Nagyon sok alternatív készítési módszer létezik, mint például a V60, a French Press illetve az Aeropress is megjelenik a listán.

Ezt a kávéfőzőt Alan Adler fejlesztett ki 2005-ben. A rajongói azt állítják, hogy ezzel az egyik legjobb kávét lehet főzni, emellett nagyon könnyen használható, tisztítható és kis helyen is elfér, akár kirándulásokra vagy utazás során is magunkkal vihetjük.
Elsősorban hosszú kávé készítésre alkalmas, de ahány ember, annyi féle kávé készíthető ezzel az eszközzel, így nem csak az imént említett kávé fajtát tudod elkészíteni. A saját ízlésedre tudod alakítani a kávét, játszhatsz a fajtákkal és az ízekkel. Azt gondolnánk, hogy otthoni felhasználásra készült, de nagyon sok helyen ez a kávé készítési eljárás átvette az irányítást a hagyományos espresso gépek felett, illetve világbajnokságokat is rendeznek. Idén novemberben például Londonban, de erről majd kicsit később. Most nézzük meg, hogy is működik ez az eszköz és miért tud olyan finom kávét elkészíteni, ahogy azt nagyon sokan állítják.

Az AeroPress dugattyúval, filterrel készül. Megfelelő vízhőmérséklettel és nyomással kiváló kávét állíthatsz elő, amelyben kevesebb savasságot és kesernyés ízt érzel majd.  Az elkészült kávé zaccmentes, elkészítése pedig pár percbe telik. A kávét finomra kell őrölni, és a vizet teljesen felmelegíteni. Az alkalmazott szűrők vagy az AeroPress papír szűrők, vagy lehetnek akár vékony fém szűrők is. Ha papír filtert használsz, akkor azt bele kell helyezni az egyik hengerbe, amire forró vizet kell önteni. Ezután a másik hengert, amely a nagyobbik belsejébe tökéletesen illeszkedik, össze kell rakni, majd egy mérleg segítségével ki kell mérni a megfelelő adagnyi kávét, amiből majd elkészíted a számodra megfelelőt. A vizet két részben kell hozzáadni. A víz harmadát hozzá kell adni, majd el kell indítani a stopperórát, a pontos elkészítés érdekében. Az italt meg kell keverni, majd a víz másik részét hozzáadni. Hagyni kell pihenni a kávét, ezalatt az idő alatt egy másik filtert is be kell áztatni, majd az AeroPress-re tekerni a tetőt a filterrel együtt. Ki kell szorítani belőle a levegőt, egy edényt rá kell helyezni, majd az egészet megfordítani. A kávé nem ömlik ki belőle, így akkor szűrheted le, amikor szeretnéd. Az AeroPress felső része ki fogja szorítani a kávét az alsó részből, amikor ez megtörtént, akkor el is készült a kávé. Az eljárás körülbelül 5 percet vesz igénybe, de ahhoz, hogy a végeredmény egy egyedi és ízletes kávé legyen, szakértelemre, a jó kávé kiválasztására és minőségi víz használatára van szükség.

Miért olyan finom az AeroPress-el készíett kávé?

  • Gazdag, sima kávé keserű íz nélkül
  • Figyelemre méltóan alacsony a savassága
  • A kávéba semmi zacc nem kerül, ez a mikrofilternek köszönhető
  • 1-3 csésze kávé körülbelül 1 perc alatt
  • Akár amerikai stílusú kávé
  • Ideális otthonra, utazáshoz, kempingezéshez, nyaraláshoz
  • Másodpercek alatt takarítható
  • BPA mentes
  • 350 filter jár hozzá ajándékba

Ami fontos, hogy ha lehetőséged van rá, akkor mindig használj frissen őrölt kávét. A pörkölés is fontos, a közepes vagy inkább világosabb pörkölésű arabica az ideális fajta ehhez az eszközhöz. A gyümölcsösebb és citrusosabb kávékat is készítheted ezzel a módszerrel, hiszen nagyon jól kiadja az ízeket. Ha az őrlés finom, akkor kevesebb az áztatási idő, ha durvább az őrlés, akkor hosszabb idő szükséges, hogy az ízek jobban kijöjjenek a kávéból.

