FENNTARTHATÓBBÁ TEHETŐ A KÁVÉFOGYASZTÁS?

Egy nagyszerű ötlet merült fel, miszerint a kávébab élettartamát meg lehetne növelni és valami varázslatosat lehetne kihozni a zaccból. Ebben a felgyorsult tempójú világban, ahol a fogyasztói kultúra uralja mindennapi életünket, sokunknak abba kellene hagynia és fontolóra vennie a fenntarthatóbb életmódot. Az éghajlatváltozás fő oka az emberi tevékenység, de a Paulig, nagyon keményen dolgozik a fenntartható és környezetbarát vállalkozás biztosításáért. Végül is, ha nem csinálnak semmit, akkor 50 év múlva lehet, hogy már nincs kávé, és ez nem az a fajta világ, amelyben élni akarunk, legalábbis a Barista Akadémia biztos, hogy nem.

Október végén a Paulig kampányt indított Észtországban. 25 nap alatt 4,4 tonna zaccot gyűjtöttek be a projekthez csatlakozó vállalatoknak és polgároknak köszönhetően. A Nelja Energia energiavállalat több mint 2000 kWh bioenergiát állított elő a biogáz üzemükben. Ezzel a zöld energiával egy hónapig fedezték az SOS Gyermekfalu öt háztartásának energiaigényét.

A 4,4 tonna kávédaráló egy óriási eredménynek számított, mivel a cél az volt, hogy napi 100 kg zaccot gyűjtsenek össze. Összesen húsz vállalat volt az, akik csatlakoztak a megmozduláshoz. A projekt egyik résztvevője megjegyezte, hogy nagyon örültek annak, hogy részt vehettek ebben a programban és továbbra is határozottan készen állnak hozzájárulni a környezetbarát projektekhez a jövőben is. A kampány annak ellenére, hogy rövid ideig tartott, majdnem 350 kg használt kávézaccot gyűjtött össze.

A Nelja Energia energiavállalat termelési igazgatója úgy nyerte el a projektet, hogy mindenki számára nyert ügy legyen, mivel hozzájárul az újrahasznosításhoz, a megújuló energiához és támogatja az SOS Gyermekfalukat is. A vállalat igazgatója azt mondta, hogy a környezetbarát energia és a rászorulók segítése konkrét lépésekkel és döntésekkel kezdődik. Örülnek, hogy úgy döntöttek folytatják a Paulig elgondolását és a zaccot a villamosenergia-előállításra használják a biogáz üzemükben, és emellett az összes bevételt jótékonysági célra adományozzák.

Ezzel a kávéenergia-projekttel a Paulig meg akarta mutatni, hogy a napi tevékenységek kis változtatása milyen nagyhoz vezethetnek.  

Ne felejtsd el, hogy rengeteg lehetőség van a kávé újrafelhasználására. A kávézacc például egy olyan nitrogénforrás, amire a gyepnek szüksége van a növekedéshez. A csigákat, a meztelen csigákat, más kártevőket és a hangyákat is segít távol tartani. Emellett a zacc még arra is jó, hogy ha esetleg halat készítesz otthon, vagy akár hagymát pucolsz, és nem szeretnéd, hogy kellemetlen illata legyen a kezednek, akkor kézmosás közben a kávézaccot jól beledörzsölöd a kezedbe, így az elveszi a kellemetlen szagokat, emellett az elhalt hámsejteket is csodálatosan eltávolítja.
Nincs is jobb egy puha kézbőrnél. Ha ez a szag esetleg a hűtődben jelentkezne, akár oda is berakhatod a zaccot, ami semlegesíti a szagokat. A kávézacc még kiváló bútorápoló és folttisztító, de dugulás elhárítására is kiválóan alkalmas. Barista tanfolyamainkon nagyon sok kávét főzünk le, ezáltal nagy mennyiségű zacc is keletkezik, így ha kedvet kapsz a barista képzés mellett egy kis kertészkedésre is, akkor a kávézacc a Tiéd! 🙂

Egy másik kezdeményezésben a szervezet csodálatos ötlete volt, hogy a kávézaccot hasznosítsák újra, a karácsonyfákat világítsák meg az újrahasznosítás segítségével. Az ötlet ragyogó! Nagy teljesítményű lámpák öreg kávézaccból.

Amikor a vállalat elgondolkodott a kávézacc újrahasznosításán, akkor elsősorban annak kellett kitalálni a módját, hogy ezt mégis hogy lehetne terjeszteni az emberek között. A fő cél nemcsak a töld energia előállítása volt a karácsonyi fények bekapcsolására, hanem az is, hogy a lehető legtöbb embert tudják belevonni ebbe a projektbe. Ha ez emberek figyelmét fel akarták hívni magukra, akkor azt csak és kizárólag az eredménnyel tudták elérni. Azért választották Litvánia második legnagyobb városát (Kaunas), mert jelenleg egy gyors és modern fejlődés szakaszában van. Annak érdekében, hogy elegendő kávézaccot szerezzen a cég, ahhoz azt kellett elérniük, hogy minél többen csatlakozzanak. Így nem csak ügyfeleket, de kávézókat, szállodákat, éttermeket, irodákat és benzinkutakat is megkértek, hogy csatlakozzanak ehhez az elképesztő volumenű projekthez.

