcsös ízek, testes és aromagazdag illatú kávé jellemzi. Az egykori tűzhányó, a Kenya-hegy lábánál termesztik kávéjukat, leginkább kisebb gazdaságokban. Nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre, így a gazdák a termesztés, a betakarítás és a feldolgozás minden fázisát gondosan ellenőrzik. Kávéikat méretük szerint osztályozzák, a legnagyobb babok az „AA” jelölést kapják.
   A leghíresebb régiók: Kirinyaga, Muruka, Kiambu, Embu, Nyeri.
   Jellemzően 1500 m feletti magasságban termesztenek.

 • Nyugat-Afrika

  • Elefántcsontpart

   Az egyik legnagyobb Robusta kávé termelő régió. Erős aromákkal, ám könnyed testtel és alacsony savakkal rendelkező kávéja kiválóan alkalmas a sötétebb pörkölésre, ezért gyakran a blend (keverék) kávék előállításához használják. Legjellemzőbb a száraz feldolgozás.

 • Arab félsziget

  • Jemen

   A kávé kereskedelmi világhódító útja innen indult. Azóta is megtartották a régóta jól bevált termesztési módszereket. A teraszosan kialakított kisebb családi gazdaságokban szinte mindenhol látni lehet egy-két kávécserjét is. Mivel ezen a területen nagyon kevés a csapadék, így az itt termett kávészemek jellemzően kisebbek és szabálytalan alakúak. Az éghajlati tényezők miatt száraz feldolgozást alkalmaznak, melynek eredménye egy elég jellegzetes, felismerhető karakterekkel rendelkező, erős ízvilágú kávé.
   Híres kávéja a Jemeni Mocha, mely az első kereskedő város nevét hordja emlékezvén arra, honnan indult el a világkörüli útjára a kávé.

 • Ázsiai térség

  • Indonézia

   Indonézia több ezer szigetből áll. Ezekből számos sziget kávéja világszerte ismert, mint például: Szumátra, Jáva, Sulawesi. A kávé termesztését a holland gyarmatosítók hozták a szigetre a 17. században. Napjainkban 1-2 hektáros kávéfarmokon termesztenek, melyeket többnyire száraz eljárással dolgoznak fel. Ízükben kifejezetten gazdag, komplex testtel és enyhe savakkal rendelkező kávét állítanak elő. Innen származik az elhíresült Kopi Luwak kávé is.

  • Vietnám

   Ide a 19. század közepén érkezett a kávé, méghozzá francia misszionáriusok hoztak Bourbon szigetéről pár cserjét, melyet Tonkin környékén ültettek el. A közelmúltban egyre jobban felfutó ággá vált a kávéipar és rendkívül gyors fejlődésének köszönhetően a világ egyik legnagyobb termelőjévé vált. Az ország déli részén fekvő ültetvényeken többnyire Robusta kávét termesztenek. Kiegyensúlyozott ízvilágú, alacsony savasságú, könnyed testű kávéjukat többnyire a blend-ekbe használják fel.

A legnagyobbakon túl, íme néhány ország, ahonnan kávét szerezhetünk be:

 

Afrika:

 • Angola
 • Burundi
 • Kamerun
 • Közép-Afrikai Köztársaság
 • Kongói Demokratikus Köztársaság
 • Gabon
 • Ghána
 • Guinea
 • Libéria
 • Madagaszkár
 • Malawi
 • Ruanda
 • Sierra Leone
 • Tanzánia
 • Togo
 • Uganda
 • Zambia
 • Zimbabwe

Közép-Amerika:

 • Kuba
 • Dominikai Köztársaság
 • El Salvador
 • Haiti
 • Honduras
 • Jamaica
 • Nicaragua
 • Panama

Dél-Amerika:

 • Bolívia
 • Ecuador
 • Paraguay
 • Peru
 • Venezuela

Ázsia:

 • Kína
 • India
 • Pápua Új-Guinea
 • Laosz
 • Fülöp-szigetek
 • Thaiföld
 • Kelet-Timor

Az a helyzet, ha a világ összes kávéját meg akarnánk kóstolni, lehet, hogy egy élet kevés lenne rá.

HA TETSZETT AMIT MA TANULTÁL A kávékról, AKKOR VÁRUNK SOK SZERETETTEL Online Barista Tanfolyamunkon BUDAPESTEN 2020.05.14.-ÉN! 17:00-KOR MÁR KEZDŐDIK AZ ELSŐ ELMÉLETI ÓRA! A Barista Akadémia ÉS A Mojito Mixeriskola A KÖVETKEZŐ TANFOLYAM TÍPUSOKAT INDÍTJA EL, EZEN AZ IDŐPONTON: ALAP Barista, HALADÓ barista tanfolyam, ALAP mixertanfolyam, HALADÓ mixertanfolyam, 2 IN 1 MIXER ÉS BARISTA TANFOLYAM.

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! INFO@MOJITO.HU
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00