A sör és a kávé készítése nagyon sok mindenben hasonlít, ahogyan a kakaó és a kávé feldolgozása is – erről egy korábbi cikkünkben már olvashattatok. Mindkét illetve mindhárom termék esetében nagyon fontos az alapanyagok minősége és a megfelelő tárolás. Alapfokú barista tanfolyamunk keretein belül minden fontos dolgot megtanulhattok a kávéról. Most arról olvashattok, hogyan készülnek a kézműves sörök. Vajon minden hasonlóságot észrevesztek?

Tehát az alapanyagok minősége rendkívül fontos szerepet játszik a folyamat során. A sörkészítés során 4 fő alapanyagra lehet szükségünk: komló, maláta árpa, élesztő, víz. A komló a Humulus Lupulus növény virága és főleg a hűvös termőterületeket szereti, ezért nagyrészt Észak-Amerikában, Belgiumban és Németországban terem. Utóbbi az európai termelés 60%-át teszi ki, nem csoda hát, hogy Németország ad otthont az Oktoberfestnek. A sörök ízét tekintve a komló az, ami a keserűséget és az egyensúlyt adja az italnak.

pécsi sörfőzde

Az árpa az úgynevezett “malátázás” során kap fontos szerepet. A sörkészítés egyik első lépéseként az árpából malátát kell készíteni. Mielőtt ennek nekilátnának, az árpát hatalmas, kúp alakban végződő hengerekben áztatják és keverik. 2-4 nap elteltével az árpa saját súlyának felét veszi fel vízben. Miután eleget ázott, magas hőmérsékletű és páratartalmú helyiségekbe viszik és szétterítik. Ezt nevezzük csíráztatásnak. A sörmaláta így 8-10 nap alatt készül el. Ezután eltávolítják a csírakezdeményeket és a gabona szemeket kiszárítják.

Miután a malátát előkészítették, megkezdődhet a sörfőzés folyamata. Európában főleg a dekokciós eljárás az elterjedt, de létezik ezen kívül egy úgynevezett infúziós folyamat is. A dekokciós eljárás során a malátaőrleményt nagy cefrézőkádban langyos vízzel keverik, majd 1/3-át külön választják és felforralják. Ezután visszaöntik a nagy kádba. Ezt a folyamatot még kb. 2-3-szor megismétlik így a teljes tömeg felmelegszik. Az infúziós eljárás során egyszerre forralják fel a teljes mennyiséget.

Miután a sör elkészült, üvegekbe vagy fém dobozokba töltik. Az üvegek azért barna vagy zöld színűek, mert az UV sugárzás hatására a sörben egy úgynevezett 3-MBT (3-metilbut-2-én-1-tiul) nevű anyag keletkezik, aminek elég kellemetlen, büdös szaga van. Léteznek átlátszó palackokban értékesített sörök is, ezeket egy speciális adalékanyaggal teszik “fényállóvá”.

Most pedig eláruljuk, mi a közös a sörben és a kávéban:

  • fontos alapanyaga a víz, ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű és összetételű vizzel készül
  • végeredményben mindkettő kesernyés: a kávé a koffeintől, a sör a komlótól
  • bár igényeik eltérőek, de  a megfelelő tárolásra mindkét termék esetében figyelni kell
  • egy meleg nyári napon mindkettőt szívesen fogyasztjuk: egy hideg sört vagy egy jeges lattét vagy cold brew-t
  • kávéból is létezik szénsavas (illetve nitrogéngázzal dúsított) ez a nitro brew; az így készült kávék nagyon hasonlítanak a sörre jellegükben és ízükben egyaránt
  • mindkettőből létezik “mentes”: kávéból koffein-, sörből alkoholmentes és ezeket mindkét esetben egy speciális eljárással érik el

Bár sörökkel nem foglalkozunk, de a kávéról és feldogozásáról is többet megtudhatsz ha jelentkezel barista tanfolyamunkra! Az elméleti óra után 5 gyakorlati órán vehetsz részt, melyek során elsajátíthatod a kávékészítés alapjait. Az alapfokú barista képzés tematikiáját ITT találod.

Ha érdekel minden, ami kávé, akkor látogass el a Barista Akadémiára és jelentkezz a barista tanfolyamokra. Társiskolánknál, a Mojito Mixeriskolánál a koktél készítés művészetét is elsajátíthatod, ne hagyd ki a mixer tanfolyamot sem. Ha mindkét szakma érdekel válaszd a Kettő az egyben: barista és mixer tanfolyamot, amelyen kedvezményesen vehetsz részt. Ha profi barista és/vagy bármixer szeretnél lenni válaszd a Profi Barista Csomagot és a Profi Mixer Csomagot, ahol ajándék barista és mixer tanfolyamok várnak Rád. Az iskola nyitvatartási idejében bármikor be tudsz iratkozni a tanfolyamokra személyesen is.

KÖVETKEZŐ BARISTA TANFOLYAMUNK ÁPRILIS 11-ÉN INDUL! JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: ÁPRILIS 11.

Jelentkezés és információ:
info@mojito.hu
06/20-355-8400
(H-P, 10:00-18:00)