Az otthon pörkölés népszerűsége, egyre több emberhez jut el!

Manapság a kávé szerelmeseinek egyre fontosabbá válik a jó minőség, amit a speciality világában viszonylag könnyen el is érhetnek. Talán soha nem volt ilyen egyszerű hozzájutni az innovatív kávés eszközökhöz, mint ma, így sokkal több lehetőség van felfedezni a kávékészítés folyamatait.

Az újhullámos kávézásnak és a sorra megnyitó pörkölőknek köszönhetően ma már széles választékban elérhetőek a szemes kávék, amit mindenki maga készíthet el az otthonában a saját kávés eszközeivel. Ugyanakkor sokakat maga a pörkölés folyamata is érdekel és kíváncsiak arra, hogy ez milyen hatással lesz a kávéjukra. Ezért is kezdett el az otthoni pörkölés népszerűsége nőni.

Az otthon pörkölés definíciója

Mielőtt az otthoni pörkölés népszerűségének okait kifejtenénk, fontos, hogy definiálni tudjuk, mi a különbség a mikro pörkölés és az otthoni pörkölés között. Míg a mikro pörkölők kis mennyiségben rendelnek zöld kávét a kereskedőktől, amit aztán vállalkozások és kávézók részére pörkölnek és árusítanak profit szerzés céljából, addig az otthoni pörkölés pusztán öncélú, a gasztronómiai élvezet céljából történhet, profit termelés nélkül.

Az otthoni pörkölésnek számos előnye van. Egyrészt a sikeres pörkölés egy személyes megelégedettség érzést okoz, másrészről mindenképp elősegíti a kávé tulajdonságainak és viselkedésének megértését. Segít felfedezni a különböző pörköltségi szintek mögött zajló folyamatokat, illetve azok hatását a babokra. Felfedi a különböző kávé fajták jellemzőit, hiszen közvetlen a fogyasztó szeme előtt zajlik le a kémiai reakció.

Attól függően, hogy milyen eszközpark áll a rendelkezésünkre és persze, hogy mi a pontos célunk, az otthon pörkölés fejleszti azon képességeinket is, amit csak tapasztalat útján lehet elérni. Így tehát, kellő tapasztalattal meg tudjuk különböztetni a bab pörköltségi szintjét a színe alapján és megtanulhatjuk, hogyan kell kontrollálni a hőfokot a kibocsátott füstmennyiséggel. Persze az is igaz, hogy egy otthoni pörkölőgép sose fog olyan technikai adottságokkal rendelkezni, mint egy nagyobb ipari pörkölő, ezért valószínű nem fogjuk tudni reprodukálni az eredményünket, de ez nem is annyira a konzisztenciáról, mint inkább a tapasztalat szerzésről szól.

A pörkölés története és a mai helyzet a piacon

A kávépörkölés egészen az 1400-as évekig vezethető vissza, Afrikában és a Közel-Keleten is ismert módszer volt. Ekkor még persze kezdetleges technológiát alkalmaztak, ami időigényes volt és rendkívüli figyelmet igényelt. A babokat egy perforált edénybe rakták, amiben nyílt tűzön pörkölték meg, egy kanállal forgatva, így törekedve az egyenletes pörkölésre. Ez azonban nem eredményezett kellően jó eredményt, így a 17. századra felváltotta az ún. cilinderes módszer, amikor egy hengeres edénybe rakták a babokat és nyílt láng felett, szabad kézzel forgatva a hengert, törekedtek az egyenletes pörkölésre. Az igazán nagy fejlődés a pörkölés terén a 19. századdal érkezett meg, a nagy iparosodással. Ekkorra már az igények is nőttek, a kávéfogyasztás egyre nagyobb divat lett, így a kávépörkölésben is egyre nagyobb mennyiségben kezdtek pörkölni kereskedelmi céllal.

Az ipari robbanás tehát jót tett a kávépörkölésnek, segítette a pörkölő ipar fejlődését, az új technológia megalkotását. A 20. században a kávépörkölés már nemzetközi piaccá nőtte ki magát.

A ECBI (Europe’s Center for the Promotion of Imports – Európai importot elősegítő központ) kimutatása szerint 2018-ban a globális kávéfogyasztás több, mint egyharmada Európa számlájára írható. Ez köszönhető az elmúlt években igen népszerűvé vált kézműves pörkölőknek is. Jelenleg, Európán belül Németország rendelkezik a legnagyobb kávépörkölő iparral, mintegy 551.000 tonna pörkölt kávéval, közvetlen utána jön Olaszország, ahol évente 414.000 tonna kávét pörkölnek meg.

Stefan Bracht szerint, aki egy berlini mikropörkölő tulajdonosa (Kiez Rösterei), ez a jelentős növekedés annak köszönhető, hogy ma már elérhetővé és kifizethetővé vált a kisebb vállalkozások számára is a minőségi zöld kávé. Lehetőségük van kisebb mennyiségeket rendelni, így nem kerülnek hátrányba a nagyobb gyárakkal szemben. A pörkölők ez által fókuszálhatnak a zöld kávé fenntarthatóságára, frissességére, eredetére, minőségére.

