Ki az a Barista, elmondjuk!

 

Ki az a Barista? = a kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: BÁROS
Mixer és Barista = Az igazi bártender

A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok sokaságát és tudja, hogy kinek, mikor és mit kell ajánlania, hanem minden más munkafolyamatot el tud látni a bárpult mögött.

 

Egy jó barista ismeri a kávét a cserjétől a csészéig!

 

Az egyik ilyen, fontos terület a KÁVÉ. A kávé készítés tudománya ugyanolyan összetett és nehéz feladat, mint a különleges koktélok elkészítése. De ez is tanulható és sok gyakorlással profi barista válhat belőlünk.
A kávé készítése nem csak abból áll, hogy „feldobok egy kávét”. Ehhez is komoly elméleti tudás szükséges: a különböző kávéfajták, ezek feldolgozása, a pörkölési módok és a kávék ízvilágának megismerése, a kávéfőző gépek és darálok használata és a tökéletes krémes tejhab elkészítése, amely a kulcsa minden egyéb kávéitalnak és az egyre közismertebb „Latte art”-nak. Ugye nem is olyan egyszerű kávét készíteni… Ezután jöhetnek a kávéskoktélok, az Ír kávé, az Espresso Martini, az Ice Cream Café…

Itt találkozik a két szakma és fonódik össze, de ne feledjük a bölcs mondást:

Mert meglátod: minden ember…annyit ér… amennyit tud! Ha olyat is tud…amit más senkise, akkor mindenkinél többet ér!

Gárdonyi Géza

 

Milyen területei vannak a barista szakmának?

 

  • Nyers kávé kereskedelem
  • Kávépörkölés
  • Kávé készítés espresso gépen
  • Filter kávé technikák
  • Latte Art
  • Íz-illat felismerés

 

Barista tanfolyamink keretén belül az összes területet érintjük. Nagyon sok készség fejlesztés történik a barista tanfolyam során, amivel elindítjuk a hallgatót egy úton, amit saját szorgalmával kiegészítve tud

magasabb szintre emelni. A kávé kóstolás elengedhetetlen része, hogy megértsük, mi zajlik a kávé belsejében. A kávé egy folyton változó, élő organizmus. Ezért nehéz standardokat felállítani. Érzékeink segítségével tudunk

tájékozódni a kávé aktuális állapotáról. Tehát akkor tekinthető jó baristának valaki, ha ezeket az ismertető jegyeket, ismeri és felismeri. Ezek után, már úgy alakíthatja az ízeket, ahogy neki tetszik.

 

Ki az a Barista?

Barista tanfolyamok a Barista Akadémián