A versenyről…

Függetlenül attól, hogy versenyzel, barátodnak szurkolsz, vagy csak egy kávé szerelmes vagy, aki nézni szeretné a versenyt, a világbajnokság mindenki számára elérhető, ezért erősen ajánljuk, hogy vegyél részt rajta! MI A WAC?

Az AeroPress világbajnokság egy rajongó által vezérelt globális verseny, amelyben a 60 ország vesz részt a versenyben annak érdekében, hogy a legjobb csésze kávét készítsék a kedvenc AeroPress receptjük alapján. Jó társaságban, jó kávékkal. Minden rendezvény az intenzív versenyt ötvözi egy szórakoztató partival, sörrel és zenével. Igen, az emberek imádnak ellátogatni ide. 68 265 lelkes néző élvezte a tavalyi WAC partikat, miközben 3177 versenyző készítette el a saját kávéját.

A versenyen mindenki ugyan azt a kávét és és vizet használja, ezért lehet összehasonlítható és értékelhető az elkészült kávé. A versenyek többkörös bajnoki versenyek, regionális, nemzeti és világversenyekből állnak, ahol a versenyzők kávét főznek egy kiváló szakértő kávéfőző bíró testület számára. A bajnokság megnyerése lenyűgöző eredmény, amelyet a kávéközösség nagy tiszteletben tart.

Tim Wendelboe és Tim Varney neves baristák 2008-ban úgy döntöttek, hogy egy egyszerű versenyt tartanak, hogy megtudják, ki tudja az AeroPress segítségével készíteni a legjobb csésze kávét. Csak három versenyzővel kezdve nevezték eseményüket AeroPress világbajnokságának. Más országok rajongói úgy döntöttek, hogy nemzeti bajnokságot rendeznek, és a nemzeti győztesek ezután versenyeznek a világbajnokságon. A következő években ezeket a rajongói alapú rendezvényeket 61 különböző országban tartották, egészen a 2018-as bajnokságig, amelyet az ausztráliai Sydney-ben tartottak.

A verseny egyébként egy játszótér is a kávékísérletekhez, vannak olyan résztvevők, akik recept nélkül érkeznek, pusztán a móka kedvéért. Sok versenyző a bajnokságon próbálja ki a teljesen új szintetikus szűrő prototípusait. Vannak, akik két különféle AeroPress kávét készített, majd összeöntötte a kettőt. A korábbi években a bajnokság nem a lehető legjobb kávé főzéséről szólt, inkább a kísérletezésről. Sokak számára a mai napig továbbra is egy játékos, nyitott verseny a szórakozás kedvéért, de már nagyrészt átvette az irányítást azok listája, akiket a jobb kávé ismeretek, adatok, technikai eszközök és felszerelések vezérelnek. A receptek megváltoztatása nem csak azt tükrözi, hogy egy-egy év alatt mennyi minden változhat, hanem azt a tényt is, hogy egyre több kávéfogyasztó fordul az AeroPresshez.

A 2019-es Aeropress Világbajnokságot 2019. november 24-én tervezik Londonban. A bajnokságban való részvételhez a nemzeti verseny nyertesének kell lennie. A bajnoki bírák értékelik az AeroPress által elkészített kávé minőségét. Az értékelés eredményei alapján minden résztvevő kap egy konkrét pontszámot, amely vagy hiányzik neki a következő fordulóban, vagy sem. A bajnokság alatt különféle, a kávéra kiállított kiállításokat rendeznek és nagyszabású szórakoztató programot is terveznek. Ha érdekel a barista világ, szeretnél alapfokú vagy haladó szinten megtanulni kávét főzni, akkor azt javasoljuk, hogy mindenek előtt kezdd a hagyományos kávéfőzőnél. Barista képzéseinken megtanítunk tökéletes espressot és tejhabot is készíteni. Barista tanfolyamaink mellett mixer képzéseinkre is jelentkezhetsz, hétfőtől péntekig 10:00-tól 18:00-ig bármikor be is jöhetsz hozzánk.