Claus Fricke, aki a Home Roasting (Otthon pörkölés) című könyv szerzője, úgy véli a minőség növekedése azt eredményezte, hogy a kávé fogyasztók is igényesebbek lettek. Ma már az nyűgözi le a rajongókat, ha a frissesség mellett változatos ízprofilokkal találkozhatnak, sőt a pörköltségi szintekben is szeretnek kísérletezni.

Az otthon pörkölés érvei pro- és kontra

A széles lehetőségek miatt látjuk, hogy sokféleképpen fejlődhet az otthoni pörkölés kultúrája is. Az internet világa mára abban is nagy előny, hogy soha nem volt olyan könnyű beszerezni otthoni pörköléshez a megfelelő gépeket és eszközöket, mint ma. Árukat tekintve találhatunk a piacon közepes és magas árkategóriában is. A Gene, Hottop és az Aillio is ismert és kellő minőséget nyújtó márkák.

Ezen kívül van még több, évtizedek óta alternatívát kínáló cég, akik kiszolgálják az otthoni pörkölés szerelmeseit. A Roastmasters például 1985 óta széles körben értékesít a pörkölőberendezések mellett zöld és pörkölt kávét is. A Behmor-t 1997-ben alapították, ez a cég egy egész sorozatot gyártott, saját fejlesztései alapján, otthoni kávépörkölő gépekből. Az otthoni pörkölés ugyan a hobbi kategóriába tartozik, mégis észlelhető, hogy a fogyasztók egyre többet szeretnének tudni a dologról. A baristák közül is egyre többen keresnek lehetőséget, hogy kitanulják a pörkölés művészetét.

Ma már elérhető rengeteg online anyag is, ami segíti a tanulni vágyókat. Videók és fórumok tömege jelent meg az interneten, ami mind a kávépörkölés tapasztalatait gyűjtik össze az érdeklődőknek. Így a pörkölés fázisairól és tanulmányairól már bárki olvashat az interneten. Ugyanakkor fontos tudni, hogy nem elég a pörkölésről tanulnunk, legalább olyan fontos a pörkölés utáni folyamatokat megtanulni és alkalmazni. A pörkölés után fontos a megfelelő tárolás és szellőzés biztosítása, ami jelentősen hozzájárul a végeredményhez. Így, aki otthon pörköl, annak is biztosítania kell valahogyan a megfelelő helyet és eszközöket, ha jó eredményt szeretne kapni. Minden eszköz beszerzése persze extra költségeket jelenthet, ezért érdemes tudnunk, mennyit szeretnénk belefektetni a kísérletezésünkbe.

Az otthoni kávépörkölés sok módon lehet hasznos. Egyrészt rengeteg izgalmas gasztronómiai tapasztalattal bővülhetünk, másrészről pedig abban is nagy szerepe van, hogy jobban megértsük a kávé eredetét, tulajdonságait, a benne rejlő lehetőségeket. Idő és pénzigényes dolog otthon kialakítani egy mini pörkölő sarkot, de az biztos, hogy jobban fogjuk értékelni a kézműves pörkölők tudását. Megérthetjük, hogy ez nem is egy egyszerű folyamat, ezt nem lehet soha teljesen automatizálni, sőt nincs két egyforma zöld kávé így nincs tuti recept sem.

Nem is baj, ha nem tudunk otthon tökéletes minőséget előállítani, a lényeg a tapasztalat és az öröm, hogy valami újat voltunk képesek megoldani. Ha pedig nincs időnk minden alkalommal megpörkölni a saját zöld kávénkat, akkor is ott vannak a kézműves pörkölők vagy akár bérpörkölők, ahol a szakemberek biztosan szívesen segítenek nekünk és a pörkölésen kívül sok egyéb hasznos információt adhatnak arról, mire is érdemes figyelni, ha igazán jó kávét szeretnénk otthon fogyasztani.

HA TETSZETT AMIT MA TANULTÁL A kávékról, AKKOR VÁRUNK SOK SZERETETTEL Barista Tanfolyamainkon BUDAPESTEN 2020.xx.xx.-ÁN! 16:00 BEIRATKOZÁS, 17:00-KOR MÁR KEZDŐDIK AZ ELSŐ ELMÉLETI ÓRA! A Barista Akadémia ÉS A Mojito Mixeriskola A KÖVETKEZŐ TANFOLYAM TÍPUSOKAT INDÍTJA EL, EZEN AZ IDŐPONTON: ALAP Barista, HALADÓ barista tanfolyam, ALAP mixertanfolyam, HALADÓ mixertanfolyam, 2 IN 1 MIXER ÉS BARISTA TANFOLYAM.

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! INFO@MOJITO.HU
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00