Ha pénztárcánk megengedi, természetesen vásárolhatunk új kávégépet is, de egy felújított kávégép sokszor vetekszik az újakkal!

Nem minden szemét, ami használt – avagy hogyan lehet egy régi espresso gépet újjáéleszteni?

Talán nem túlzás, hogy a kávégépek a technika csodái közé tartoznak. Az első gépek bemutatása óta, amit az 1800-as évek végére tehetünk, hosszú utat jártak be ezek a szakszerűen megtervezett készülékek. A 19. századi gőznyomásos rendszer evolúciója a szivattyús technológián át vezetett egészen napjainkig, az elektromosan vezérelhető espresso gépekig.

felújított kávégép

burkolat nélküli kávégép

Napjaink baristái már akár telefonon keresztül, alkalmazásokat használva képesek beprogramozni a gépeket, anélkül, hogy egy ujjal is érinteniük kéne a masinát.

De mi van akkor, ha elromlik a gépünk, esetleg elavult lesz és felújításra szorul? A kérdésre együtt kerestük a válaszokat a Dalla Corte renováló projektjének felelősével és sales menedzserével, Francesco Bernasconival.

Miért érdemes felújított gépet vásárolni?

Számtalan okot találhatunk, amiért nagy kereslet van a felújított gépekre, de ezekből a 2 legjelentősebb talán a financiális okok és a környezetszennyezés csökkentésére való törekvés. A felújított gépek ára akár az eredeti ár felére is csökkenhet, ugyanakkor minőségben, megjelenésben és szerkezetében biztosíthatják az eredeti szintet. Habár ezrek vásárolnak vadonatúj gépeket, a felújított gépek csábító ajánlatot jelenthetnek a kisebb költségvetésű cégeknek.

Ezek a gépek egyrészt könnyebben elérhetőek, másrészről a környezet szempontjából is sokkal tudatosabb választásnak minősülnek. Azon túl, hogy kevesebb új alkatrész gyártására van szükség, még a kidobott alkatrészek száma is jelentősen csökken, azaz ezzel a módszerrel kevesebb szemetet termelünk és kevesebb alapanyag forrást kell kimerítenünk.

Ha egy régi gépet újítunk fel, az ráadásul biztonságosabb is lesz. Ugyanis az idősebb gépek esetében a forrasztás és a csövezés ólmot tartalmazhat, ami kiszivárog a vízbe, érintkezik az alkatrészekkel és nem utolsó sorban az ilyen víz fogyasztása hosszú távon az emberi szervezetre is káros hatással lehet.

Francesco is kifejtette, hogy a Dalla Corte-nel az egyik legfontosabb szempont a felújításoknál, hogy az öreg forrasztásokat és csövezéseket ólommentes alkatrészekre cseréljék. Az Európai Unió által kidolgozott „veszélyes anyagokat korlátozó törvény” (RoHS) az elektromos eszközök gyártásánál tiltja minden olyan alkotóelem és alapanyag használatát,

felújítás kávégép

felújítás

ami a meghatározott mennyiségnél több ólmot tartalmaz.

Hogyan lehet egy espresso gépet felújítani?

Noha a szükséges lépések gépenként és igényenként változhatnak, a folyamat nagyjából a következőképp zajlik:

  1. A felújítandó gép beszerzése & igények felmérése

Az első lépés az állapotfelmérés. A régi gépeknél, amiket már jó ideje nem használtak, különösen fontos felmérni, hogy nem költözött-e be valamilyen élőlény a gépházba. Ehhez mindenképp szükséges a burkolatot eltávolítani és saját szemünkkel átvizsgálni, hogy találunk-e bármilyen nyomot, ami rovarokra vagy rágcsálókra utalhatnak. Ilyen nyomok lehetnek apró fészkek vagy kis bogyók a csövek között. Ha bármi ilyet találunk, akkor az erre alkalmas szerekkel és eszközökkel mindet el kell távolítanunk.

Ha ezzel végeztünk és visszahelyeztük a külső burkolatot, akkor áram alá helyezhetjük és bekapcsolhatjuk a gépet. Ekkor azonnal fény derülhet pár problémára, például: működik-e az elektronika vagy megfelelő-e a gőzkar működése?

Lesznek biztosan olyan technikai gikszerek, amiket sokkal nehezebb lesz helyrehozni, ezért képzett szerelő-technikusokra lesz szükség a megoldásukhoz. Francesco felügyeli a Dalla Corte Második esély elnevezésű programját, melynek keretein belül a milánói Bollate Büntetés végrehajtási intézmény fogvatartottjai közösen dolgoznak a technikusokkal az Evolution espresso gépek helyrehozatalában és felújításában. Francesco arról is mesél, hogy van egy szoftverük, amit arra használnak, hogy detektálni tudják a rendellenességeket. „Van, hogy a gép mondja el, mi a problémája, a hibajelzéseken keresztül, máskor a technikusok azonnal be tudják azonosítani a hibát és kész megoldással állnak elő”

  1. Szétszerelés

Miután lefuttattuk a diagnosztikát, a gép kikapcsolása és áramtalanítása után elkezdhetjük a szétszerelést. Érdemes teljesen lecsupaszítanunk.

kávégép darabokban

fektetett réz tartály

A tálcát és az összes burkolatot távolítsuk el, csak a csövek, a fejek és a keret maradjon meg, illetve a bojlert is hagyjuk érintetlenül. Innentől kezdve minden alkatrészt nagyon óvatosan ki kell emelni, alaposan átnézni, hogy van-e rajta bármilyen sérülés és teljesen megtisztítani.

