Egy jó kávé a túra közben is legyen jó kávé

 

Jön a jó idő, ami kiváló alkalom egy jó kirándulásra. Egy szippantás a tavaszi levegőbe és a madarak csicsergése csodás feltöltekezés lehet egy napsütéses hétvégén. Ezt az élményt az koronázhatja meg, ha a kirándulás közben egy igazán finom, forró csésze kávé melegíthet fel minket. A szabadban való kávékészítés ugyan nagyobb kihívás, mint a konyhánkban készíteni egy jó kávét, mégsem lehetetlen. Első körben előre kell terveznünk és ki kell választani a megfelelő eszközt. Erre van megoldás és még a minőségről sem kell lemondanunk. Alan Adlerrel beszélgettünk, az AeroPress és az AeroPress Go megálmodójával. Alan megosztotta velünk hogyan tudjuk a legjobban elkészíteni ezzel az eszközzel a kávénkat túrázás vagy kempingezés közben.

A kulcs a tervezés

Mi a különbség egy jó kávé és egy híg, langyos, íztelen kávé között? Az alapos előre tervezés. Ki kell választanunk az alkalmas eszközt, magunkkal kell vinni a megfelelő vizet, melegítő forrást kell biztosítani és persze a megfelelő mennyiségű kávét, illetve azt is érdemes előre átgondolni, hogy hogyan tároljuk a megmaradt őrleményünket. A legegyszerűbb, ha mindent, amit a szabadba tervezel vinni, először kipróbálsz a saját konyhádban – teszi hozzá Alan.

A bepakolás

A kirándulásnál fontos, hogy könnyű csomaggal utazzunk. A csomagjainknak kis helyen el kell férnie és ha csak egy hátizsákkal megyünk, akkor a méretek és a súly is sokat számít, a lehető leghasznosabb eszközöket kell kis helyre bepakolni. Nézzük meg, minek kell mindenképp beférnie.

A kávé

Gondoljuk át először, hogy mennyi időre tervezünk és mennyi kávét szeretnénk elfogyasztani ez idő alatt. Elég kellemetlen, ha az utolsó két nap arra ébredünk, hogy kifogytunk a készletünkből. Ha szemes kávét akarunk magunkkal vinni, akkor gondolnunk kell a hordozható, kézi őrlőre is. A Hario, a Comandante és a Rhino is gyárt ilyen őrlőket. Másik megoldás lehet, ha előre leőröljük a kávénkat. Igaz, hogy nem lesz olyan friss, mintha ott őrölnénk, de sokszor az előre őrölt kávé jobb minőségű lehet, mint egy frissen, de rosszul megőrölt kávé. Én előre le szoktam őrölni a kávét – mondja Alan.

Akár szemeset viszünk magunkkal, akár őröltet, mindenképp szükségünk lesz egy mérlegre, amivel kimérhetjük az adagot és gondoskodnunk kell a kellően szárazon tartott tárolásáról is. Ha kocsival megyünk, akkor akár be is tudunk rakni egy mérleget, de ha csak egy hátizsákkal gyalog indulunk neki, akkor megspórolhatjuk a mérleg súlyát, ha előre kimérjük otthon az adagokat, amiket aztán adagonként becsomagolunk. Ami fontos, hogy akár szemes, akár őrölt kávét csomagolunk, levegőmentesen tegyük azt. Ez biztosít minket arról, hogy a kávénk megőrizze az aromáját, de attól is megvéd, ha nagy esőbe keverednénk, vagy elázna a sátrunk.

Ha kirándulunk, ügyelnünk kell arra, hogy a táborhelyet ugyanolyan rendben és érintetlenségben hagyjuk ott, ahogy találtuk. Ezért gondolni kell arra, hogy a felhasznált kávézaccot és a filter papírokat el tudjuk csomagolni és magunkkal vinni vagy érdemes a papír filter helyett fém filtert használni.

A kávé készítő eszköz

Az az ideális, ha a kávékészítő eszközöd kompakt, könnyű és törésbiztos anyagból van. Még ha odáig is vagy a Chemex-ért, nem biztos, hogy a kirándulásra a legjobb választás az üvegedény.

Inkább érdemes az AeroPress Go eszközt választani, amit könnyen be tudsz szerezni. Könnyű, kompakt és műanyag. A csomag tartalmaz egy utazótáskát az eszköznek, amibe a kiegészítő eszközei is pont beleférnek. Alan elmondja, hogy ez az eszköz úgy lett tervezve, hogy akár vizesen is könnyen elrakható, csak egymásba kell pakolni a részeket és kívülről szárazra törölni.

A bögre

Mindig vigyél magaddal egy vagy két plusz bögrét, főleg, ha nem egyedül utazol. Ezzel elkerülh

eted, hogy egy véletlen baleset folytán ne tudd pótolni az eltört bögrédet. Ha thermal poharat tudsz magaddal vinni az még jobb, mert a finom italod így jó ideig meleg maradhat.

