Kedves SCAE tagok, baristák és kávé kedvelők!
Sok szeretettel várunk Titeket az idei év utolsó SCAE Education Workshop-jára!
Ezen a workshopon a Tej lesz a fő téma, illetve a barista versenyszabályzat tejes ital kategóriájának kivesézése, mellyel kapcsolatban az elméleti és gyakorlati szaktudást biztosítják számunkra:
Cserpes István, a Cserpes sajtműhely alapítója
Juhász Edit, örökös magyar Latte Art bajnok, világbajnoki 3. helyezet
Török Ádám, a Bagira Coffee pörkölője, magyar Latte Art bajnok, versenybíra.
A workshop első felében Cserpes István, tart elméleti előadást a tej feldolgozásáról és útjáról, a bocitól a csészéig 🙂
Többek között választ kapunk olyan kérdésekre, hogy milyen alapvető különbségek vannak a nagyipari, és a kistermelői farmok között, az alábbi szempontokat szem előtt tartva:
– Állatok tartása, táplálása, és ezek hatása a tej minőségére.
– Gyógyszerezés és vitaminok.
– Az állatok megtermékenyítése, borjak tartása.
– Miként fejik a teheneket?
– Mennyiben különbözik egy rendes, jó körülmények között tartott tehén, és egy stresszes, nagyipari körülmények között tartott tehén tejének a minősége?
– Mi lesz azokkal az állatokkal, amelyek nem adnak több tejet a kistermelői farmokon, és a nagyipari farmokon?
És természetesen a tej feldolgozásának folyamatairól is szó lesz mint például:
– A tej összetétele.
– Sterilizálás.
– Fölözés.
– Pasztőrizálás.
– Homogenizálás.
– ESL.
– UHT.
– Zsírtartalom beállítása.
– Laktózmentesítés.
– Mitől édes a laktózmentes tej?
– Hűtés.
– Csomagolás.
– Szavatossági idő.
– Mi történik azokkal a Cserpes tejtermékekkel, amelyek a Cserpes üzletekben nem kerültek eladásra?
Cserpes István előadását követően egy tejkóstolót tartunk, ahol egymás mellett sorakoztatjuk fel a különféle feldolgozású és zsírtartalmú tejeket, hogy minél inkább érezhessétek az ízbeni különbségeket a tejeket egymáshoz viszonyítva is. Természetesen lesz lehetőség alternatív növényi tejek kóstolására és összehasonlítására is 🙂
A workshop második felében a Bagira Coffe oktatói, Juhász Edit és Török Ádám tartanak előadást a WBC tejes ital kategóriájának értelmezéséről. Tehát hogy az írott szabályon felül mekkora mozgásteret hagy a versenyzőknek a szabályzat, és milyen lehetőségeik vannak ezen a kategórián belül.
Érdemes kérdésekkel készülni erre az alkalomra, és egy kinyomtatott versenyszabályzattal érkezni. 🙂
A 2016-os versenyszabályzatot az alábbi linken találjátok:
Természetesen a workshop második felében megbeszélésre kerülnek a barista munkakörben leggyakrabban előforduló hibák is, mint például:
– A gőzölt tej hőmérséklete. (Kóstoló)
– Az elegyítés. (Bemutató)
– Tej kiválasztása a kávé pörkölésének és feldolgozásának függvényében.
– Tej és tejtermékek tárolása. Higiénia.
– Tejes pálya tisztán tartása.
Tehát ismét egy nagyon hasznos kis workshopnak nézünk elébe. Érdemes lesz eljönni rá!
A helyszín nem más mint a Bagira Coffee. A Cirkusz mellett 🙂
1074 Budapest
Dob utca 27.
A workshopra 15 fő jelentkezését várjuk 2016. November 15.-éig.
A jelentkezéseteket csak abban az esetben tudjuk elfogadni, amennyiben a fentebb jelzett időpontig, hiánytalanul megérkezik az egyesület számlájára a workshopon való részvételhez szükséges jelentkezési összeg.
Amennyiben az eseményre több mint 15 fő regisztrál, úgy a workshopot megismételjük délután, hogy mindenki részt vehessen rajta.
A megvásárolt jegy árát az egyesület nem téríti vissza távollét esetén.
A workshopra való jelentkezés, a számlázási név és cím megadásával lehetséges, az alábbi email címen:
info.kavekultura@gmail.com
Jegyárak:
SCAE tagsággal rendelkezőknek: 4800ft
SCAE tagsággal nem rendelkezőknek: 7800ft
Támogatói hozzájárulás: 5000ft.
A befolyt összegből az egyesület a 2017-ben megrendezésre kerülő barista versenyeket finanszírozza.
Barista Üdvözlettel,
Kántor Enikő
SCAE Hungary
Oktatási koordinátor
Illetve ezen a facebook linken az eseményre is kattinthattok:
https://www.facebook.com/events/344948252563693/
üdv.
www.baristaakademia.hu