Mennyi időbe telik profi Baristává válni?

Hosszú azoknak a dolgoknak a listája, amikre szükség van a baristák kiképzéséhez. Selymes-sima tej gőzölése, szimmetrikus latte art-t kitöltése, kávéfőzők előkészítése, tisztítóberendezések és munkaterületek tisztítása, kávéfajták ajánlása.

A jól képzett barista segíti a kávézó simább futását, és mosolyog az ügyfelekre. Szóval, meddig is kell képezned a munkaerőt ahhoz, hogy teljesen képzett baristákká váljanak? És milyen célokat érhetnek el?
Ennek megismerése érdekében Gisselle Guerra Enrique Flores-szal, a Barista & AST vezetőjével, a spanyolországi  barista képzési szolgáltatóval beszélgetett.

  1. hét: Alapvető tudás és folyamatok

Az első lépés az, hogy megtanítsd munkatársaidnak, hogyan kell espressot készíteni. Az első héten az új baristáknak meg kell ismerniük a munkahelyüket. Ez magában foglalja az egészségügyi és biztonsági protokollokat, például a tűzkijáratok, a sürgősségi érintkezők, az elsősegélykészlet elhelyezkedése, a szennyeződésék elkerülése. A baristának meg kell ismernie az itallapot és annak leírását, beleértve az esetleges allergia-figyelmeztetéseket.
Az első naptól kezdve tanítványaidnak mesélj a kávé történetéről, tanítsd meg az elméletet. Ez képezi majd a kávékészítés alapját, és tartalmazhat főzési módszereket, kávéelőzményeket, fajtákat, feldolgozási módszereket és még sok mást. A Barista Akadémia tanfolyamain mi is kitérünk minden fontos inormációra.

1–3 hónap: Alapvető készségek

Az új baristáidnak tapasztalatokat kell szerezniük, különösen a pult mögött. A legfontosabb dolog az örlőállítás, a tejhab készítés és hogy tisztában legyenek az espresso sztenderjeivel. A kezdő baristának ismernie kell az eszpresszó alapízeit.
Emellett fejből kell tudniuk a recepteket és folyamatosan fejleszteniük kell a latte art tudásukat.
Ne hagyd figyelmen kívül, hogy a baristáknak azt is kell tudniuk hogyan szolgálják ki az ügyfeleket. Főleg arra kell törekedni, hogy jól kommunikálhassanak az ügyféllel és megértsék, hogymi az, amit a vendég szeretne. Barista képzéseinkhez egy kommunikációs tréning is tartozik, amit ingyen elvégezhetsz!
Légy kész arra, hogy továbbra is támogatást nyújts munkatársaidnak. A kávézóban lévő személyzetet továbbra is a tapasztalt baristák vezetik, annak érdekében, hogy a kezdők mindent tökéletesen elsajátítsanak.

3–12 hónap: Jártasság

Három hónap elteltével a baristák képesek lesznek kiváló minőségű espresso-alapú italokat készíteni a vendégeknek. Enrique Flores „junior baristáknak” tartja azokat, akik képesek beállítani a darálót, tisztítani, helyesen gőzölni és tiszta módon elkészíteni az italokat. Vegyél részt barista tanfolyamainkon, az sem baj, ha teljesen kezdő vagy!
Miguel Gonzalez a Coffyright, a madridi székhelyű kávézó tulajdonosa azt mondja, hogy a műszakban nem hagyja felügyelet nélkül baristáit, amíg egy éve nem főzik a kávét.
Enrique egyetért azzal, hogy a baristáknak legalább egy évig gyakorolniuk kell, hogy elérjenek egy speciális szintet. Ugyanakkor egyetért azzal, hogy a betanítás kávézótól függően változhat. A szakosodott kávézókban lévő baristák gyorsabban haladhatnak előre, mivel nagyobb hangsúlyt fektetnek a minőségre.

12+ hónap: Szakértelem és specializáció

Mostanra baristáidnak teljes mértékben jártasaknak kell lenniük, és képeseknek kell lenniük az önálló munkavégzésre. Nem csak erős kávé ismeretekkel és műszaki képességekkel kell, hogy rendelkezzenek, hanem jó ügyfélszolgálati készségekkel is. Képeseknek kell lenniük arra, hogy a vendégek széles körét kiszolgálják, az új vendégtől egészen a visszajáróig, és képesek legyenek hozzáértően és szenvedélyesen elkészíteni a speciális kávét.
Ismerniük kell azokat a folyamatokat, mint a készlet kezelése és a beszállítókkal való kapcsolattartás.
A junior barista elvégzi, az idősebb barista meghatározza a feladatokat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a személyzetnek továbbra sem kellene továbbképzést kapnia.
Szintén hasznos tudás lehet, hogy tudjuk a pörkölés menetét, mivel a baristák a kávé tulajdonságait ezáltal könnyebben megértik. Enrique azt javasolja, hogy a baristák végezzenek teszteket a különféle pörkölésű kávékkal.

Minden barista különbözik

Általánosságban elmondható, hogy a barista három hónap elteltével kezd el kompetenciát szerezni, de legalább egy év szükséges ahhoz, hogy kiváló baristává váljon. Ez azonban nem egy szabály, az érdeklődés és a tanulás iránti vágy kulcsfontosságú.
Carlota Velasco egyetért. A La Próspera, a madridi székhelyű bár és kávézó tulajdonosa, amely Supracafé-t is felhasználta a baristák kiképzésére azt mondja: „Ha nem tetszik az, amit csinálsz, akkor az összes kávé ugyanolyan lesz.”
Győződj meg róla, hogy megérted a baristák motivációit, és tudd, hogyan ösztönözd őket. Közvetlen pénzügyi hatással lesz rád, mivel befolyásolja a gyors betanulást, a légkört, amelyet a kávézóban teremtenek. Küldd hozzánk bátran baristádat akár egy egyszeri alkalmas tanfolyamra!

Barista tanfolyamok a Barista AkadémiánEgy barista képzése nem gyors feladat. Idő, mentorálás és egy jól megtervezett képzési program szükséges hozzá. Mégis érdemes erőfeszítést tenni: a baristáid készítik a kávét, boldoggá teszik a vendégeket és gondoskodnak arról, hogy az üzletben minden jól működjön. A képzett és hozzáértő baristák szinte mindig jobb termelékenységet, csökkentett költségeket és magasabb profitot eredményeznek.

 

 

Jelentkezz barista tanfolyamainkra, Budapesten vagy az ország más városaiban. Írj nekünk további információkért az info@mojito.hu e-mail címre!