Mi egy barista feladata? Mennyi keres egy Barista? Mitől jó egy Barista?

 

Bár biztos találnánk az interneten erre vonatkozó leírást, inkább megpróbálom megfogalmazni a saját tapasztalataim alapján. Így sem lesz könnyű! De 15 év bárpult mögött eltöltött idő, reméljük elég rálátást biztosít, hogy jobban megérthessük a kérdésre adott választ.

Be kell határolni, keretet kell adni az ő munkájának. Ha alap szinten maradunk, akkor nagyon röviden, a barista:

Az a személy, akinek a rendelkezésére álló erőforrások és alapanyagokból a legjobb tudása szerint kell elkészítenie a kávét a vendégek számára.

De inkább kibontom hosszabban ezt a kérdéskört.

A barista jelentése

Szinte bárkit megkérdeznénk az átlag fogyasztók csoportjából, hogy milyen országot társítana a kávé szóhoz, valószínűleg Olaszországot mondaná!  Nem véletlen, hogy a barista is egy olasz kifejezés, melynek jelentése: „Egy báros aki kávét készít”

Alapvetően, a régi időkben, nem vált ketté a báros és a barista tevékenysége, ez sokkal inkább modern korunk vívmány, hogy szegmentáljuk a két hivatást. Ahogy nőtt a tudás, úgy került egyre messzebb a két szakma egymástól. Bár egy jó bártender szerintem kötelező, hogy tudjon alap szinten kávét készíteni.

Hogy hogy ejtjük helyesen a Barista szót?

A nyelvtan szabályai szerint, helyesen ejtük, ha baristát vagy sz-el barisztát mondunk.

 

zacc barista tanfolyam

Mi a barista feladata?

Ahogy a somelier tisztában van a borvidékekkel, vagy mondjuk a mixer az italok gyártásával, úgy manapság már a baristától is elvárják, hogy legalább egy pár mondatot tudjon mesélni a termőterületekről, a kávé feldolgozásáról és a pörköléséről. Top kávézókban bizony már kevés elkészíteni egy jó cappuccino-t. Folyamatos cuppingok szükségesek ahhoz, hogy valaki képben legyen az aktuális trendeket illetően. Nagyon mély a nyúl ürege, ha valaki el szeretne mélyedni a barista szakmában, készüljön fel egy életen át tartó tanulási folyamatra.

De ha az alapokra szorítkozunk, akkor jelen korunkban, egy nem vezető posztot betöltő baristának a feladata, a:

  • A munkafelület előkészítése
  • Az őrlő beállítása
  • A kávék, sütemények, szendvicsek, üdítők, előkészítése vagy elkészítése.
  • A munkafelület tisztán tartása.

Csak a teljesség igénye nélkül tudjuk ezt meghatározni, mivel minden kávézó egy kicsit máshogy értelmezi egy barista munkakörét.

Talán azért is részesítik a barista munkát előnyben a vendéglátósok, mert egy normál munkarendet jelent kávézóban dolgozni. Sokan ha megunják az éjszakázást az éttermekben, szívesen váltanak kávézós munkakörre.

Milyen képességekre van szükség egy barista állás betöltéséhez?

Ez szintén egy érdekes kérdés, mivel a válasz megint csak a hely jellegétől függ. Viszont egy átlagos kávézóban is szükség van empátiára. Mivel a vendéglátásban alapvetően emberekkel foglalkozunk, nagyban meghatározza a kiszolgálás minőségét, hogyan szólítunk meg egy vásárlót.

Emellett manuális készségek is szükségesek és nem hátrány ha valaki képes „multitask-olni”, vagyis egyszerre több folyamatot irányítani, egy időben.

Egy magas minőséget képviselő helyen, a csapat egyszerre mozog és kiegészítik egymást a dolgozók.

Egy barista, jó emberismerő!

Az emberismeret nélkülözhetetlen ebben a szakmában és idővel, ez sokat is tud fejlődni, ha valaki tizen éveket tölt el barista vagy bartenderként. Egy jó szakember csak ránéz a vendégre és nagyjából be tudja határolni, mely irányba vigye el a kommunikációt, mit ajánljon, hogyan ajánljon italokat, kávékat, ételeket, bármi ami a vendéglátó egység profiljába tartozik.

