Azt már az előző cikkünkben olvashattátok, hogy van lehetőség vegán kávé fogyasztására. Az igaz, hogy a különböző vendéglátóegységekben megtalálhatjátok a tej, cukrok, különböző édesítők és ízesítők alternatíváit, de általában ezekért plusz összegeket kell, hogy fizess.

Most hoztunk nektek pár ötletet és receptet, hogy hogyan tudtok pénzt megtakarítani és otthon is elkészíteni az italokat. Persze mindenek előtt a tökéletes espresso italt jó ha tudod, hogyan kell elkészíteni. Iratkozz be barista tanfolyamunk egyikére és mi megtanítunk!

Tanuld meg, hogyan készíthetsz tejmentes változatokat és fedezd fel azokat az italokat, amiket ízesítve, feketén tudsz inni.

  • Vegán tej

Azzal mindenki tisztában van, ha a kávéhoz hozzáöntesz egy kis tejet, akkor máris sokkal ízesebb lesz és még a textúrája is megváltozik. Rengeteg megoldás van, az alternatív tejek ma már teljesen beépültek a fogyasztók mindennapjaiba. Válaszd az ízlelőbimbóidnak megfelelőt, a mandulatejen keresztül egészen a szójáig.

  • Vegán habtejszín

Ezekkel a vegán, tejmentes krémekkel könnyedén elkészítheted a kávédat. Természetesen a textúrája más lesz, mint egy normál, nem vegán habtejszín, de az íze azért nem olyan szörnyű, mint ahogy azt most elképzeled. Ezek nem csak krémet adnak a kávénak, de szervezeted szempontjából jótékony hatásai is vannak.

  • Vegán cukor

A fehér cukrot a cukornádból és a cukorrépa nedvéből állítják elő, vegyi eljárásokkal! Az eljárás során eltávolítják a rostokat és a fehérjéket, illetve az egyéb tápanyagokat is. Sajnos a cukor, bármennyire is finom, semmilyen hasznos tápanyagot nem tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége lenne. Ezzel szemben megemeli a vércukorszintet és csökkenti a hasznos bélbaktériumok számát. Arról nem beszélve, hogy nagymértékben elősegíti az elhízást.
Tulajdonképpen ha vegán vagy, akkor a cukrot teljesen ki fogod zárni az életedből, mégis ha a kávét édesen szereted, akkor lehet találni vegán cukrot illetve az a legjobb, ha magadnak készítesz el juharszirupot vagy más ízesítőket.  Mi mindenben a rendelkezésetekre állunk, ha kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel, vagy gyertek el a barista tanfolyamra, ahol mindent kitanulhattok a legjobb oktatóktól.

A kávé szerelmesei most biztos örülnek. Olyan recepteket hoztunk el, amik teljesen vegán úton készülnek!

Pumpkin Spice Latte házi tökmagtejjel, vagy sütőtökkel ízesített juharsziruppal

A tökmagtejes latte:

  • 1/2 csésze nyers tökmag, 24 órán át áztatva
  • 2 csésze tiszta, szűrt víz
  • Egy csipet tengeri só

Miután a tökmag átázott, öblítsd le. Tedd egy turmixgépbe a vízzel és a sóval majd addig hagyd benne, ameddig a darabok teljesen eltűnnek belőle. A tejet szűrd le, akár egy vékony kendőn keresztül és el is készült.

A sütőtökkel ízesített juharsziruphoz:

1/4 csésze juharszirup

2 evőkanál víz

1/2 teáskanál sütőtök fűszer

1/8 teáskanál őrölt kardamom

1 evőkanál tökpüré

1 teáskanál vanília kivonat

Egy kis csipet tengeri só

Egy edénybe tegyél bele mindent és tedd közepes lángra. Húzd fel vízzel, majd engedd, hogy alacsony hőn melegedjen. Ezt a szirupot hagyd 3-5 percig a lángon, majd vedd le. Maximum egy hétig tudod tárolni a hűtőben. Használat előtt rázd fel!

Cafe Noir, a jellegzetes csokoládé-karamellízű, sötét színű és a szokásosnál alacsonyabb koffeintartalommal rendelkezik.

Hozzávalók

4 evőkanál őrölt kávé

2 evőkanál cikória (Ez egy zöldségnövény)

Csipetnyi só (Ízlés szerint)

4 csésze szűrt víz

Ízlés szerint cukor

Ehhez a kávéhoz csöpögtetős eljárású kávéfőzőt kell, hogy használj. Helyezd a kávét, cikóriát és sót a szűrőbe. Forrald fel a vizet, majd kb. 1/2 csészével öntsd le. Várd meg, amíg a víz lecsöpög, majd adj hozzá még 1/2 csésze vizet.

