Azok, akiket érdekel a kávéipar, már biztosan hallottak a levélrozsdáról. Az utóbbi években sajnos egyre többet hallhattunk róla. A World Coffee Research szerint a járvány, ami 2011-2012-ben söpört végig Közép-Amerikán, több mint $3 milliárd amerikai dollár kárt illetve bevétel kiesést okozott.

A levélrozsda nem csak a kávénövényt, de általa a termelő országokat is megkárosítja, sőt, a kávé árát is növeli. Emellett a szegényebb országokban az emberek elesnek megélhetésüktől így még inkább szegényebbek lesznek.

Eredetileg Etiópiából, a kávé őshazájából származik. A kávé elterjedésével a levélrozsda is elterjedt. XIX. században Sri Lanka volt a világ vezető kávétermelő országa, de egy hatalmas levélrozsda járvány tönkre tette a sziget összes kávécserjéjét. Így Sri Lanka mára már inkább a teájáról híres. Manapság a betegség inkább a közép-amerikai régióban pusztít.

A levélrozsda a növények levelét támadja meg, így azok nem tudnak fotoszintetizálni és elpusztulnak. Frederice Calderon, egy guatemalai farmtechnikus a levélroszdát a rákhoz hasonlítja. „ A la roya (a levélrozsda spanyol neve) olyan, mint a rák. A kávécserje minden energiáját arra használja fel, hogy leküzdje a levélrozsdát, ezért már nem marad energiája arra, hogy termést hozzon.”

Hogyan terjed? A levélrozsda 15-30°C fok között érzi jól magát, a magas páratartalom pedig segíti szaporodását. Sajnos a kávécserje ugyanezen körülmények között érzi jól magát, így ha a kávécserjének jó – a levélrozsdának is. Ráadásul a gomba a könnyű spóráinak köszönhetően nagyon könnyen terjed a szél és az eső által, sőt, a farmerek ruhájára is könnyen rátapad, így ők is átvihetik egyik növényről a másikra.

Mit tehetünk ellene? Sok farmon vannak kijelölt ösvények és a látogatóknak/ dolgozóknak mindig elmondják, hogy ne érjenek a növényekhez, ha nem muszáj. Sajnos ezt sokan nem tartják be, így ez a módszer nem a legbiztosabb. Szerencsére már léteznek olyan kávéfajták, amelyek ellenállóbbak a levélrozsdával szemben. Sokat segíthet az is, ha mindent feljegyzünk: mikor, a farm melyik részén jelentek meg a tünetek a növényeken; milyen gyorsan és merre terjedt. Ezek alapján hozhatunk újabb intézkedéseket.

Amennyiben még kezdő barista vagy illetve ha még csak gondolkozol azon, hogy beiratkozz egy barista tanfolyamra, válaszd bármelyik barista képzésünket és garantáltan használható tudással távozol tőlünk. Alapfokú barista tanfolyamunk során megtanulhatod megfelelően beállítani az őrlőt, megtanulhatsz tejhabot gőzölni és csokoládéval díszíteni azt, valamint néhány alkoholos koktélreceptet is elsajátíthatsz. Következő tanfolyamunk MOST SZERDÁN INDUL!!! Már csak néhány hely maradt!

Haladó tanfolyamunk kizárólag a latte art mintákkal és azok öntési technikájával foglalkozik. Ha a Profi Barista csomagunkat választod, az alapfokú barista tanfolyam és a haladó barista képzés mellé egy AJÁNDÉK TANFOLYAMot adunk! Ez a MasterClass workshop, mely során betekintést nyerhetsz a filterkávék világába és megismerkedhetsz a pörkölések fajtáival is.

Jelentkezés és információ:
info@mojito.hu
06/20-355-8400
(H-P, 10-18)