A kávét termő növények örökzöld cserje vagy fa. Természetes élőhelye a Ráktérítő és a Baktérítő közötti trópusi övezet és a Rubiaceae családba tartozik, amely több mint 500 különböző nemzettségből és 8000 fajból áll. Az egyik ilyen nemzettség a Coffea, amelyet fák és bokrok alkotnak, ezekből 10 ember által termesztett faj és 50 vad faj tartozik ide. 

A kávéfa felismerhető egyszerű, párban, de ellentétesen álló leveleiről és fehér kisméretű virágairól. A termés csonthéjas gyümölcs, két maggal és édes gyümölcshússal. A termés érett piros színe miatt kávé cseresznyének is szokás nevezni. Mindegyik gyümölcs rendelkezik egy külső héjjal, a gyümölcs hússal, amely magában foglalja a magokat.

A kávé alapvetően Afrika trópusi régiójából származik, de más trópusi és szubtrópusi övezetekben, mint Ázsiában, Amerikában és Óceánia szigetvilágon is termesztik. A két legtöbb kereskedelmi forgalomba kerülő kávéfajta a Coffea arabica: Arabica és a Coffea canephora: Robusta. Az Arabica a magasabban fekvő (1000-3200 m) termőhelyeket kedveli és érzékeny a kávébetegségekre, míg a Robusta ellenállóbb és az alacsonyabb (0-1500 m) területek kedveznek a növénynek.

A kávéfa csontvázát a szár vagy törzs, illetve az elsődleges ágak alkotják. Az elsődleges ágak nem újulnak meg. Amikor egy ilyen fő ágat elveszt a növény, jelentősen sérül és csökken a terméshozam. A kávé cseresznyéket  a fiatalabb ágak termelik. Minél több a fiatalabb ágak száma, annál jobb lesz a betakarítás.

A kávécserje alapvető szervei a levelek, ezekkel fotoszintetizál, lélegzik a növény. Függetlenül az ültetvénysűrűségétől, a termőképes kávécserje első évében átlagosan kb. 440 levelet tartalmaz. A második év után az ültetvény sűrűsége, valamint a napfényes időszak mennyisége befolyásolja a levelek számát. A levelek nagyjából évenként cserélődnek. A levelek élettartamát nagyban meghatározza az aszály, a magas hőmérséklet és a talaj tápanyag ellátottsága.

A kávé virága nélkülözhetetlen a terméshez. A virágok az ágak mentén, a levelek tövénél, 4 vagy több csoportban jelennek meg. Minden csoportban 3-5 virág fejlődhet, a virág kezdeti fejlődési szakaszát glomerulus-nak nevezik.
A virágzástól a betakarításig a teljes folyamat átlagosan 32 hét, de vannak olyan régiók Kolumbiában, ahol további 4 héttel is később kezdődhet a szüret.

A kávégyümölcs fejlődése 4 jól megkülönböztethető szakaszból áll:

  1. Kialakul a kávébab apró kezdeménye. Ebben a szakaszban a bab méretében és súlyában csak alig észrevehetően változik. Ez a szakasz a megtermékenyülés pillanatában kezdődik és nagyjából a hatodik hétig tart.
  2. A második szakaszban a kávébabok gyorsan növekszenek méretben és súlyban is. Ebben a szakaszban nagy szükség van a vízre, ellenkező esetben a szárazság korlátozza a bab fejlődését és a végső mennyiséget is. Ez a szakasz a hatodik héttől a tizenhetedik hétig tart.
  3. A harmadik szakaszban a kávébab külső növekedése alig észrevehető, a fejlődés a kávébab belsejében megy végbe. Itt alakul ki az ezüst héj, ami beborítja a magokat. A gyümölcs rendkívül sok tápanyagot igényel ez idő alatt. Ez az időszak a tizenhetedik héttől a huszonhetedig hétig tart.
  4. A kávé cseresznyék növekszenek és a fotoszintézis 70%-a a bogyók fejlődését szolgálja, ez meggátolja a kávécserje növekedését. Miután kifejlődik a gyümölcs a zöld színről sárgán át pirosra változik és ekkor készen áll a betakarításra. Ez a szakasz a huszonhetedik hét és a harmincegyedik hét közé esik.

Ha Te is érdeklődsz a kávé világa iránt, többet szeretnél tudni és szívesen kipróbálnád magad baristaként, akkor látogass el a Barista Akadémiára és a Mojito Mixeriskolába, ahol barista tanfolyamainkon minden tudást megszerezhetsz a szakmáról. Készítsd el a tökéletes espressot és a kiváló cappuccinot. Látogass el a Barista Akadémiára és a Mojito Mixeriskolába, hogy elsajátítsd a kávé készítés művészetét!

 

Miért érdemes a Barista Akadémiát és a Mojito Mixeriskolát választanod?
  • mert a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mester bártendereitől tanulhatsz
  • mert hallgatóink visszajelzései alapján a legjobb ár/érték arányú tanfolyam és pörgős, izgalmas szakmát szerezhetsz
  • mert nyitvatartási időben bármikor beiratkozhatsz előzetes bejelentkezés nélkül
  • mert minden hallgatónk számára részletfizetési lehetőséget biztosítunk
  • mert nálunk nincs vizsgadíj
  • mert nálunk lépcsőzetes oktatási rendszer működik, az alapoktól a profi/haladó szintig elkísérünk
  • mert a Profi Barista és Mixer Csomagok választásával a harmadik tanfolyamot ajándékba kapod
  • mert minden tanfolyam típushoz ajándék továbbképzési tréningeket is kapsz 
  • mert a képzés végén munkalehetőséget ajánlunk Neked
  • mert a tanfolyamokat akár ajándékba is adhatod szeretteidnek
  • mert hallgatóink már 20 országban dolgoznak a szakmában
  • mert segítünk felkészülni az állásinterjúra
  • mert a nálunk elköltött pénz garantáltan nem kiadás, hanem BEFEKTETÉS!

Válaszd ki a számodra a legjobb barista és mixertanfolyamot: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. 

Barista és Mixer tanfolyam jelentkezési határidő:
július 10., kedd 16 óra
A képzés első órája: július 10., kedd 17 óra!

Kövess minket  facebookon és instagramon!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

www.mojito.hu
www.baristaakademia.hu