barista akademia_Guatemala(13)Aki kóstolta már a guatemalai espressot, az tudja, hogy a világ egyik legfinomabb kávéja. Sikerét annak köszönheti, hogy a kávétermesztéshez megfelelő éghajlattal rendelkezik. Az országban sokféle mikroklíma található, az eltérő csapadékeloszlás és a tápanyagban gazdag talaj sokféle ízű kávét eredményez. Emellett pedig az ANACAFE nevű szervezetük gondoskodik arról, hogy csak a legjobb kávészemek kerüljenek ki a piacra. A szervezet szigorú szabályok mellett osztályozza a kávészemeket, minden egyes kávét alapos vizsgálatnak vet alá.

barista akademia_Guatemala (3)Guatemala az örök tavasz földje, itt ugyanis egész évben zöldell minden. A dél-guatemalai magasan fekvő termőterületeket három vulkán fogja közre, a termőföld kiváló minőségű, és a trópusi párás és erős klíma tökéletes a jó minőségű kávé termesztéséhez. Kávé szinte az ország minden részében található, a Guatemalai Nemzeti Kávészövetség 8 régióra osztotta fel az országot. A régiókon belül is sok ízzel és aromával találkozhatunk, hála a különféle változatoknak és a mikroklímáknak. Közel 100 ezer kistermelő él az országban, akik alig 2-3 hektáros területen gazdálkodnak. A legtöbb termelő a kávécseresznyéket eladja a feldolgozó állomásoknak, de egyre több termelő hozza létre a saját állomását.
barista akademia_Guatemala (8)Guatemalában arabica és robusta egyaránt terem. Az Arabica fajták 1600m-es tengerszint feletti magasságban, a kávéültetvényeket buja növényzet borítja, és gyakran burkolóznak felhőkbe. Az alacsonyabban fekvő délnyugati területeken, közelebb az óceánhoz robustafélék is teremnek.

barista akademia_Guatemala (6)A guatemalai kávét lágy savasság, enyhén fűszeres íz és kifinomult kakaószerű textúra jellemzi. Guatemala legelső és leghíresebb kávétermesztő vidéke, Antigua környéke. Itt a klíma hűvös és száraz, a kávék kiegyensúlyozottak, mogyorós, fűszeres és csokoládés ízjegyűek. Lágyabb ízvilágú kávék is megtalálhatóak kiemelkedő minőségben Huehuetenango környékén. Ezeket a gyümölcsös és virágos ízű helyi kávékat tartják a legjobbnak az országban. Karakteres, fűszeres kávé terem a magasan fekvő esőerdőkkel tarkított Cobán vidéken, mely a magas páratartalomnak és a hűvös klímának köszönhető.

barista akademia_Guatemala (2)Guatemala egyik legmagasabban (1300-2000m) fekvő vidéke, Acatenango. Meleg száraz klímával és tápanyagban gazdag, vulkanikus talajjal rendelkezik. Az itt termő kávék rendszerint magas savtartalmúak és nagyon komplex ízvilágúak. Szakértők szerint a Bourbon volt az első Guatemalában telepített kávéváltozat. Ez ma már a legismertebb arabica fajták közé tartozik a szintén itt termett Catuai és a Pacara társaságában. Biztos hallottatok már a Maragogipe óriási kávészemeiről, az intenzív és pikáns jellegű kávé, melyet elefántkávénak is nevezünk, Guatemalában szintén terem.

barista akademia_Guatemala (7)

Sajnos a klímaváltozás miatt egyre nagyobb veszélyben vannak az ország termőterületei. A kávétermő vidékek átlaghőmérséklete emelkedik, emiatt a magasabban fekvő területeken kell és lehet kávét termeszteni. Aggasztó, hogy míg a kávé iránti kereslet egyre nagyobb, addig egyre kisebb területeken lehet jó minőségű kávét termeszteni.

barista akademia_Guatemala (12)
Kifejlesztettek egy olyan helyi technológiát, mellyel megóvhatják a jó minőségű Arabica fajtákat. Az injerto reina módszer során egy Arabica hajtást ráoltanak egy Robusta cserjére. Így az Arabica cserje ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, közben a termése semmit sem veszít az ízéből. Guatemala a 10. legnagyobb kávétermelő a világon, elképesztően sokféle ízprofilú kávét kínál-a kakaóstól a tejkaramelláson át az édesig, továbbá herbális, citrusos és virágos, ropogósan savas fajtákat. A Közép-Amerikai állam bár a világ másik végén található, kávékölteményeit itthon is kóstolhatjuk, melyek elrepítenek minket az örök tavasz földjére.

Forrás: Anette Moldvaer, Kávészenvedély