A film about coffee egy remekül fényképezett film, arról hogy egyes embereknek mit is jelent a kávé. Azért is használom ezt a kifejezést, mert szerintem mindenkinek mást. Nem árulok el nagyon titkot azok előtt akik még nem látták, hogy farmereket, kávészakértőket és baristákat szólaltatnak meg a filmben és valóban átérezhetjük azt, hogy ők hogyan is viszonyulnak egy csésze fobarista_tanfolyam04rró kávéhoz. (vagy nem forró 🙂

Iszonyatos kontraszt figyelhető meg egy barista és egy ültetvényen dolgozó élete között. Ugyanazt csinálják, mégis teljesen más cél vezérli őket. Ha egy baristát kérdezünk meg arról hogy mi a célja, valószínű valamilyen “kávés” választ kapunk. Ha egy farmert, akkor azt válaszolja : “Hogy szeretném felépíteni a házam és taníttatni a gyerekeimet”.

A film betekintést enged a feldolgozás folyamataiba, gyönyörű tájakra kalauzol el bennünket és jó pár ország kávéfogyasztási szokásával is megismerkedhetünk. Kiemelt figyelmet kap Japán. Mint tudjuk nagyon fejlett gasztronómiával rendelkeznek, sok ember élete szól arról hogy egy adott szakmát egész életében tökéletes szintre emeljen. Egy pár perces jelenetet láthatunk egy idős mesterről, aki hosszú évek óta készíti saját kis házi pörkölőjével a kávét. Ott helyben, frissen, filteres technikával kapjuk meg az italt egy kézzel késbarista_tanfolyam02zített csodálatos porcelánban. Ha valaki ismeri a kávé pörkölés alapjait, tudja, hogy esélye sincs egyenletesen pörkölt kávét készítenie! Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy párhuzamot vonjak, hogy mit is jelent a jó kávé. Neki ezt. Egy másik embernek pedig teljesen mást, például egy méregdrága pörkölőn beállított szabályzott körülmények között, egy jázminos jellegű fajta kávét. De akad olyan is, aki szeretné jó sok sziruppal meginni a sötétre pörkölt olasz kávéját.

Hogy kinek van igaza….? Egyszerre mindenkinek.

Szerintem egy barista feladata, nem az hogy megmobarista_tanfolyam03ndja a vendégnek, hogy mit hogyan igyon és csináljon. Egész egyszerűen a legjobb tudása szerint el kell készítenie a kávét, amivel dolgozik.

Jó szórakozást a filmhez

http://afilmaboutcoffee.com/