Az a híres kenyai kávé, avagy mit tud az SL-28 és az SL-34 variáns

Kenya a világ kávétermesztő országai közül a 16. helyen áll a termesztett kávé mennyiségét illetően, ugyanakkor a specialty minőségű kávékat tekintve a mai napig az egyik legkiemelkedőbb. Különösen az ország középső vidékén találhatóak a legtermékenyebb régiók, ahol a tápanyagban gazdag, savas talaj optimális körülményeket teremt a specialty minőségű kávé termesztéséhez.

A kenyai kávékra jellemző az erőteljes savak megjelenése, illetve a gazdag aromák és testes, jellegzetes íz. A legnépszerűbb fajták közé tartoznak a K7, a Blue Mountain, a Batian, a Ruiru 11 illetve az SL- sorozat.

Az SL-sorozatot már a ’90-es évek óta termesztik Kenyában, amin belül számos fajtát találhatunk, de a legnépszerűbbek az SL-28 és az SL-34 lettek.

Manapság nagy hangsúlyt fektetnek az új, betegségeknek ellenálló fajták és a hibridek termesztésére és felfedezésére, mégis az SL fajták továbbra is népszerűek a kenyai farmerek körében. Az SL fajták ugyanis hosszú élettartamot, magas hozamot és kiváló csészeminőséget kínálnak a fogyasztóiknak.

Mit tudhatunk az SL-28 és SL-34 fajtákról?

Ha már kóstoltunk kenyai kávét nagy valószínűséggel az SL- sorozat egyikét tartottuk a kezünkben. Az SL a Scott Laboratories rövidítése, ami a kenyai kutatóközpont elnevezése, ahol az 1930-as években fejlesztették ki többek közt ezt a két fajtát. A World Coffee Research „hivatalosan” három SL fajtát ismer el (több is létezik), a specialty körökben az SL-28 és az SL-34 vált ismertté.

Az SL-28 növény magasra nő, zöld levélhegyekkel rendelkezik. Magas hozamú és kiváló csészeminőségű termést hoz. Kevés tápanyagot igényel, jól bírja az aszályos időszakokat, viszont érzékeny a levélrozsdára, a CBD kávébogyó betegségre és a fonálféregre.

Az SL-28 3 év után terem szép nagy cseresznyéket és megfelelő gondozás mellett relatív kicsi az őrlési veszteségük.

Ehhez képest az SL-34 szerkezetileg hasonló az SL-28-hoz, az egyetlen különbség, hogy levélhegyei sötét bronz színűek. Ugyanakkor tápanyag szükségletben igényesebbek és valamivel alacsonyabb hozamú növények. Hasonlóan az SL-28-hoz nagyon érzékenyek a CBD-re, a levélrozsdára és a kártevőkre.

Az SL fajtákat évtizedek óta termesztik Kenyában, termesztésük kezdete régebbre tehető, mint az ország többi kávéfajtája, ez talán annak is köszönhető, hogy a helyi éghajlat jól illeszkedik a fajta igényeihez. Becslések szerint az SL-sorozat variánsai az összes exportált kenyai kávé 80%-át teszik ki.

Az SL fajták nagy előnye, hogy gondozásban nincsen túl nagy igényük. Akár több év elhanyagoltság után is újra tudnak termelni, igaz, akkor kisebb hozamban ugyanakkor, ha újra kellő gondozásban részesülnek, akkor könnyen visszahozható a magasabb hozam. Nem igényel sok műtrágyát sem, az egyetlen, ami igazán nehézséget okoz ezeknél a fajtáknál, a kártevők, amire különösen érzékeny.

kenyai kávé barista tanfolyam barista akadémia

Csészeprofilok

Az SL fajták többnyire 700 m tengerszint feletti magasságon termeszthetőek. A középmagas és magasabb területen termesztett fajták lassan érnek be, de a szemek annál szebbek, nagyobbak, teljesebbek. Nagyon jó minőségű, testes, jó savakkal rendelkező, többnyire diós és gyümölcsös ízjegyek jellemzik.

