Kolumbiában, a Risaralda kávétermelő régióban kisméretű kávécserjék terülnek el az Andok-hegység meredek lejtőjén, amiket rendezett sorokban gondoznak. Több ezer zöld kávébogyó válik ragyogó vörösé az érlelődés során, csak így lehet őket betakarítani. A meredek hegyoldalak miatt azonban nem lehet gépesített technikát alkalmazni. A gazdák helyzetét tovább rontja az éghajlatváltozás miatt bekövetkezett környezeti változások és katasztrófák.

Kolumbia egyedülálló földrajzi adottságai az egyik legnagyobb kávétermelő országává teszi, amely évente 2.64 milliárd dollár értékben, nagy-magasságban termő Arabica babot ad el világszerte. Csak Brazília és Vietnám exportál több kávét. A globális elterjedés ellenére, a Kolumbiában található kávéfarmok általában családi tulajdonban vannak és szerény méretűek – nagyjából 5 és 12 hektár között mozognak.

Ezek a termékeny hegyek ki vannak téve az időjárási viszonyok miatt kialakult kockázatoknak, mint például a sárfolyam és az erózió. Az ország ezen régiója egyre kiszolgáltatottabb az éghajlatváltozás okozta katasztrófákkal szemben, mint az árvíz, az aszály és az invazív kártevők.

Az ország 300 000 főnyi kávé termelőinek megélhetését veszélyeztetik ezek a szélsőséges időjárási fenyegetések, az egyre kiszámíthatatlanabb évszakokkal, növényi betegségekkel és az éghajlatváltozással járó invazív rovarokkal együtt.

A kávé gazdálkodók látják a körülöttük lezajló változásokat

Egy kutatócsoport 2018 elején Kolumbiába utazott, hogy beszéljen a Risaralda kávétermelőivel arról, hogyan próbálnak alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz. 45 farmert kérdeztek meg, hogy felmérjék “Van-e éghajlatváltozás a területen?” és “Ha éghajlatváltozásról van szó, milyen hatással van a termelőkre?”.

Az eredmény igen vészjósló.

A kávétermelők több, mint 90%-a jelentett változásokat az átlagos hőmérsékletben. A gazdák 74%-a szerint az aszályok egyre hosszabbak és súlyosabbak, illetve 61%-a jelentette a hegyoldalak nagyobb mértékű erózióját és a gyakoribb földcsuszamlásokat a rövid időn belül lehulló nagyobb csapadékmennyiség miatt. Ezeket a környezeti változások érezhetők voltak a termés mennyiségében és minőségében is. A termelők 91%-a jelentett változást a kávénövény virágzási és gyümölcshozó ciklusában, valamint 75%-a észlelte a kártevők növekedését, míg 59%-a pedig a növénybetegségek növekedését figyelte meg. Ezek a változások bizonytalanságot hoztak a korábban jól alkalmazott gazdálkodási döntésekben.

Mivel az ültetési és betakarítási szezonok már nem szabályosak vagy kiszámíthatóak, így sok  gazdálkodó nem támaszkodhat a hagyományos szezonális mutatókra, amelyek útmutatást adnak a megfelelő idejű termesztésre, a betakarításra vagy a kávénövények jellemzőire. A kávészemek elszállítása is problémába ütközik, mert az instabil szezonális körülmények miatt a kávécserjék nem virágoznak hasonló időben, így a termés is különböző időben érik be, ami miatt nem lehet egyszerre szüretelni. A kolumbiai munkaügyi szervezetnek így nehezebb rátalálni azokra a helyekre, ahol gyermekeket dolgoztatnak, jól látszik , hogy a probléma sokkal összetettebb.

“Az éghajlatváltozás hatásainak ellensúlyozására való képességünk minimális.” – mondta az egyik helyi kávé gazdálkodó. “Ez egy olyan fenyegetés, amiben többnyire tehetetlenek vagyunk. Ezért még azt a keveset is meg kell tennünk a jövőnk érdekében.”

Növekedhet a kávémennyiség a mai változó klíma mellett?

A kolumbiai kávétermés 2008 és 2013 között az El Niño és a La Niña időjárási viszonyai miatt körülbelül 33 százalékkal csökkent, amikor az esőzések, a felhők és a forró szezonok mind nőttek. Az ország igyekszik javítani a helyzetén, ebben az évben a kolumbiai kávétermelők várhatóan 13,3 millió zsák kávét – kb. 1,8 milliárd fontot – fognak előállítani, 2013-tól 23 százalékkal növekedett a termelés. De még így is le vannak a maradva a kitűzött termelési céltól, a 14,7 millió zsáknyi kávétól, a Kolumbiai Nemzeti Kávé Szövetségnek a túlzott eső és felhősödés miatt hiány lépett fel a készletben.