Francesco azt is elmondja, hogy vannak újrahasznosítható részek egy kávégépben. Például a réz és a fém alkatrészek 100%-ban újrahasznosíthatóak. Elmondása szerint az is járható út, hogy ezeket az alkatrészeket annak a gyártónak küldik vissza, akik a gépekhez a fejeket gyártják.

Miután apró darabjaira szedtük és alaposan megtisztítottuk a gépet, már fel tudjuk mérni, hogy melyik alkatrész javítható és melyiket kell cserélnünk. Bizonyos alkatrészeket általában cserélni kell, ezek legtöbbször a szelepek, a pumpák és a képernyők. A tömítéseket és a gyűrűket is érdemes lecserélni vadonatújra.

Ebben a videóban, nyomon követhetitek, hogyan zajlik egy kávégép felújításas:

  1. Vízkőtelenítés

Miután teljesen szétszedtük a kávégépet, a következő lépés a vízkő eltávolítása. Francesco is megerősíti, hogy a kálcium és a mészkő a forró vizet használó gépek ősi ellensége. Az ilyen makacs körülmények hamar kikezdenek bármilyen fém felületet. Elsősorban a ezek a károk teszik szükségessé a felújítást. Leginkább a bojler és a csövek igénylik a vízkő mentesítést. Különösen figyelni kell az alkatrészek apró bemélyedéseinél, ahol megbújhat a vízkő.

Igaz, hogy a gépeket úgy tervezzük, hogy képesek lefuttatni önmagukon egy vízkőtelenítő programot, ugyanakkor, ha felújítunk, az összes fém alkatrészt újra cseréljük, a régieket pedig újrahasznosítjuk.

Ha nincs erre alkalmas berendezésünk, akkor kézzel kell elvégeznünk a vízkőtelenítési folyamatot. Ezt egyszerűen elvégezhetjük, ha minden alkatrészt citromsavban áztatunk. Persze a berendezéssel időt takaríthatunk meg és biztosak lehetünk a jól végzett munkában.

A vízkő eltávolítása egy hosszú munkafolyamat, különösen akkor, ha a gépben nagy keménységű vizet használtak. Mégis szükségszerű, hogy a csövek és a bojler visszaszerelése előtt minden apró mészkő és vízkő foltot eltávolítsunk. Előfordul, hogy ez nem sikerül maradéktalanul, ebben az esetben mindenképp szükséges az alkatrészek újra cserélése.

  1. Minőség-ellenőrzés és szabályozás

A jó minőségű munka elvégzésére mindenképp a tapasztalt és képzett szakemberek alkalmazása ajánlott. Francesco kifejti, hogy a Második Esély programon belül gondosan kiválasztják a munkában résztvevő fogvatartottakat. „Alapvetően az ő mechankiai, elektronikai és hidraulikai tudásbázisukra építünk” – teszi hozzá.

della corte kávégép

dalla corte kávégép

Természetesen mindezeken túl széleskörű képzést kapnak és tapasztalt szakembereink folyamatosan felügyelik a munkát.

A minőség-ellenőrzés nem csak, hogy fontos, de etikai és jogi szempontból is elengedhetetlen. Ezen keresztül garantálják a cégek, hogy a felújított gépek nem csak biztonságosan működtethetőek, hanem kiváló minőséget biztosítanak.

Az Egyesült Királyságban a 2000. évi Nyomásrendszer Biztonsági Előírások (PSSR) szabályozzák minden olyan gép használatát, ami 0,5 bar-nál magasabb nyomású folyadékot tartalmaz. Ez a szabályozás a berendezés gyártására, javítására és felújítására is vonatkozik, akkor is, ha az eredeti gépet 2000 előtt gyártották. A minőség ellenőrzés azt hivatott biztosítani, hogy a gépekben a szabályozást betartsák, így azok megfeleljenek a műszaki szakemberek által meghatározott szabványoknak.

Minden gépnél szükséges lenne ez a minőségi kontroll és célravezető, ha az ellenőrzést cégen kívüli szakember végzi. A megjegyzéseket tartalmazó jegyzőkönyvet érdemes megőrizni.

  1. Össszeszerelés és befejező mozdulatok

Az összeszerelés a szétszerelés fordított sorrendjében történik. Először visszaszereljük a kazánt, aztán jöhet a csövezés, a kisebb alkatrészek és végül a tálcák.

„Mi teljesen újjáépítjük a gépeket, vadonatúj csöveket, fejeket és elektromos panelt kapnak – meséli Francesco – minden gépünk rendelkezik európai tanusítvánnyal és pontosan olyan szabványok szerint dolgozunk, mintha vadonatúj gépeket gyártanánk.”

A vezetékeket szakképzett elektronikai műszerészek ellenőrzik a beszerelés előtt. Miután mindezzel megvagyunk, le kell futtatni még egy utolsó tesztet.

Az utolsó mozzanat pedig a márkanév vagy a külső design visszaállítása az eredeti állapotra.

Egy gép felújításának folyamata eléggé idő- és munkaigényes feladat, de megéri, mert az eredmény lenyűgöző. Új életet lehelni egy eltörött vagy már elavult gépbe csodálatos érzés és ezzel lehetőséget adni a már-már történelmi korú és különleges karakterű masináknak, hogy úgy működjenek akár a vadonatújak. Mindemellett mivel fenntarthatóbb és környezettudatosabb gyártási szokásokra ösztönöz, a felújítás ipara egy biztos lábat építhet ki a kávé jövőjében.

Ha kedvet kaptál barista tanfolyamainkra, várunk sok szeretettel: 2020.január 14.-én 16:00-kor beiratkozásunkon!