Hogyan készítsük el ezeket a kávékat?  Cafe Latte – Cappuccino – Cortado – French Press – Kotyogós – Cubano – Török Kávé

 

Egy jó kávé elkészítéséhez a megfelelő babok kiválasztásán túl a készítés módja is fontos szempont. Te mit innál a legszívesebben? Maradnál a presszó alapú italoknál? Vagy elkalandoznál az áztatós French Press irányába? Esetleg keleti tájakon innál egy török kávét?

Olyan mennyiségű variáció van, hogy olykor már az ember zavarba is jöhet, ha választani kell. A következő összeállításban igyekeztünk pár teljesen eltérő készítési módszert kiragadni és bemutatni, azzal a céllal, hogy megmutassuk, mennyit is számít az ízvilágban a készítés módja. A lényeg az, hogy sose kapkodjunk, bármelyik módszert is választjuk, próbáljuk ki több féle kávéval, keressük meg a hozzánk legközelebb álló ízvilágot. A variációk száma határtalan, így van miből válogatni.

  1. Latte és Cappuccino

Kezdjünk két legelterjedtebb itallal. Habár igaz, hogy talán ezeket ismerik a legtöbben a világon és az emberek nagy része egy tejjel felhigított kávéra gondol, azért van néhány említésre méltó sajátossága ezeknek az italoknak is.
A Nemzetközi Kávé Szövetség definíciója szerint:
A Latte teljes űrtartalma 200-250 ml. Ez az ital 3 rétegből áll, az alapja egy vagy több espresso – ezt mindenki magának határozza meg, de a legelterjedtebb a szimpla vagy dupla shot-os változat – a közepén finom krémes tejjel és a tetején vékony a tejhabbal, amit a baristák valamilyen mintával díszítenek.
A Cappuccino teljes űrtartalma 150-180 ml. Szintén 3 rétegből áll, az alján 1 db espressoval, aztán jön a krémes tej és a tetején 1 cm vastag tejhabbal, amin szintén a Latte Art minden mintája tündökölhet.

A készítés során mindig a kávéhoz adjuk a habosított tejet. Ezeket az italokat aztán számos módon szokták ízesíteni, de a megfelelő arányokat megtalálva, jó minőségű és frissen őrölt kávéval akár a kávé ízjegyei is ideális harmóniát alkothatnak a tejjel.

  1. A Cortado

Ez az ital azoknak lehet a kedvence, akik csak kevés tejjel szeretik a presszót meglágyítani. Az űrtartalma 100-150 ml. A spanyol szó jelentése „rövid”. Általában üveg pohárban szervírozzák. Összetételében olyan, mint egy mini cappuccino, alján van 1 db espresso, aztán kis tej és a tetején egy vékony tejhab, szép mintával. Ebben az arányban a kávé íze sokkal jobban tud érvényesülni, mint nagyobb testvéreinél, ezért, ha túl erős számunkra egy-egy espresso savassága érdemes megpróbálni ezt a verziót, elképzelhető, hogy a tejjel élvezetes ízharmóniát kaphatunk.

  1. A French Press

Ez egy áztatós módszer. Sokan azért kedvelik, mert otthon kiválóan és gyorsan elkészíthető. A French Press eszköz egy üvegedényből áll, amiben egy kézzel mozgatható dugattyú van összeépítve egy szűrővel. A kávé ízei ezzel az eszközzel nagyon gazdagon meg tudnak jelenni a csészénkben, ha friss és minőségi babokat őrlünk, lehetőleg közvetlen a készítés előtt. Az őrleményünknek kicsit durvábbnak kell lennie, ezt mindenkinek érdemes kikísérleteznie, milyen szemcseméret mellett érzi a legjobban a kívánt ízt. Elkészítéséhez szükségünk lesz egy kanálra és egy stopperórára is. A French Press-ekből kapható kisebb és nagyobb kiszerelés is, 1,5 decistől az 1 literesig.
Az őrleményt az üvegedény aljába kell helyeznünk (60g/liter arányban érdemes kiszámolni a kívánt mennyiséget). Ezt öntsük fel forró vízzel, mivel a forrás után a kiöntés alatt hűl a víz pár fokot, így a forrásból levett víz hőmérséklete megfelelő számunkra. Ekkor el kell indítanunk a stoppert is, a teljes áztatási idő 3-5 perc között legyen. Miután felöntöttük a kávénkat érdemes megkeverni az italt, amivel az egyenletes extrakciót segítjük, ekkor a széndioxid felszabadulása miatt az italunk tetején buborékok jelenhetnek meg, ez a folyamat része. Ha átkevertük, akkor tegyük rá a dugattyút és csak annyit nyomjunk rajta, hogy a felszínen lévő kávéőrlemény a víz alá kerüljön. Ebben az állapotban hagyjuk ázni, ha letelt az idő, akkor a dugattyút óvatosan le kell nyomnunk az aljára, ezzel a benne lévő kávéőrleményt leszorítjuk. Ezután töltsük ki a kávét, fontos, hogy a French Pressben ne hagyjunk kávét, mert a benne lévő őrlemény ezután megkeseredhet. Önmagában és kis tejjel is szokták fogyasztani, de ha speciality kávét használtunk, érdemes mindenképp először minden ízesítés nélkül megkóstolni.