David Mathenge, egy kenyai barista elmondja, hogy tapasztalata szerint az SL fajták leőrlésekor gyakran virágos és fűszeres illatok szabadulnak fel.
Egy csésze kávé az SL fajtákból biztosan testes, intenzív érzetet kelt a fogyasztójában, ha sikerül elkészíteni. Ha ellenállóbb lenne a kártevők tekintetében, akkor még minőségibb szintet érne el a kávék körében. Sok vita folyik ennek a fajtának a minőségéről, de abban már legtöbben kiegyeznek, hogy az SL egy folyamatos, jó csészeprofilt tud biztosítani a kávékedvelőknek.

kenyai kávé barista tanfolyam barista akadémia

Vajon továbbra is népszerű lesz az SL-28 & SL-34?

Annak ellenére, hogy az SL fajták országszerte elterjedtek, számos kihívást okoznak a gazdáknak.

Amint azt már említettük, mindkét fajta fogékony a kártevőkre és a levélrozsdára, ami miatt van, hogy egész szüretnyi termést veszítenek a gazdák.
Joseph Wambugu Kenya egyik legnagyobb kávétermesztője is megerősíti, ő a CBD miatt a termése felét vesztette el két éve, de még a szerencsésebbek között volt, mert voltak sokan, akiknél az egész termés kárba ment. A szerencséje az volt, hogy a Ruiru 11 fajtából volt elég hozama ahhoz, hogy túléljen.

Joseph elmondja, hogy amellett, hogy az SL fajták valóban magas hozamúak, a szüretből származó pénz nagy részét vissza kell forgatni a gazdaságba, karbantartásra és védekezésre.

A Batian és a Ruiru11 ellenállóbb, mint az SL fajták, illetve olcsóbbak és könnyebben fenntarthatóak, ami versenyhelyzetet teremtett az afrikai kávék piacán. Joseph is arról számol be, hogy egyre többen választják ezt az alternatívát, habár sok olyan gazdaság van, akik töretlenül azon dolgoznak, hogy ellenállóbbá tegyék az SL variánsokat.

kenyai kávé barista tanfolyam barista akadémia

Minden probléma és kihívás ellenére tehát az SL fajták népszerűek maradtak Kenyában, nem csak önálló ültetvényként, hanem új fajták nemesítéséhez, vagy más fajták oltásához is előszeretettel alkalmazzák. Ez azt eredményezheti, hogy hamarosan az SL-család utódjával találkozhatunk, ami fokozottabban ellenáll a kártevőknek és remélhetőleg tartja a minőségét is.

Az biztos, hogy jelenleg az SL-fajták legvonzóbb tulajdonságai, azaz a magas hozam és a jó pohárminőség miatt életképes és keresett fajta a kávéiparban. A termesztők, a pörkölők, a baristák, kávézótulajdonosok és a fogyasztók is tudják, mit várhatnak el az SL-28-tól és az SL-34-től, így biztos, hogy nem tűnhet el nyomtalanul a piacról, habár az lehetséges, hogy hamarosan új fajtát ismerhetünk meg, aminek ezek képzik az alapját.

VÁRUNK SOK SZERETETTEL  Barista Tanfolyamunkon BUDAPESTEN 2021.04.20.-ÁN! 16:00-KOR MÁR KEZDŐDIK AZ ELSŐ ELMÉLETI ÓRA! A Barista Akadémia ÉS A Mojito Mixeriskola A KÖVETKEZŐ TANFOLYAM TÍPUSOKAT INDÍTJA EL, EZEN AZ IDŐPONTON: ALAP Barista, HALADÓ barista tanfolyam, ALAP mixertanfolyam, HALADÓ mixertanfolyam, 2 IN 1 MIXER ÉS BARISTA TANFOLYAM.

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! INFO@MOJITO.HU
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00