 

soproni barista tanfolyam akció

Mennyit dolgozik egy barista?

Nagyon változó lehet, de alapvetően, kora reggeli kezdés a jellemző. A zárás a hely profiljától függ, de alapvetően a kávézóknál jellemző a 17:00 óra körüli zárás. Sokan „bruncholtatnak”, vagyis reggelivel várják a vendégeket és ez a fő profil a kávé készítés mellett. Vannak kávézók melyek a profit maximalizálás miatt egész nap nyitva tartanak reggeltől estig. Az éttermeket is meg kell említenünk, ahol jellemzően eltolódik az esti időszakra a nyitva tartás.

Sok kávét iszik egy barista?

Hogy sokat kóstol egy jó barista, az biztos! De nem feltétlenül kell sokat fogyasztania belőle. A hosszú évek alatt az ember megérti, hogy bármi amit túlzásba viszünk, az a visszájára fordul. Nincs ez máshogy a kávéval sem. Amikor először kap valaki koffeinmérgezést még legyint egyet, de hosszú távon ezt nem tolerálja a szervezet. Tehát a munkakörből fakadóan egyes baristák, sok kávéval találkoznak napi szinten, de figyelni kell arra, hogy csak annyit igyunk meg ténylegesen, ami nem okoz rosszullétet.

Csak baristák dolgoznak a kávézóban?

Nem! Egyszerűen fogalmazva. Nagyon sok helyen lehet azt tapasztalni, hogy nem is engedik az alkalmazottat, hogy beállításokba avatkozzon be. Ez azonban alapjaiban korlátozza a minőségi kávékészítést. A jó espresso alapja a folyamatos őrlőállítás. De ez csak egy dolog a sok közül, amit folyamatosan hozzáértéssel kell művelnie a szakképzett munkaerőnek. Ezért is fordulhat elő olyan sokszor, hogy nem jó kávét kapunk.

Elég egy barista tanfolyam, ahhoz, hogy baristaként dolgozhassak?

Elég! Az előbbi pontból kiindulva, egy barista tanfolyamon megszerzett tudás, fényévekkel több tudással ruházza fel az emberek, mint amit egy átlagos kávézóban magára tud szedni egy „barista”.

20 országban dolgoznak tanítványaink.

barista tejkiöntő barista tanfolyam

Mennyit keres egy barista?

Egy barista fizetését sok tényező befolyásolhatja!

  • Melyik iskolában végzett?
  • Mióta dolgozik baristaként?
  • Milyen szakmai tapasztalattal rendelkezik?
  • Van e külföldi tapasztalata?
  • Nyelvismeret?

Az elmúlt évek vírushelyzete jelentősen átrendezte a vendéglátó szektort is. Jelen pillanatig, folyamatosan nőnek a bérek, inkább közelítünk  a 2000Ft-os órabérhez. Ha figyelembe vesszük a nyugateurópai árszintet, ez jócskán elmarad a kinti bérezéshez képest. Ez is kávézótól függ, de ha már csak a szomszédos Ausztriát vizsgáljuk, nagyjából 1800-4000 euróig terjed a baristák fizetése. Ehhez jelentősen hozzájárul, hogy a kinti kávé árak sokszor a 2-3 szorosa az itthoni eladási áraknak.

Barista Tanfolyam a Barista Akadémiánál

A cserjétől a csészéig, mindent megismerhetsz képzéseinken. Alap, haladó, masterclass tanfolyamok várnak ha tényleg szeretnél sokat tudni a barista szakmáról.

Miért válaszd a Barisat Akadémiát?

  • A Barista Akadémi 2009 óta képez baristákat, hazai és nemzetközi piacra!
  • Hazai és nemzetközi versenyeket megjárt oktatóink, folyamatosan jelen vannak a barista szintéren és tisztában vannak a legújabb ismeretekkel is!
  • Ár-érték arányban a legjobb tudást kapod, megfizethető áron!
  • Saját pörkölésű 100% Arabika kávéval oktatunk!
  • Nem csak bemutatjuk a tananyagot, de be is gyakoroltatjuk a speciális technikákat!

Minden hónap közepén várunk barista tanfolyamainkon!