Vegán kávé és amit tudnod kell!

Mint azt sokan tudjátok, november 1-jén többek között a vegánok világnapját is ünnepeltük! Így hát összeszedtünk néhány érdekességet, amikkel jobb, ha tisztában vagy!

A reggeli kávé rituálédról tuti, hogy nem mondasz le, de a kávét vegán úton szeretnéd fogyasztani.
Semmi gond!
Nem kell, hogy ezer féle kutatást végezz ahhoz, hogy megbizonyosodj arról, a csésze kávéd megfelel-e az életvitelednek. Nem csak a babról van szó, de azokról is, amik mennek a kávéba.
Legyen szó a tejszínről, tejről, cukorról és az egyre divatosabb cukorszirupokról és ízesítőkről.
Nem beszélve arról, hogy ha elmész egy kávéházba, vajon tudsz-e vegán kávét kérni?

Vegán kávébab

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés az, hogy a vegánok ihatnak-e kávét? A válasz nagyon egyszerű és rövid: Igen!  Bár a kávét alkotó összetevők vegánok, a kávébab termesztésének és feldolgozásának módja nem felel meg a vegán filozófiának. És ebből is adódik, hogy vegánnak lenni egy életmód, tehát fontos figyelembe venni az áruk és élelmiszerek termesztésének módját, azoknak kezelését és feldolgozását, valamint azt, hogy az általunk kedvelt termékek és ételek hogyan hatnak a földre. Ennek ellenére nem minden kávé készül ugyanolyan gondosan és szeretettel, amely a környezetet sem károsítja.
Akkor tegyünk fel egy jobb kérdést ezzel kapcsolatban: Hogyan választhatunk vegánként olyan kávét, amely támogatja a környezetet és még meg is ihatjuk azt? Három fontos dolgot kell figyelembe venni, amikor kiválasztasz egy csésze vegán kávét. Barista képzéseinken vegán kávét sajnos nem, de a különlegességekkel és alkoholos kávékkal megismertetünk mindenkit, aki részt vesz a kurzusokon.

1.Árnyékban termesztett kávé vs. Napfényen termesztett kávé

A kávé a trópusi és szubtrópusi területeken magas tengerszint feletti magasságban a fák árnyékai alatt virágzik. Ez az oka annak (vagy volt az oka), hogy úgy nevezzük a kávét, árnyékban termesztett növény. Sok kávéültetvény azonban naposabb körülmények között növekszik, ez hozzájárul a termelés felgyorsításához és a bevétel növeléséhez is. Noha ez a módszer jövedelmezőbb lehet, a napon termelt kávé erdőirtáshoz és a biodiverzitás csökkenéséhez vezet. A biodiverzitás jelentése az élővilág sokfélesége. Jelenti a földön az élőhelyeket, a fajok összességét, a genetikai változatosságokat. Barista tanfolyamunk első óráján szó lesz a kávé művelésréről, ahol többet megtudhatsz a termesztésről. De vajon a napon termesztett kávé miért nem vegán-barát?
Míg az árnyékban termesztett kávéfák legalább 30 évig fennállhatnak, addig a napfényben termesztett kávét legalább 15 évente cserélni kell. Ezenkívül a napfényben termelt kávé sokkal több kémiai anyagot igényel (műtrágyák, mezőgazdasági vegyszerek és gombaölő szerek), és ez kimeríti a talaj tápanyagtartalmát. Mivel a talaj tápanyaga hiányos lesz, a föld használatlanná válik a termesztett kávéültetvények számára, és az következik, hogy a gazdák arra kényszerülnek, hogy egy új részt tisztítsanak meg, esetleg fákat vágjanak ki. Csak képzeld el azt a káoszt és pusztulást, amelyet ez a folyamat okoz nagyon sok faj számára. Amit irtanak az emberek, az más élőlényeknek otthon, menedék, a fák és növények támaszt nyújtanak. Ezzel szemben az árnyékban termelt kávé megakadályozza a talajeróziót, biztonságos menedéket kínál számtalan állat számára, és nem hoz létre mérgező anyagokat (vegyi műtrágyákból, herbicidekből, rovarirtó szerekből stb.), amelyek megsértik vagy megölik a vadon élő állatokat.

