Mutatunk három isteni finom italt, amely nem csak átmelegít a hűvös estéken, de a hozzávalói miatt az egészségre is jótékony hatással van. Ezeket Ti is könnyedén meg tudjátok csinálni otthon. Hiszen az ilyen csípős hidegben másra sem vágyik az ember, mint egy forró és könnyed finomságra.

Kezdem is a sort, egy rumos-citrusos rózsabimbó teával, melyben nevéből adódóan is, a rózsabimbó és a citrus dominál. A rózsabimbó már önmagában is csodás látvány, használhatjuk fűszerként az ételekhez, de forró vízzel leforrázva rózsavíz nyerhető ki belőle. A szárított rózsabimbóból készült ital az indiaiak egyik nagy kedvence és a kínai orvoslás is évezredek óta dicséri jótékony hatását. Különösen a női bajok ellen ajánlják, de nyugtató és stresszoldó is egyben. Lássuk hát a receptet!

Koktélok a Barista Akadémián.Rumos-citrusos rózsabimbó tea
Hozzávalók(1 pohárban):
– 4cl fűszeres rum
– 4cl citromlé
– 4cl narancslé
– 1,5 kk cukor
– 6 kk rózsabimbó tea
– 2dl  forró víz

Elkészítés:
1.A rózsabimbó teát forró vízben áztatjuk.
2.A narancs és a citromlevet egy pohárba töltjük. A cukrot és a fűszeres rumot beletesszük, összekeverjük.
3.A teát leszűrjük, hozzáadjuk a rumos keveréket. Rózsabimbóval díszítjük.

A következő receptünkben a matcha tea a meghatározó, mely a közelmúltban kapott nagy nyilvánosságot, de csodás hatásai már évszázadok óta ismertek Japánban. A matcha különlegességét a porítás adja. A legjobb minőségű és fajtájú teacserjék válogatott leveleit gránitkövek között őrlik finom porrá. Az ebből készült tea tartalmazza a teanövényt magát, az öntetet nem szűrik le, mint más fajtáknál szokás. Ennek köszönhető, hogy a matcha tea a hagyományos zöld teáknál akár tízszer több antioxidánst tartalmaz, amelyek számtalan jó hatást gyakorolnak a rendszeres teafogyasztók egészségére. Nézzük akkor a receptet, melyben a matchát a csoki teszi még különlegesebbé, jöjjön tehát a Matchás csokoládé!

Koktélok a Barista Akadémián. Csokis tejes teaMatchás csokoládé
Hozzávalók:
– 1/2 kk matcha (porított zöld tea)
– forró víz, néhány kocka magas kakaótartalmú csokoládé
– 1/5 dl tej

Elkészítés:
1. A zöld teát egy keverőtálba tesszük, leöntjük kb. fél deci 60 fokos vízzel, felhabosítjuk. Ha egyneművé vált, még 8 cl vizet hozzáöntünk.
2. A csokoládét a tejjel mikrohullámú sütőben összemelegítjük, simára keverjük.
3. A zöld teát egy pohárba öntjük, végül hozzáadjuk a forró csokoládét.

 

Az utolsó receptünk a Chai latte, az ínyencek kedvence, ugyanis csillagánizs található meg benne. A fűszer kiváló gyümölcslevek, kompótok, sütemények, édes borok, teák elkészítéséhez, továbbá az egyik alapvető összetevője a legtöbb ánizsos likőrnek. A keleti orvoslás szerint influenza ellen kimondottan hatásos, aki ezzel küzd ne tétlenkedjen, készítse el magának.

Koktélok a Barista Akadémián. Tejes teaChai latte
Hozzávalók:
– 1-1 kk szegfűszeg, kardamom és szegfűbors, reszelt szerecsendió
– 2 kk. csillag ánizs
– 1 rúd fahéj
– 3 g fekete tea
– 3 szelet gyömbér
– 2 dl tej
– 1,5 dl forró víz
– cukor (elhagyható)

1. A fűszereket megtörjük. Leforrázzuk fél deci vízzel.
2. Egy másik csészében a fekete teára 1 deci 80 fokos vizet öntünk. Három perc után mindkettőt leszűrjük.
3. A fekete teához hozzáadjuk a fűszeres levet, majd a tejet. Ha szeretnénk tegyünk a végén bele ízlés szerinti mennyiségű cukrot.

Szuper és egészséges receptek, próbáljátok ki Ti is 🙂

Forrás: Blikk november 11-i szám

www.baristaakademia.hu