Bekerült a Panaszkönyvbe a Barista Akadémia. De szerencsére panasztételről szó sincs: iskolánk a Hír TV Panaszkönyv című műsorában volt látható múlt héten. Az epizód főleg a rosszul elsült szépészeti beavatkozásokról szólt, de helyt kapott benne egy felmérés is a kávéról.

A műsor riportere több féle, boltban megvásárolható kávét hozott a Barista Akadémiára, melyeket Hajdu Péter, az iskola vezetője és a barista tanfolyamok oktatója tesztelt. A minták számokkal voltak megjelölve, így Péter elfogultság nélkül értékelhette őket.

Kiderült, hogy a Tchibo és a Segafredo az arabicán kívül robustát is tartalmaz, a Lavazza, a Davidoff és a biokávé 100% arabica. Az omnia csomagolásán nem volt feltüntetve erre vonatkozó adat. Miután a kávékat számokkal ellátott tálkákba helyezte a riporter hölgy, Péter megállapította, hogy mindegyik egészen sötét pörkölésű, sőt, a legtöbb kávészem még meg is égett. Ezt a nagy cégek azért részesítik előnyben, mert a sötét pörkölés elrejti a hibákat. A Barista Akadémia tanfolyamain a filterkávékhoz mi mindig világos pörkölésű speciality kávét használunk.

Espresso formájában először a Tchibo, Sicilia Style fantázia névre keresztelt kávéját kóstolták meg. Még a tej és cukor nélküli espressot is érdemes felkverni, mert a különböző beltartalmak rétegeben oldódnak ki. Az eredmény magáért beszélt – a bolti kávék többségének jól áll a tej és a cukor. Az önmagában szinte Aspirines keserűséget hozó kávé tulajdonképpen ihatatlan némi “tuning” nélkül.

Ezután következett a kettes számú tétel, az Omnia. Részletesebb megvizsgálás után Péter megállapította, hogy bizony ez a márka is előszeretettel kever robustát az arabica szemek közé, de az arabicán belül is több fajta volt megkülönböztethető. Péter elmondta, hogy ez akkor jelenthet problémát, ha a szemeket egyszerre prökölik – hiszen minden kávéfajtának eltérő idejű pörkölésre van szüksége.

A 3. minta a Segafredo Intermezzo volt. Az első az eddig kóstoltak közül, ami az elfogadható kategóriába tartozik. Az íze sokkal tisztább és kevésbé keserű volt, mint az előzőké, de tej és cukor nélkül ez sem az igazi.

A mintákon tovább haladva Péternek és a riporternek hasonló tapasztalataik voltak: a kávék bántóan keserűek voltak. Egy olyan ember számára, aki tejjel és/vagy cukorral issza a kávéját, egy ilyen élmény megrázó és lelombozó lehet. Az egészséges életmód és a környezetvédelem jegyében egyre kevesebben tesznek cukrot és tejet a kávéjukba. Ezért is terjedhetett el ilyen gyorsan az új hullámos kávézás, ahol a pörkölések világosabbak. Ezáltal a végeredmény kevésbé keserű és sokkal jobban érződik a fajta jelleg is.

Ha szeretnél baristaként dolgozni, vagy csak többet megtudni a kávéról, válaszd bármelyik barista képzésünket és garantáltan használható tudással távozol tőlünk. Alapfokú barista tanfolyamunk során megtanulhatod megfelelően beállítani az őrlőt, megtanulhatsz tejhabot gőzölni és csokoládéval díszíteni azt, valamint néhány alkoholos koktélreceptet is elsajátíthatsz. Következő tanfolyamunk június 11-én, Kedden indul!

Haladó tanfolyamunk kizárólag a latte art mintákkal és azok öntési technikájával foglalkozik. Ha a Profi Barista csomagunkat választod, az alapfokú barista tanfolyam és a haladó barista képzés mellé egy AJÁNDÉK TANFOLYAMot adunk! Ez a MasterClass workshop, mely során betekintést nyerhetsz a filterkávék világába és megismerkedhetsz a pörkölések fajtáival is.

Jelentkezés és információ:
info@mojito.hu
06/20-355-8400
(H-P, 10-18)