2.USDA Organic Coffee vs. Hagyományos kávé

Ha látsz egy olyan csomagolású kávét, amelyen a címke azt jelzi, hogy a kávégazdálkodók nem használták a legtöbb szintetikus növényvédő szert, herbicidet vagy műtrágyát már legalább három éve, akkor az biztos, hogy úgy is van. A nem ökológiai szabványok szerint feldolgozott kávé kiteszi ezeket a mérgező anyagokat a gazdáknak, az állatoknak és a környező vadvilágnak. Ez a folyamat nem túl vegán-barát, mert káros az állatokra, növényekre és emberekre. A szerves kávé termesztése sokkal kevesebb környezeti szennyeződést és kevesebb mérgező vegyi anyag-kiömlést jelent. Néhányan úgy vélik, hogy a biokávé teljesebb és gazdagabb ízű, de lehet ez csak az érzés tudván, hogy a kávé nem tette ki a gazdákat vagy a környezetet mérgező kémiai hatásoknak. Mindenesetre már vannak, akik vegán módon termesztik a kávét.

3.Rainforest Alliance, a madárbarát kávébab

A Rainforest Alliance pecséttel ellátott termékek olyan gazdaságokból és erdőkből származnak, vagy olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek megfelelnek a Fenntartható Mezőgazdasági Hálózat által megállapított környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági iránymutatásoknak. Ennek a kritériumnak a célja a vadon élő állatok védelme, a talaj és a vízi utak védelme, a munkavállalók, családjaik és a helyi közösségek védelme, valamint a megélhetés növelése. Ez a dolog teljesen valódi, együttérző és tudatos termékfejlesztésről szól. További jó hírként szolgálhat még az is, hogy a nagyvállalatok, mint például a McDonald’s® USA és a McDonald’s Canada, a Caribou Coffee, a Second Cup, a Green Mountain Coffee és a Nespresso lépéseket tesznek a fenntartható módon előállított kávébab beszerzésére a Rainforest Alliance által tanúsított gazdaságokból. Valójában mind a McDonald’s® USA, mind Kanada espresso-jának 100% -át a Rainforest Alliance gazdaságokból nyeri! Barista képzéseink után a világ bármely pontján elhelyezkedhetsz, akár vegán kávézókban is!

És amikor csak arra gondoltál, hogy a kávé ennél már tényleg nem lehet vegán barátibb…

A Smithsonian Migratory Bird Center’s Bird-Friendly Coffee Seal-t egy kicsit nehezebb megtalálni, de semmivel sem kevesebb, mint a csodás Rainforest Alliance.
A Rainforest Alliance a kávé előállításának szinte minden szempontjából biztonságot és minőséget ígér, ez a madárbarát szövetség az egyetlen elérhető 100% -ban bio- és árnyékban termelt kávé. A címke nem csak szép, de olyan képességgel rendelkezik, ami oktatja és hajtja a környezettudatos kávéfogyasztókat a gyönyörű vándorló madarak megvédésére. Mivel egyre több földet napon termelt kávéültetvényekké alakítanak át, a téli hónapokban Észak-Amerikából a trópusi ökoszisztémákba vándorló énekesmadarak nagyon kevesen vannak.

Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, hogy a kávét tökéletes ízzel tudd fogyasztani, a föld károsításának hozzájárulása nélkül. Most, hogy nagyon sok információval rendelkezel, megalapozott döntéseket hozhatsz vegán életmódodhoz, költségvetésed és ízlésed alapján. És ne feledd, hogy a kávé különböző dolgokat jelent az emberek számára. Néhányuknak ébresztőóra, hogy néhány perccel korábban belépjünk az irodába, másoknak a latte kortyolgatása egy kényelmes időtöltés, amit csak az egyik kedvenc könyvével a kezükben élvezhetnek, de vannak olyanok is, akik csak azért végzik el a barista képzéseket, mert imádják elkészíteni a különleges kávékat.

A legközelebbi barista tanfolyamunk november 11-én, hétfőn indul, de ha ez az időpont nem is jó, gyere el december 11-i barista kurzusunkra. Megtanítunk az alapokra, de emellett latte art tudást is szerezhetsz nálunk!
További infókért írj az info@mojito.hu e-mail címre, vagy hívj a +36 20 355 84 00 számon!

Tehát ne feledd, november 11. 16:00 Lövölde tér 2. vagy december 11. 16:00, ugyanezen a helyszínen!