A kávéfarmerek már az éghajlatváltozás előtt is kevés nyereséget szereztek. A legtöbb termelő a kávét a Kolumbiai Nemzeti Kávé Szövetségnek adja el a kávéját, egy 1927-ben alapított nonprofit szövetségnek, amely Kolumbia kávéfarmereinek országos és nemzetközi képviseletére irányult. A kolumbiai kávéexportot a New York-i tőzsdéhez kötődő árszabás alapján értékelik. Mivel ez az ár naponta ingadozik, nehéz kiszámítani az egyéni termelő pontos jövedelmét vagy veszteségét, de a legtöbb kistermelő Kolumbiában éppen meg tud élni a kapott pénzből. Ilyen körülmények között akár egy terméskiesés is megsemmisítheti a családi gazdaságot.

A kávétermelők küzdenek az alkalmazkodással

Kolumbia változó éghajlatához próbálnak alkalmazkodni a gazdák, egyes kísérleteket tesznek olyan új gazdálkodási technikák iránt, amelyekkel úgy gondolják ellensúlyozhatják a káros hatásokat. A megkérdezett gazdák egyharmada fákat ültetett a termőterületekre, hogy a perzselő nap ellen árnyékot nyújtsanak a kávécserjéknek és megakadályozzák a talajeróziót a nagy viharok idején. Mások víztartályokat építettek, amiben összegyűjthetik az esővizet és az aszályos időszakokban öntözésre használhatnak. Néhány farmer a kávé mellett banán és avokádó termesztésébe is belefogott, hogy csökkenteni tudják az esetleges terméskiesést.

Az egyes kávétermelők, akiknek családjai évszázadokon át gazdálkodtak, tovább viszik ezt a hagyományt. Nem törődnek a gazdaságukkal kapcsolatos környezeti változásokkal. Az idő múlása és az erőforrások hiánya azonban kevés választási lehetőséget nyújt, csak a rövidtávú igényeket lehet kielégíteni ezzel a hozzáállással, mint például a fizetés, az adó megfizetése és a napi betevő.

A kolumbiai kávéipar életben tartása

Az éghajlatváltozással kapcsolatos termelési kihívások nemcsak a gazdáknak, hanem a kolumbiai gazdaság számára is aggodalomra adnak okot. A kávé a dél-amerikai ország legjelentősebb mezőgazdasági exportja, ami az agrárkereskedelem 31%-át teszi ki. Az iparág évi mintegy 1,97 milliárd dollárt ér el és becslések szerint 800 000 embert foglalkoztat.

Azok a fejlődő országok, ahol a kávéipart radikálisan érintette az éghajlatváltozás, mint például Brazília és Tanzánia, néhány sikeres alkalmazkodási stratégiát próbáltak ki. Ezek közé tartozik az új kávébab fajták használata, a talaj és a vízgazdálkodás javítása, valamint a hitelekhez és az egyéb pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés növelése annak érdekében, hogy segítség a gazdákat a terményhiányban vagy, hogy új technológiákba fektethessenek be.

A klímaváltozással küzdő kávégazdaságok számos bonyolult gazdasági, információs, munkaügyi és üzleti problémával küzdenek. A kolumbiai kávétermelők szeretnének sikerrel járni ebben a harcban, de segítségre van szükségük, hogy családjaik és maga a kávé is túlélhessék.

Ismerd meg a kávét, ahhoz hogy tudatosabb fogyasztó válhasson belőled és megismerhesd a minőséget! Ismerd meg a kávé útját a cserjétől a csészéig. A Barista Akadémia barista tanfolyamon az elméleti oktatás mellett a gyakorlatban is elsajátíthatod a tökéletes kávé elkészítését. Különböző termőterületről származó, hazai pörkölésű kávékat kóstolhatsz meg, köztük a kolumbiai kávét is. A barista képzéseken az alapoktól egészen a haladó szintig elkísérünk akár hobbiból, akár szakmai szemmel érdeklődsz a kávé világa iránt.

Profi oktatóinktól elsajátíthatod hogyan kell elkészíteni a tökéletes cappuccinot, valamint számos standard és különleges, alkoholos kávé italok készítését is megtanulhatod. Az alkoholos kávéitalok már egy átmenetet képeznek a bármixer szakma felé. A koktélok látványos elkészítését a Mojito Mixeriskola mixer tanfolyamain sajátíthatod el. A beiratkozáshoz nincs szükséged előképzettségre. A tankönyveket, az italokat és az eszközöket természetesen a Barista Akadémia és a Mojito Mixeriskola biztosítja. Minden italt elfogyaszthatsz és minden tanulónk számára részletfizetési lehetőséget biztosítunk! NÁLUNK NINCSENEK REJTETT KÖLTSÉGEK!

Válaszd ki számodra a legjobb barista és mixertanfolyamot: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz.

Barista és Mixer tanfolyam beiratkozás:
szeptember 12., szerda 16 óra
A képzés első órája: szeptember 12., szerda 17 óra

Kövess minket  facebookon és instagramon!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

www.mojito.hu
www.baristaakademia.hu