A kávét termő növények örökzöld cserje vagy fa. Természetes élőhelye a Ráktérítő és a Baktérítő közötti trópusi övezet és a Rubiaceae családba tartozik, amely több mint 500 különböző nemzettségből és 8000 fajból áll. Az egyik ilyen nemzettség a Coffea, amelyet fák és bokrok alkotnak, ezekből 10 ember által termesztett faj és 50 vad faj tartozik ide.
A kávéfa felismerhető egyszerű, párban, de ellentétesen álló leveleiről és fehér kisméretű virágairól. A termés csonthéjas gyümölcs, két maggal és édes gyümölcshússal. A termés érett piros színe miatt kávé cseresznyének is szokás nevezni. Mindegyik gyümölcs rendelkezik egy külső héjjal, a gyümölcs hússal, amely magában foglalja a magokat.
A kávé alapvetően Afrika trópusi régiójából származik, de más trópusi és szubtrópusi övezetekben, mint Ázsiában, Amerikában és Óceánia szigetvilágon is termesztik. A két legtöbb kereskedelmi forgalomba kerülő kávéfajta a Coffea arabica: Arabica és a Coffea canephora: Robusta. Az Arabica a magasabban fekvő (1000-3200 m) termőhelyeket kedveli és érzékeny a kávébetegségekre, míg a Robusta ellenállóbb és az alacsonyabb (0-1500 m) területek kedveznek a növénynek.
A kávéfa csontvázát a szár vagy törzs, illetve az elsődleges ágak alkotják. Az elsődleges ágak nem újulnak meg. Amikor egy ilyen fő ágat elveszt a növény, jelentősen sérül és csökken a terméshozam. A kávé cseresznyéket a fiatalabb ágak termelik. Minél több a fiatalabb ágak száma, annál jobb lesz a betakarítás.
A kávécserje alapvető szervei a levelek, ezekkel fotoszintetizál, lélegzik a növény. Függetlenül az ültetvénysűrűségétől, a termőképes kávécserje első évében átlagosan kb. 440 levelet tartalmaz. A második év után az ültetvény sűrűsége, valamint a napfényes időszak mennyisége befolyásolja a levelek számát. A levelek nagyjából évenként cserélődnek. A levelek élettartamát nagyban meghatározza az aszály, a magas hőmérséklet és a talaj tápanyag ellátottsága.
A kávé virága nélkülözhetetlen a terméshez. A virágok az ágak mentén, a levelek tövénél, 4 vagy több csoportban jelennek meg. Minden csoportban 3-5 virág fejlődhet, a virág kezdeti fejlődési szakaszát glomerulus-nak nevezik.
A virágzástól a betakarításig a teljes folyamat átlagosan 32 hét, de vannak olyan régiók Kolumbiában, ahol további 4 héttel is később kezdődhet a szüret.
A kávégyümölcs fejlődése 4 jól megkülönböztethető szakaszból áll:
- Kialakul a kávébab apró kezdeménye. Ebben a szakaszban a bab méretében és súlyában csak alig észrevehetően változik. Ez a szakasz a megtermékenyülés pillanatában kezdődik és nagyjából a hatodik hétig tart.
- A második szakaszban a kávébabok gyorsan növekszenek méretben és súlyban is. Ebben a szakaszban nagy szükség van a vízre, ellenkező esetben a szárazság korlátozza a bab fejlődését és a végső mennyiséget is. Ez a szakasz a hatodik héttől a tizenhetedik hétig tart.
- A harmadik szakaszban a kávébab külső növekedése alig észrevehető, a fejlődés a kávébab belsejében megy végbe. Itt alakul ki az ezüst héj, ami beborítja a magokat. A gyümölcs rendkívül sok tápanyagot igényel ez idő alatt. Ez az időszak a tizenhetedik héttől a huszonhetedig hétig tart.
- A kávé cseresznyék növekszenek és a fotoszintézis 70%-a a bogyók fejlődését szolgálja, ez meggátolja a kávécserje növekedését. Miután kifejlődik a gyümölcs a zöld színről sárgán át pirosra változik és ekkor készen áll a betakarításra. Ez a szakasz a huszonhetedik hét és a harmincegyedik hét közé esik.
Ha Te is érdeklődsz a kávé világa iránt, többet szeretnél tudni és szívesen kipróbálnád magad baristaként, akkor látogass el a Barista Akadémiára és a Mojito Mixeriskolába, ahol barista tanfolyamainkon minden tudást megszerezhetsz a szakmáról. Készítsd el a tökéletes espressot és a kiváló cappuccinot. Látogass el a Barista Akadémiára és a Mojito Mixeriskolába, hogy elsajátítsd a kávé készítés művészetét!
Miért érdemes a Barista Akadémiát és a Mojito Mixeriskolát választanod?
- mert a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mester bártendereitől tanulhatsz
- mert hallgatóink visszajelzései alapján a legjobb ár/érték arányú tanfolyam és pörgős, izgalmas szakmát szerezhetsz
- mert nyitvatartási időben bármikor beiratkozhatsz előzetes bejelentkezés nélkül
- mert minden hallgatónk számára részletfizetési lehetőséget biztosítunk
- mert nálunk nincs vizsgadíj
- mert nálunk lépcsőzetes oktatási rendszer működik, az alapoktól a profi/haladó szintig elkísérünk
- mert a Profi Barista és Mixer Csomagok választásával a harmadik tanfolyamot ajándékba kapod
- mert minden tanfolyam típushoz ajándék továbbképzési tréningeket is kapsz
- mert a képzés végén munkalehetőséget ajánlunk Neked
- mert a tanfolyamokat akár ajándékba is adhatod szeretteidnek
- mert hallgatóink már 20 országban dolgoznak a szakmában
- mert segítünk felkészülni az állásinterjúra
- mert a nálunk elköltött pénz garantáltan nem kiadás, hanem BEFEKTETÉS!
Válaszd ki a számodra a legjobb barista és mixertanfolyamot: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz.
Barista és Mixer tanfolyam jelentkezési határidő:
július 10., kedd 16 óra
A képzés első órája: július 10., kedd 17 óra!
Kövess minket facebookon és instagramon!
Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu
www.mojito.hu
www.baristaakademia.hu