Hozz létre egy olyan menüt a kávézóban, amely minimalizálja a hulladékot!

Lehet, hogy a speciality kávé a szíved közepe, de egy jó kávézónak van egy olyan menüje, amely arra ösztönzi a vendégeket, hogy hosszabb ideig maradjanak, és többet költsenek. A jól megtervezett menü elősegítheti hírnevet és fellendítheti az üzletet.
Az élelmiszerek azonban drágák lehetnek és gyorsan lejárhatnak. Annak elkerülése érdekében, hogy ne romoljanak meg az összetevőid és az ételek, ezáltal pedig ne elveszítsd el az összes ebből meríthető hasznot, vess egy pillantást ezekre a gyakorlati tippekre egy kávézó menüjének megtervezéséhez.

Legyen rövid, és egyszerű

Minél hosszabb és bonyolultabb a menü, annál több a hulladékpotenciál. Készíts egy rövid menüt, amely könnyen elkészíthető elemeket tartalmaz. Ezután képezd ki munkatársaidat, hogy tudják, hogyan kell jól elkészíteni az egyes elemeket. Legyél óvatos, ne próbálj meg túl sokat ajánlani. Legyen egy koncepció, ragaszkodj hozzá. A jobb élelmiszer-gazdálkodás valóban nagyon fontos, nem csak a környezet számára, hanem az emberek számára is, hogy jobban megbecsüljék és ne dobjanak ki feleslegesen ételeket, ne termeljenek annyi hulladékot. A menühöz állíts össze különböző kávékat, mindegyikhez más félét. A cappuccino csak a kezdet, ma már ezer féle ízű kávét elkészíthetsz, ami feldobja a menüt, amit kínálsz. Ha még nincs tapasztalatod baristaként, válaszd a barista képzésünket, azután biztos tudással készíted majd el a finomabbnál finomabb feketéket.

Fontold meg az összetevőket

Készítsd el étlapodat néhány olyan fő összetevő körül, amelyeket több ételben használhatsz majd. Például az étlapodon avokádó, hummus, pirítós és vegán szendvics jelenik meg. Ugyanazokat a hummus és avokádó összetevőket felhasználhatod arra, hogy mártásokat készíts, majt tortilla chipsel kínáld. Vagy használhatsz akár grillezett csirkét számos különféle salátában és szendvicsben is. Nincs jobb egy csirkés szendvicsnél reggelinek egy csodálatos kilátással és egy meleg kávéval a kézben. Barista tanfolyamainkon alkoholos italokat is készítünk, így akár egy Espresso Martinit is kínálhatsz majd a kávézódban.
Kerüld az összetevők használatát csak egy kifejezett ételben. Ha az adott menü pont nem egy népszerű fogás, akkor pazarlás lesz, hiszen máshoz nem fogod tudni felhasználni, így az megromlik. Különösen fontos, hogy azok az összetevők, amelyeknek gyorsan lejár a szavatossági ideje, többszörös felhasználásúak legyenek, így megint nem vész kárba az étel. Ha saláta zöldet, tejterméket vagy friss húst használsz, győződj meg arról, hogy rengeteg lehetőség áll a rendelkezésedre. Ne kísértsd meg vásárolni a nagy mennyiségű, rövid eltarthatóságú tételeket, hogy megtakarítsd a költségeket, hacsak nem tudod biztosan, hogy ezeket hasznosítani tudod, vagy képes vagy megfőzni és lefagyasztani őket későbbi felhasználás céljából. Például a gyümölcsöt soha ne vágd előre össze és hagyd szabadon, hiszen vágás után elveszíti integritását, gyorsan bebarnul, ehetetlenné válik. Legyél biztos benne, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket frissen el tudd adni!

Azok az összetevők, amelyek eltarthatóak, nem biztos, hogy vonzóak a vendégeid számára, illetve nem felel meg a kávézód stílusának, de néha nyugodtan használj konzerveket, vagy olyan alapanyagokat, amelyek elállnak. Ha aggódsz amiatt, hogy egy rövid, egyszerű menü nem lesz elég sokrétű, fontold meg a kiegészítőket, amelyek ugyanazokat az összetevőket használják, amelyek hosszabb távon tárolhatóak. Haladó barista tanfolyamainkon a latte art képzéssel foglalkozunk, így a menük mellé olyan cappuccinokat kínálhatsz, amelyeken maci, oroszlán vagy akár rosetta minta szerepel.

