Kávépörkölők Budapesten

Szerencsére az elmúlt években igazán nagy és színes világgá nőtte ki magát a kávépörkölés hazánkban is. Már 4 kezünkön sem tudnánk megszámolni mennyi hazai pörkölő született az elmúlt 10 évben. Most szeretnénk kifejezetten a budapesti pörkölőkből csemegézni.
A teljesség igénye nélkül, kiemelnénk párat, akik beleszerettek ebbe a tüzes szakmába, habár mind más stílust képviselnek. Ami közös bennük, hogy a minőségre törekednek és a fogyasztóik visszajelzéseit fontosnak tartják.

Casino Mocca

Üzem: 1117 Budapest, Hunyadi János út 3.

Alapítók:
Horváth Lajos, Cup Tasters Világbajnok (2013), háromszoros magyar Cup Tasters bajnok (2011,2012,2013)casino mocca specialty kávézó

Temesvári Szabolcs magyar Cup Tasters bajnok (2010)

Kiss Zoltán cezve/ibrik világbajnok (2012)

Alapítás éve: 2013

Nagy elhivatottsággal fogtak össze, hogy felelősségteljes utánkövetéssel pörkölhessék kávéikat. Mindig a legérdekesebb ízeket keresik és fontos számukra a termesztőkkel való kapcsolat. Mindig törekednek a legtöbb információt átadni a kiválasztott kávékról és elsősorban a különleges ízeket keresik és törekednek a különböző termőterületek és feldolgozási módok sokszínűségének bemutatására.

Lelőhelyek:
Munkájuk elismerését mutatja, hogy mára több tucat speciality kávézó és szaküzlet polcain megtalálhatóak országszerte (teljes lista a honlapon), mint például az Espresso Embassy, a Flow Sepciality Coffee Bar & Bistro, The Nook vagy a Barista Szaküzlet Budapesten, vagy a Kávébajusz Győrben, a Damniczki Cukrász Manufaktúra Székesfehérváron és a Kék Elefánt Szegeden.

Elérhetőségek:
Honlapjukon (www.casinomocca.hu) elérhető a mindig aktuális kínálat, van lehetőség rendszeres rendelésre előfizetés formájában. Jól áttekinthető, folyamatosan frissülő honlap.
Elérhetőek Facebook-on is.

42

Üzem: 1116 Budapest Nándorfehérvári út 36-40.

Alapító: Nezvál Máté (2006 Bern Világbajnokság, magyar képviselet)42 kávé

Alapítás éve: 2012

Máté az édesapja révén már gyerekkorában benne volt a kávés világ bűvkörében. Már a 2000-es évek elején baristaként dolgozott, ami akkor még ritka és inkább ismeretlen szakmaként létezett. Több utat bejárt külföldön mire a speciality világával találkozott, ami aztán el is varázsolta és hazatérése után belekezdett a saját pörkölőüzemének alapításába. Gondosan figyel arra, hogy kávéit olyan helyeknek adja, akik az elkészítésben is biztosítják a szükséges igényességet és minőséget.

Lelőhelyek (nem teljes lista):
Ügyfélköre folyamatosan bővül, így vidéken és Budapesten is több helyen kóstolhatjuk a kávéit, például: Depresso – Eger, Tizen1 – Veszprém, Borbisztro – Baja, La Nube – Budapest, Double Shot – Budapest, Spíler – Budapest

Elérhetőségek:
érdemes őket a facebook-on követni

Blue Bird Roastery

Üzem: 1074 Budapest Rumbach Sebestyén u. 12.blue bird kávé pörkölő

Alapítók: Horváth Attila

Alapítás éve: 2013

Fancy hely a város szívében, tele élettel, pezsgéssel. Egy 2 kg-os géppel indultak de mára már 16 kg-os géppel készítik az állandó kínálatukat. 12 féle kávét tartanak polcon, de folyamatosan igénylik a visszajelzéseket, ami alapján igyekeznek kielégíteni a világos pörkölésű speciality minőség mellett a vendégek egyéb igényeit is, így akár sötétebb, olaszos pörkölés is szóba jöhet. A jellegzetes arabicák mellett a saját blend fejlesztésén is dolgoznak, robusta keverékeket is találhatunk a kínálatukban.

Lelőhely: Blue Bird Roastery, honlapjukon elérhető a kávé előfizetés is.

Elérhetőség: honlapjukon (https://bluebirdcafe.eu/) és FB oldalukon is aktívak.

Bagira

Üzem: 1074 Budapest, Dob u. 25.