Az eredmény: 15000 zacc és 8000 kWh tiszta energia

Végül több mint 170 vállalkozás csatlakozott a projekthez. A tagok valójában maguktól jelentkeztek, mert a megmozdulás részesei akartak lenni. Egészen november végéig kávézaccot gyűjtött a város, majd decemberben Kaunas lakosságát is felkérték, hogy csatlakozzanak. Egy újrahasznosítható tartályt helyeztek el a városháza terén, kifejezetten a kávézaccokhoz. Így mindenki, aki a kávézaccot szerette volna újrahasznosítani, az csatlakozhatott.
Két hónap alatt több mint 15 tonna zaccot sikerült összegyűjteniük, amelyekből kb. 8000 kWh tiszta energiát állítottak elő. A karácsonyfa világításához mindössze 5 vagy 6 tonna zaccra volt szükség, tehát a projektben elvégzett kemény munkával megháromszorozták a szükséges mennyiséget. Ez a teljes projekt megmutatta, hogy a fenntartható környezet megteremtéséhez saját magunkkal kell kezdenünk, és mindig lesznek partnerek, akik csatlakozni akarnak és segítenek ezen az úton.

Előfordult már, hogy álmodtál egy olyan világról, ahol a zaccot elviszed egy helyre majd az ebből előállított elektromos árammal feltöltheted a telefonodat? Nos, még nem vagyunk egészen a “Vissza a jövőbe” szinten, de ebben a bioenergia-megközelítésben rájöhetsz, hogy a zacc, a biológiailag lebomló poharak és más, bomló szerves anyagok, úgynevezett biomassza, gazdag energiaforrásoknak számítanak.

Szeretjük a kávét inni, és ezt napi rendszerességgel meg is tesszük. Aggódunk a kávéspoharak újrahasznosítása miatt, de könnyen elfelejtjük, mi történik, mielőtt a kávé a kezünkben lesz. Valójában minden alkalommal, amikor valaki elkészít egy csésze kávét, a szerves hulladék töredéke keletkezik. A szerves anyagnak ez a töredéke kiégett zacc formájában van. Ezen felül villamos energiát fogyasztanak a kávé elkészítéséhez. A zacc nagy része szerves, és ha hosszabb ideig hagyjuk elbomlani, széndioxidot termel, és rossz szaga van. Ha azonban ugyanazokat a zaccokat meleg hőmérsékletre helyezzük, és nincs oxigén jelenlét (anaerob körülmények között), akkor a baktériumok élvezni fogják a zacc etetését és biogáz előállítását. A biogáz üzemben ez a folyamat egy anaerob emésztőben zajlik le, és felgyorsul azáltal, hogy a mikroorganizmusok és baktériumok szaporodására a lehető legjobb feltételeket hozza létre, ami az anyagok rendkívül hatékony bomlásához vezet.

Ezután összegyűjtik ezeket a biogáz mennyiségeket, megtisztítják és elégetik a motorjaikban a fenntartható villamos energia- és hőtermelés érdekében. A biogáz üzemünkbe szállított összes felhasznált kávék tonnája 500 kWh villamos energiává és 500 kWh hőenergiává alakul át. Ilyen mennyiségű elektromos energiával sokat lehet megtenni: Például ha beszállsz egy BMW i3-ba, meg tudsz vele tenni 2900 km-t. És ez még nem ért véget. A lebontott zacc szerves műtrágyaként kerülnek vissza a mezőkre. Számos olyan elemet tartalmaznak, amelyek kedvezően hatnak a földre.

Tegyünk meg mindent, annak érdekében, hogy fenntartható és környezetbarát világban éljünk, hiszen megannyi lehetőség kínálkozik arra, hogy valamit tegyünk a saját jövőnkért.MINDEN KÁVÉBAB SZÁMÍT!

Látogass el Barista Akadémiánkra és iratkozz be tanfolyamaink egyikére, váljon belőled profi barista és legyél Te a szakma legjobbja! Beiratkozás október 10-én, vagy november 11-én! Oktatóink folyamatosan fejlesztik tudásaikat, az aktualitásokat nyomon követve adják át ismereteiket. Elmesélik, hogy honnan ered a kávé és miként terjedtek el a különböző országokban. Hasznos tanácsokat kaphatsz, ha kávézó nyitása előtt állsz, vagy csak el szeretnél helyezkedni a szakmában.