Használd fel a maradék összetevőket

A levesek, pörköltek és napi akciók remekül használhatóak arra, hogy a maradék összetevőket és bármit, ami a lejárathoz közel áll, azt felhasználd. Ha friss zöldségeket szendvicsek és saláták készítéséhez használsz, akkor vegyél fel a menübe egy levest, hogy az összes végét, apróját, így a megmaradt részeit fel tudod majd használni. Tésztafélékből lekvárok és pürék készülhetnek és ezeket töltelékekben és mázokban is felhasználhattok a továbbiakban.

Szabd meg az adag méretét

Az egyes ételekhez add meg az adagok méretét, és ellenőrizd, hogy az alkalmazottak ismerik-e őket. Például állítsd be az egyes salátákban használandó grillezett csirkedarabok számát, és ne hagyd, hogy a személyzet kitalálja magától a mennyiségeket, hanem sorold fel az öntetek és a szószok mennyiségét kanálban vagy csészében. Ez elkerüli a felesleges ételek kidobását ha túl sok összetevőt használnál fel, mindemellett lehetővé teszi az egyes termékek minőségi kiadását. Ezenkívül jobban megérted majd az egyes elemek tényleges költségeit, ami fontos a nyereség és veszteség nyomon követésekor. Készíts kis összegeket és kövesd nyomon a népszerűséget egy adott ételnél. Iratkozz be alap barista képzésünkre és tanuld meg elkészíteni a tökéletes kávét, hogy ne csak a menü, de az ital is finom legyen. Így garantálhatod, hogy vendégeid visszatérnek majd.

Amikor új ételeket találsz ki, vagy egy régin változtatsz, ne készíts mindegyikből sokat, és ne kockáztass, hogy elpazarolsz egy csomó alapanyagot. Amikor egy új ételt vezetsz be, keresletet kell építeni hozzá, hogy nyereségesen gyere ki. Sokkal jobb, ha frissebb menüket adsz el, mint ha túl sok lenne mindegyikből és azok nagy része megmaradna. Hiszen te sem akarod, hogy az élelmiszer egész nap ott álljon és már kiszáradt ételeket kínálj. Ennek végrehajtása alacsonyabb eladásokat, rossz hírnevet és a felesleg kidobását eredményezheti. Figyeld meg eladásaidat, és növekedj. Ha egy terméket nem vásárolnak, gyere elő egy másikkal, és lépj tovább. Figyelemmel kísérve, hogy mit tudsz rendszeresen értékesíteni, és mely termékeket vásárolnak a leggyakrabban, tájékozottan frissítheted a menüdet. Az idő múlásával látni fogod a tendenciákat a napok és hónapok alapján. A számok nem hazudnak. Ez azt fogja mutatni, hogy mikor kell bizonyos ételeket újragondolni, vagy lecserélni és melyeket nem szabad tovább értékesíteni. Mint tulajdonos, vagy vezető, nagyon fontos, hogy tudj alkalmazkodni másokhoz, a kívánságaikhoz és persze az aktuális trendekhez. Ami még fontos, hogy például a kenyér soha ne kerüljön a hűtőbe. Ajánlatos friss termékeket rendelni, az előtte való napi pékárun már érezni fogják, hogy nem friss. Emellett tartsd a szendvicseket mindig a vevő előtt. Ha egy zárt szekrényből előveszed a becsomagolt ételt, nem fogja tudni, hogy aznap készült, vagy már három nappal azelőtt.

A kávézó menüjének kitalálása egyszerűnek tűnhet, de ha nem veszel figyelembe néhány kulcsfontosságú pontot, például az adag méretét, az eltarthatóságot és az összetevők többszörös felhasználását, akkor túl sok étel maradhat, akár veszteség is érhet. Tehát vess még egy pillantást a menüre, és fontold meg, hol lehetne hatékonyabbá tenni, és miként csökkentheted mind az élelmiszer-pazarlást, mind a profitkiesést.

Jelentkezés és információ:
info@mojito.hu
06/20-355-8400