Alapító: Török Ádám (2018-as magyar barista bajnok) és a Cirkusz csapatabagira kávé

Alapítás éve: 2016

Az egész egy nagy Cirkusszal kezdődött a bulinegyed szívében. Ugyanis így hívták a helyet a Dob utcában, ami 2014-ben nyílt meg. Aztán 2 évvel később már a saját pörkölésű kávéjukat kínálták. Ízekben a komplex élményt keresik és igyekeznek a középutat megtalálni, így van világos pörkölésük és olaszos pörkölésük egyaránt. Török Ádám, a pörkölőmester nagy lelkesedéssel foglalkozik a kávé beszerzésétől kezdve a partnerek segítéséig minden lépéssel. Kedden és csütörtökön házhoz szállítanak megrendeléseket. (250 g-os kiszerelésben)

Lelőhelyek: Cirkusz, Peet and the Flatwhite, Black Start, This is Melbourne Too, Park Coffee and Kitchen

Elérhetőség: honlapjukon (https://bagira.coffee/hu#) és FB oldalukon egyaránt aktívak, rendelés e-mailben vagy facebook-on leadható.

MTRM Roast Kávépörkölő Műhely

Üzem: 1084 Budapest József utca 46.MTRM Roast Kávépörkölő Műhely

Alapítók: Műterem Kávézó

Alapítás éve: 2012

A Műterem Kávézó 2010 nyarán nyitott ki és 2 évvel később új kalandba kezdett. Azóta a saját pörkölésű kávéjukat adják, kifejezetten a világos pörkölésre koncentrálva. Filterre vagy presszóra is találhatunk változatokat. A specialty kávé, a művészi szellem és a karos rugós Bosco gép különleges hangulatot teremt, mely talán ihletett pillanatoknak adhat helyet.

Lelőhely: Műterem Kávézó, Adna Café, Sütipont, Cintányéros, Kaffantó

Elérhetőség: honlapjukon (https://mtrm.hu/) és FB oldalukon is elérhetőek.

Coop Roastery & Specialty Coffee

Üzem: 1072 Dob u. 52.

Alapító: Kópházi Jánoscoop roastery

Alapítás éve: 2017

Egy pici hely a Dob utcában, ahol kifejezetten a magas minőségű és specialty minősítésű nyers kávé az alapanyag. Kizárólag single origin profillal, a kávétermelő területek egyedi aromáit kiemelve. Változatos kínálattal. A megrendelésnél kérésre akár le is őrlik a kávénkat, melynek szemcseméretét 12 féle őrlési profilból választhatjuk ki.

Lelőhely: Coop Coffee & Breakfast (Dob u. 46.)

Elérhetőség: honlapjukon (https://cooproastery.business.site/) vagy FB-on is elérhetőek, megrendelés a https://www.teesz.hu/ oldalon adható le

Budapesten és az egész országban még sok izgalmas helyen találkozhatunk mikropörkölőkkel. Igaz, ebben a szakmában is megvannak a nagyok, ahol tonnaszámra képesek kávét pörkölni, a kávézás kultúrája az elmúlt 10 évben a minőség irányába nyitotta ki kapuit. A mikropörkölők hangulata magával ragadó. Ha bemegyünk egy ilyen helyre, valószínű szívesen állnak rendelkezésünkre és nagy örömmel mutatják be ennek az összetett folyamatnak a mesterségét.
Ugyanis a kávés szakma egyre nagyobb hangsúlyt fektet az utánkövetés lehetőségének megteremtésére. Így a pörkölők aktív kapcsolatot ápolnak a termesztőkkel, farm tulajdonosokkal is és a vevőikkel is szívesen kommunikálnak. Hiszen fontos számukra a visszajelzés és az igények felmérése. Nem pusztán a profit lebeg a szemük előtt, hanem az értékteremtés is. Ha pedig mi fogyasztók szeretnénk ezt az irányvonalat erősíteni, akkor merjünk kilépni otthonról és keressük fel a mikropörkölőket, kérdezzünk tőlük bátran és mondjuk el, mit szeretnénk érezni a kávénkban. Ezzel segítjük a munkájukat és ennek a világnak a tovább fejlődését.

Ha veszünk kávét közvetlen pörkölőtől, mindenképp kérdezzük meg, milyen elkészítési módot ajánl, milyen eszközt, milyen paramétereket. Aztán koronázzuk meg munkájukat azzal, hogy ügyelünk az elkészítésnél az ajánlott paraméterekre.
Amikor pedig elfogyasztunk egy-egy csésze kávét, gondoljunk jó szívvel azokra, akik munkájukat és figyelmüket fektették bele éveken keresztül.

VÁRUNK SOK SZERETETTEL  Barista Tanfolyamunkon BUDAPESTEN 2020.06.15.-ÉN! 17:00-KOR MÁR KEZDŐDIK AZ ELSŐ ELMÉLETI ÓRA! A Barista Akadémia ÉS A Mojito Mixeriskola A KÖVETKEZŐ TANFOLYAM TÍPUSOKAT INDÍTJA EL, EZEN AZ IDŐPONTON: ALAP Barista, HALADÓ barista tanfolyam, ALAP mixertanfolyam, HALADÓ mixertanfolyam, 2 IN 1 MIXER ÉS BARISTA TANFOLYAM.

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! INFO@MOJITO.HU
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00