Rengetegen fordulnak a Barista Akadémiához azzal a kérdéssel, hogy milyen kávét vegyenek otthonra?

kávé típusok

pörkölés típusok

Erre a kérdésre sokkal nehezebb válaszolni mint azt a kérdezők nagy része gondolná… ugyanis ha nincs meg a kávé készítéshez a tudásunk, akkor megvehetjük a legdrágább kávét is a piacon, csak egy forró barna löttyöt fogunk kapni.

Ha a háztartások nagy részét megvizsgáljuk, akkor rájöhetünk, hogy szakmai szemszögből, nem mondhatjuk azt hogy jó minőségű kávét fogyasztanak az emberek. Persze itt a kérdés az, hogy mi a “jó”? Ugyanis az emberek közötti véleménykülönbség itt is élesen elhatárolódik. Kezdjük a kávé babok minőségénél..

Vagy feltehetném a kérdést úgy is, milyen kávét vegyek otthonra?

Ilyenkor mindenki fejében kavarognak a gondolatok, hogy vajon ez a márka legyen, vagy a másik, vagy az drágább és akkor biztos hogy jobb.. egy szakember nem feltétlenül ebből indul ki. Persze ahhoz hogy nagyjából képben legyünk a minőséggel, sok kávét meg kell kóstolni, mégis a leges legfontosabb, hogy mindig csak a zacskó tartalmát vizsgáljuk meg objektív szempontok alapján, mert ami a csomagolás külső részén van feltűntetve, az egyáltalán nem biztos hogy informális vagy releváns, sőt még félrevezető is lehet.

előkészítész kávé készítéshez

őrlemény a karban

Kinyitom a zacskót… illat… szín… jó esetben :). Merthogy a boltok polcain kapható (őrölt kávéra gondolok) kávék nagy része már valamilyen hibát fog mutatni számunkra. Mi ennek az oka? A kávé egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül oxidatív ezért könnyen elveszti a beltartalmi tényezőit. Pontosabban, az őrölt kávé pár óra alatt teljesen képes kiszáradni. Mik azok a beltartalmi tényezők? Ami miatt jó lehet a kávé. Savak, cukrok, illóolajok, aromák, koffein. De csak akkor tudja valaki értékelni ezeket, ha tudatosan figyel is rájuk, persze ehhez meg az kell hogy egyáltalán felismerjük őket… Bizony, a jó kávéhoz tanulni kell. Ezért is hoztuk létre alap barista tanfolyamainkat.  Egy hétköznapi kávéfogyasztó onnan indul és természetesen egy szakember is innen indul :), hogy a jó kávé íz, az a keserű íz számára. Miért? Mert azt gondoljuk, minél intenzívebb ez a keserűség annál erősebb kávét iszunk. A keserűségnek is rengeteg arca van… A kávé alapvetően keserű! Ez így van jól, de ennek a mértéke mérhető és a minőségét is meg tudjuk határozni. Alapvetően a sötétebb pörkölésű kávék lesznek keserűbbek. Mivel a kávés piacon főleg ezzel találkoznak az emberek, szinte nincs is összehasonlítási alapjuk, hogy milyennek kell lennie egy kávénak. Ezért némi kísérletezgetés után, marad mindenki a jól bevált márkánál. “Minek vegyek másikat, úgy se jobb”! IGEN! Ebben a halmazban tényleg csak nüansznyi eltérések vannak.

espresso

espresso készítés

A titok a kávé pörkölési idejében keresendő első körben. Ezért is érdemes otthonra is szemes kávét venni. Mert ez már képes akár 2 hónapig is el állni :). Bizony, nem tovább. A kávéra úgy kell gondolni mint egy élőlényre. Érzékeny, minden befolyásolja és mindenre reagál. Idő, hőmérséklet, páratartalom. Tehát ne vegyünk sok kávét otthonra, csak amennyi elfogy, záros határidőn belül. Bár nincsenek külsérelmi nyomok, nem zöldül be mint egy hűtőben felejtett felvágott, de az ízek eltűnnek belőle. Ha ezen túlvagyunk, akkor fordítsunk egy kis figyelmet a pörkölésre.