Vaníliás-mandulás latte

A házi készítésű vanília mandula latte vegán és paleo-barát is. Ihatod melegen is, de akár jéggel.

Hozzávalók

1 csésze mandula, átitatva egy éjszakán át

1/2 csésze víz

1-3 datolya

1 teáskanál vanília kivonat

Espresso

Az áztatott mandulákhoz add hozzá a datolyát és a vaníliát, majd turmixold össze. Kezdj egy kevés víz hozzáadásával, majd 1-2 perc után adj hozzá még 1/2 csésze vizet és továbbra is turmixold. Ha készen van, szűrd le. Öntsd hozzá az Espresso italodhoz és már kész is.

Vegán mogyorós forró kakaó

Forró kakaó, házi mogyorós tejből készítve, datolyával édesítve.

Hozzávalók

½ csésze mogyoró

1 csésze víz

2 datolya

2 teáskanál nyers kakaópor

1 teáskanál vanília

¼ teáskanál mandula kivonat

Csipet tengeri sót

Áztasd a mogyorót egy napig a hűtőben. A forró kakaó elkészítése előtt áztasd a datolyát is forró vízben körülbelül egy percig, hogy meglágyuljon. Add hozzá a mogyorót, ameddig egy pasztát nem kapsz. A további hozzávalókat is hozzáadhatod, vanília, kakaópor és társai. Lassan add hozzá a többi vizet, keverd jól össze turmixgép segítségével. Szűrd le az elkészült italt. Ha gondolod, kókuszos habbal díszítsd.

Vegán kávéturmix

Sima és krémes vegán turmix. Egyszerű 5-összetevős recept, amely 5 perc alatt készen van. Reggelire is nagyon jó!

Hozzávalók

400ml kókusztej

3 fagyasztott banán

2 evőkanál mandulavaj vagy földimogyoróvaj

Espresso

2 evőkanál juharszirup

A turmixgépbe tegyél kókusztejet, fagyasztott banánt, mandulavajat és a juharszirupot és keverd el, ameddig sima nem lesz. Az Espresso már a csészében, ezt pedig töltsd hozzá és kész is.

Mézeskalácsos Latte

Hozzávalók

1/2 csésze mandulatej

1/2 teáskanál gyömbér (friss, reszelt)

1/2 teáskanál fahéj

1/8 teáskanál szegfűszeg

1 evőkanál melasz

1-2 evőkanál kókuszdió pálmacukor

Espresso

Víz

Szerecsendió

Fahéj

Egy kis edényben keverd össze a mandulatejet, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a cukrot. Folyamatosan keverd, miközben közepes lángon melegíted. Ezt addig kevergesd, ameddig forróvá nem válik. A kávéra töltsd rá az elkészített tejet és hintsd meg a tetejét egy kis szerecsendióval és fahéjjal.

Vegán cukrászdák és kávézók Budapesten

A cukrászsütemények egyik fő jellemzője, hogy tojással és tejtermékekkel készülnek. Emiatt egy vegánnak igen nehéz dolga van, ha szeretne tisztán növényi alapanyagokból készült édességet enni. Szerencsére egyre több hely van a városban, ahol erre lehetőség nyílik. A kávéfogyasztóknak pedig már számos kávézóban ajánlanak fel növényi tejes opciót.

Édes Élet Vegán Cukrászda: Glutén-, cukor-, tej-, tojás-, szójamentes süteményeiket növényi alapú élelmiszerekből készítik.

Napfényes Étterem és Cukrászda: vegán, xilites, nyers vegán sütik, kávék és szezonálisan még fagylalt is van!

Naspolya Nassolda: Az ország első raw vegan cukrászdája. Nem sütőben készült, cukor-, édesítő-, liszt-, tejmentes.

Mantra Café: rizstej, mandulatej, szójatej, mandulatej. És vegán édességek.

BARISTA TANFOLYAMOK INDULNAK BUDAPESTEN!

2019. december 11. 16:00-tól BEIRATKOZÁS, 17:00-tól az első elméleti óra
2019. január 14-től 16:00-tól BEIRATKOZÁS, 17:00-tól az első elméleti óra

Lepd meg a családtagjaidat, barátaidat vagy párodat egy ajándékutalvánnyal, amit egy éven belül bármikor felhasználhat! Jönnek az ünnepek, a karácsony a nyakunkon, a különböző tárgyak már elcsépeltek és nem tudsz mit kitalálni? Ez egy remek befektetés! Érdeklődj: info@mojito.hu vagy +36 20 355 84 00