  1. A kotyogós

Ez az eszköz szinte minden háztartásban megtalálható már. Bialetti azért alkotta, hogy az emberek otthon is tudjanak jó kávét készíteni. Egyszerű és közkedvelt módja a kávézásnak, mégis érdemes pár szabályt betartani, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki belőle.
Melegítsük előre a vizet, így az edényben rövidebb idő alatt felforr. Ez azért szükséges, mert a szűrőbe rakott őrlemény ugyanúgy hőhatás alatt lesz és ha hideg vízzel kezdjük a kávékészítést, a forrás ideje alatt a kávénk is túlhevül és keserű ízt kaphatunk a végén.
A szűrőbe töltsük be az őrleményünket, ami finomabb, mint egy French Press-nél de durvább, mintha ipari presszógépen csinálnánk az italt. Ha nem vagyunk biztosak, nyugodtan kérdezzük meg a kedvenc speciality kávézónkban a baristákat, milyen finomságúra javasolják az őrlést.
Az őrleményt ennél az eszköznél nem kell tömöríteni, csak szépen el kell igazgatnunk a szűrőben, hogy egyenletes felületet képezzen.
Csavarjuk rá a tetejét, vigyázat, a forró víz miatt az alsó fele már meleg lehet, érdemes konyharuhát használni.
Amikor feltesszük a tűzhelyre, közepes vagy kicsi lángot használjunk és a kotyogós tetejét hagyjuk nyitva nyugodtan. Ne hagyjuk magára, várjuk ki azt a pár percet, amíg az aranyszínű italunk megjelenik. Először lassan kezd szivárogni, majd egy kicsit fröcsögve beindul és végül aranybarna színű folyadék folyik ki. Akkor, amikor már elkezd folyamatosan áramolni a kávé, csukjuk be a fedelét és vegyük le a tűzhelyről.
Előkészített hideg vizes konyharuhával csavarjuk be az alsó részt, ezzel meg tudjuk állítani az extrakciót, hiszen az alsó fele még forró és ha ezt nem tesszük meg, akkor tovább hevülhet a kávénk, ami megint keserűségbe torkollhat. Tehát burkoljuk be hideg ronggyal és hagyjuk, hogy az utolsó csepp is megérkezzen.
Ezután szervírozhatjuk. Az eszközt ne felejtsük el kitisztítani, mielőtt elrakjuk.

  1. A Cubano

Ez egy érdekes változata az espresso-nak. A Cubano elkészítésekor az őrleménybe, tömörítés előtt belekevernek némi cukrot, majd a tömörítés után így együtt rakják fel a kart és hagyják lefolyni a kávét. Ennél a kávénál nem a kávé ízei játszák a főszerepet, ugyanis a kész italban egy enyhén szirupos édeskés ízvilág fog megjelenni. Ezt tej nélkül szokás inni és persze általában már nem ízesítik semmi mással. Kevés helyen ismerik és valószínű, hogy nem a speciality helyek lesznek azok, akik szívesen megcsinálják nekünk ezt a mediterrán italt de ha édesen szereted az életet, akkor ez hamar kedvenceddé válhat.

  1. A török kávé

Ez a készítési módszer talán a legrégebbi az összes közül. A törökök és az arabok is hasonlóan készítik. Az ibrik, vagy más néven Dzsezva, amiben készítik, egy hosszú nyelű rézedény. Ezt az edényt kell feltölteni forró, de nem forrásban lévő vízzel, majd ebbe rakják bele a púder finomságúra őrölt kávét. Az arányokat érdemes kikísérletezni, a dzsezvákból is több méretet lehet beszerezni. A kávé után a cukrot is hozzákeverik és kis lángon, esetleg parázson többször is felforralják. Miután elkészült, a dzsezvában, a zaccal együtt tálalják fel. A kiöntésnél óvatosan kell önteni, hogy lehetőleg minél kevesebb zacc kerüljön a poharunkba és éppen ezért keverés nélkül érdemes elfogyasztani.

Ahány ház, annyi kávé, ahány ország, annyi elkészítési mód. Bármelyiket is választjuk, a fontos, hogy tisztaságra törekedjünk és precizitásra. Érdemes kísérletezni, de ha változtatunk, érdemes csak egy összetevőt megváltoztatni, hogy tudjuk, milyen irányba haladunk. Az biztos, ha figyelmet szentelünk a kávénknak, az meghálálja magát.

Ha kedvet kaptál, hogy megtanuld, hogyan kell ezeket az italokat elkészíteni, várunk barista tanfolyamainkon Budapesten 2020.02.10.-én 16:00-kor!

Alapfokú barista tanfolyam