Alapvetően három színt fogunk a piacon találni. Világos, közepes és sötét pörkölés. Ha visszafelé haladunk, akkor a sötét pörkölés lesz a leg agresszívabb, itt már szinte csak keserű ízek találhatóak a kávéban. Persze ha valaki erre vágyik, hajrá, a sikerrel nehéz vitatkozni. De ez kb. olyan mintha valaki a roston csirkéjét szénné égetve fogyasztaná minden nap. Egészséges? Nem. Finom? Nem. Ezt szoktuk meg? Igen. A szokás meg nagy úr! 🙂

Ha valaki élményre vágyik, akkor viszont a közepes, illetve világosabb vonalat ajánlanám. Amíg a sötét pörkölés csomagolásán feltűntetett ízek csak álmunkban jelenhetnek meg, addig a világosabb kávéknál, már tényleg van esélyünk ízeket felfedezni a kávéban. Most elmondhatnám ennek a kémiáját, de ezzel nem untatnék senkit, arra ott van a barista képzésünk ;). Szóval kutatásaink alapján, egyébként a magyarok a közepes kávékra reagálnak a legjobban, már keserű, de még fellelhetőek benne a fajtajellegek. Az aranyközépút.  Mivel az átlag fogyasztó nincs hozzászokva az ízekhez, kell neki adni a megszokottból is, illetve a háttérben megmutathatjuk azokat az érdekes savakat, cukrokat is. Egyetlen probléma, hogy ebből fogunk a leg kevesebbet találni a boltok polcain. Kicsit utána kell járni, hogy mely cégek foglalkoznak ilyennel. Egyébként, sok magyar kézműves kávéját ide sorolnám, tehát azért van miből csemegézni. Teszteljetek bátran. Internet a barátunk 😉

Végül de nem utolsó sorban beszéljünk a Világos pörkölésről. A baristák kedvencéről. Ha egy kiállításon megkérdezel egy baristát, hogy melyik standhoz menj oda kóstolni, biztos, hogy a legvilágosabbhoz fog irányítani.

őrlemény

Őrlemény

Ez viszont már annyira kívül esik egy átlag kávé ivó komfortzónáján, hogy körülbelül annyi szokott lenni a reakció, hogy “ez miért ilyen savanyú, megromlott??” Kell egy alapvető nyitottság a kulináris különlegességek irányában, ha ez megvan akkor biztos vagyok benne, hogy egy nagyon komoly játszótérre téved az ember. De ezeket a traumákat is lehet csökkenteni. Ha valaki már alapból feketén issza a kávéját, az lehet egy jó kiinduló pont. De ha a rendelést valaki úgy adja le, hogy tejjel és cukorral szoktam inni a kávémat, akkor ott nem igazán hibázhatunk. Talán ez a legnehezebb a világos pörinél, hogy nagyon kényes. A legkisebb hiba is a készítés során, felborítja az egyensúlyt és oda a drága kávénk. Viszont ha tényleg szakavatott kezek nyúlnak a világos kávénkhoz, ahol pezsegnek a savak, üvöltenek a gyümölcsök és egyéb édes ízek, akkor az átlag fogyasztók nagy része, tapasztalatunk szerint legalább az 50%-uk pozitívan fog reagálni. Pont ezért nehéz, mert ha ezt a kiválós minőséget, utána hazaviszi valaki, akkor általában csalódni fog, mert nem ismeri az elkészítés módját, hogy hogyan is lehet kihozni a kávé legjobb arcát. Sajnos erre nincs recept, minden kávé más és más, tehát csak próbálgatás útján, fedezhetjük fel, a legjobb receptet.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy még jobban belemélyedj és megértsd a kávét, gyere el hozzánk és tanuld meg, az alap fogásokat, amik már eszközt adnak a kezedbe, ahhoz, hogy akár jó kávét is ihass otthon.

Beiratkozás: 2019.12.11 16:00

17:00-tól pedig kezdődik az első elméleti óra.

Várunk sok szeretettel

Barista Akadémia