A melegítő forrás

Ha kempingezel, valószínű könnyen találsz majd egy gázrezsót vagy elektromos melegítési lehetőséget, ha meg kirándulni mész, érdemes beszerezni egy hordozható gázrezsót, sok típust lehet venni a túra boltokban.

Ha száraz terepen vagy és nincs tiltva, akkor tüzet is rakhatsz. Mindenképp nézz utána, hogy az útvonalon, ahol jársz lehet-e tüzet rakni vagy kell-e kérni engedélyt külön. Azt se hagyd figyelmen kívül ha elered az eső, nem biztos, hogy találni fogsz száraz tüzelő anyagot.

Ha mégis a tűzrakás mellett döntesz, légy körültekintő! Előre gyűjts elegendő tüzelőanyagot, figyelj arra, hogy ne legyen a tűz felett belógó ág vagy bokor, ami meggyulladhat, ha van kialakított tűzhely használd azt, ha nincs, akkor rakd körbe a tüzet kövekkel, hogy nehogy tovább terjedjen. Ne hagyd soha őrizetlenül a tüzet és mindig győzödj meg róla, hogy teljesen eloltottad, ha útra kelsz. Attól függetlenül, hogy van esetleg egy kis gázpalackod, a melegítéshez, mindig gondoskodj kellő tűzgyújtó eszközről, amit szárazan tartasz.

A vízforralót jobb, ha otthon hagyod, melegítésre inkább egy fém edényt válassz, amibe aztán akár ételt is tudsz melegíteni. Ha pedig már olyan jó idő van, akkor a hidegen áztatott kávé gondolatával is eljátszhatsz. Érdemes persze ezt a receptet is otthon a konyhában kikísérletezni.

A vízforrás

Ha kempingezel, valószínű befér a kocsiba a palackozott víz, ám ha hátizsákkal vágsz neki, akkor ez több szempontból kényelmetlen lenne. Nagy helyet foglal, nehéz és persze az eldobható palackok sem környezetbarát megoldás.

Gondos tervezéssel és leleményességgel a természetben is tudunk vízforrást találni. Patakok, tavak, folyók, amik az utunkba kerülnek kiváló forrásként szolgálhatnak, csökkentik a csomagunk súlyát és persze a műanyag palackok használata is szükségtelenné válik. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy nem biztonságos semmilyen természetes forrásból kezeletlenül vizet fogyasztani. Attól, hogy tisztának tűnik, még nem biztos, hogy nem tartalmaz parazitákat és baktériumokat, amelynek elfogyasztása aztán súlyos gyomorbántalmakhoz vezethet.

Először is mindig figyelj arra, hogy mozgásban lévő vízből meríts, vagy a tó legfelső rétegéből. Lehetőleg a vízforráshoz a legközelebb keresd a vízvételi helyet. Ezután mindenképp meg kell tisztítanod a vizet. Ugyan nem létezik olyan módszer, ami 100 %-ban kivonja az összes kártevőt, mégis ismerünk pár igazán hatékony módot a víz kezelésére:

Hordozható filter:

egy jó vízszűrő filter eltávolítja az üledéket, a baktériumokat és az élősködőket a vízből, a túrázók körében gyakran használt eszköznek számít. A szűrés után ajánlott a vizet fertőtleníteni, mielőtt elfogyasztjuk.

Kémiai kezelés:

ez esetben legtöbbször jódot és klórt használnak arra, hogy elpusztítsák a vízben lévő baktériumokat, káros mikroorganizmusokat. A hátrányuk, hogy befolyásolják a víz ízét és kissé időigényes módszer, de viszonylag olcsó és kis helyen elfér. Ilyen tablettákat könnyen be lehet szerezni a túraboltokban.

UV fény tisztítók

ez az eszköz ultraibolya fényen keresztül sterilizálja a vizet. Áramforrásra van szükségük így vagy kempingben tudjuk használni, vagy akkumulátorosat kell beszereznünk. Ez ugyan sterilizál de nem szűri ki a vizet, így muszáj mellette egy víztisztító filtert is bevetni.

Víz forralás

ez a legősibb módja annak, hogy az ember a vizet sterilizálja, ugyanakkor nem szűri meg az üledékektől, ezért ezt a módszert is a víztisztító filterrel érdemes kombinálni.

A túrázásban azt szereti az ember, hogy maga mögött hagyhatja kicsit a technika világát és nyugodt időt tölthet a természet ölelésében. Erre mindannyiunknak szüksége van a mai rohanó világban, ám ha okosan tervezünk azért nem kell mindenről lemondanunk és egy jó kávé a hegy csúcsán csak megkoronázhatja az elénk tárt látvány leírhatatlan élményét.

Ha kedvet kaptál, hogy megtanuld, hogyan kell profi kávé italokat készíteni, várunk barista tanfolyamainkon Budapesten 2020.03.12.-én 16:00-kor!

Alapfokú barista tanfolyam