Tippek, profiktól, a Cortado Kávé Készítéséhez – Cortado recept!
A Cortado egy remek kávé azok számára, akik szeretik a tejes italokat, de nem szeretnének egy cappuccino mennyiségű italt elfogyasztani. Bár a cappicconok családjába tartozik, kisebb az űrtartalma és kevesebb tejet tartalmaz, a kávé mennyisége változatlan, de van olyan hely ahol dupla espressoval kérheted!
Mi az a Cortado?
Nem az, ami elterjedt Magyarországon. 🙂 A cortado szó Spanyolországban minden olyan kávét jelenti, ami tejjel készül!
Jogos a kérdés, hogy alakult ki akkor a kávé ital, amit most Cortado néven ismerhetünk kishazánk kávézóiban?!
A válasz nagyon egyszerű, mint mindenhol, a barista szakmában is trendek uralkodnak. Ha valami megtetszik a véleményvezér baristáknak, akkor biztosak lehetünk benne, hogy futótűzként fog terjedni kicsiny hazánkban is. Így kezdték el ebben a múltszádi pohárban készíteni a baristák a cappuccino kistestvérét. Sokféle változattal fogunk találkozni!
Miért nem egyfora a Cortado kávé készítése minden kávézóban?
A magyar jogrend szerint, nincsenek törvényileg szabályozva a kávé italok. Bár a múltszázadban volt olyan törvény, ami büntette a „kávé csalást”, ma teljesen szabadon határozhatja meg minden vendéglátó egység, hogy ő milyen receptúra alapján készíti a Cortadot, vagy bármilyen más kávés italt.
5 dolog ami nélkülözhetetlen a Cortado kávé készítéséhez?
- Professzionális espresso gép, ami manuálisan készít espresso-t és van rajta gőzkar
- Frissen pörkölt és őrölt kávé
- Egy régi mokkás pohár, aminek az űrtartalma 100-150ml között van
- Magas fehérje tartalmú tej
- Szaktudás az espresso készítéséhez és a tökéletes tejhabhoz
Hogyan készül a Cortado kávé?
1. Lépés
A jó kávékészítés alapja a megfelelő őrlő beállítás! Fontos hogy a megfelelő szemcsemérettel készítsük el az espressonkat. Figyelem! Csak friss őrleményt használjunk! Barista tanfolyamainkon általában két adag elkészítéséhez 20g kávét használunk. Saját pörkölésű brazil arabika kávét, ami a magyar közízlés alap kávéja.
2. Lépés
Ha elkészült a két espressonk, akkor a következő lépés a tej habosítása lesz. Ehhez a megfelelő minőségű tejet úgy tudjuk kiválasztani, ha megvizsgáljuk, hogy a tej milyen fehérje tartalommal rendelkezik. Az átlag bolti tejeknél 3g/100g a fehérje tartalom, de a baristák mindig ennél magasabb, kb. 3,3g/100g feletti fehérjével dolgoznak.
Figyelem! A magas zsírtartalom nem ad jó tejkrémet! A zsír leginkább a tej ízét, teltségét fogja befolyásolni!
Ezután már kezdhetjük a habosítást. Fontos, hogy mikro buborékokat képezzünk, ne rángassuk a kancsót, szép egyenletes mozdulattokkal haladjunk lefelé, hogy elérjük az optimális állagot. Fontos, hogy 60 foknál ne legyen melegebb a tej, mert a tejcukor könnyen bekeseredik. A Cortado kávé készítésének egyik legfontosabb eleme, hogy a tejcukor édessége, kiemelje a kávé ízét.
3. Lépés
Az öntés következik. Fontos, hogy ezt megelőzően elegyítsük a tejhabot. Körkörös mozdulatokkal az asztalhoz szorítva, fel kell futtatnunk a tejhabot a kancsó falára, amivel azt fogjuk elérni, hogy a tej és a tejhab egyneművé válik. Ezután már könnyedén tudjuk terelni a fényesen csillogó tejhabunkat.
Döntsük meg a poharat és a kancsót a csésze szájára illesztve, borítsuk át a tejes tejhabot úgy, hogy az ráterüljön az a kávé krém tetejére. Miközben a mozdulatot végezzük, a csészét folyamatosan vissza kell döntenünk. Ez a klasszikus öntés forma.
A képen látható latte art mint sokkal bonyolultabb, de haladó barista tanfolyamunkon, ezt is könnyen megtanulhatod, hogy teljes legyen a Cortado kávé készítése!
El lehet készíteni automata kávégépen is a Cortadot?
Igen! El lehet és talán könnyebb is otthoni körülmények között, viszont nehéz összehasonlítani egy manuálisan készített kávét és egy automata gépből származó kávé italt.
Profi szinten igazából nem is az a lényeg, hogy milyen receptúrákat határozunk meg, hanem hogy kiváló alapanyagokat használjunk. Az összes kávé alapja a jól elkszített espresso és a minőségi tejhab. Ha ez megvan, már ízlésünk szerint változtathatjuk az arányokat!
Tehát ha ugyanezt a poharat tesszük az automata gép alá és kevesebb tejet és tejhabot használunk mint egy cappucionoban, akkor könnyedén megkaphatjuk a Cortadonkat is.
Mi a recept a Cortado kávé készítéséhez?
- 100-150ml Mokkás Pohár
- 30ml espresso (frissen pörkölt kávéból)
- 70-150ml lágyan habosított tej és tejhab
- kb. 0,5cm tejhab réteg
Cortado kávé készítése, Recept egy videón: