Hogyan készül a Flat White? Történet és recept!

A flat white egyre népszerűbb hazánkban is. De mi is valójában és honnan ered? Eredetileg dupla ristrettoval és nagyon kevés tejhabbal készül. Vagy mégsem? Az ausztrálok és az új-zélandiak erről mást gondolnak, ahogyan arról is megoszlanak a vélemények, hogy kerámia csészében vagy üveg pohárban szervírozzuk. A közvélemény az ital ideális méretét illetően sem tudott még dúlőre jutni.

Honnan származik a Flat White?

Ha egy kávékultúrában jártas ausztált megkérdeznénk, hogy szerinte honnan származik a flat white, nagy eséllyel azt mondaná, hogy Ausztráliából és ezzel nem is tévedne nagyot. Ha egy kávékultúrában jártas új-zélandit megkérdeznénk, hogy szerinte honnan származik a flat white, nagy eséllyel azt mondaná, hogy Új-Zélandról és ezzel ő sem tévedne nagyot. Az ital az összes ismert forrás szerint valahonnan ebből a térségből származik. Egy friss kutatás szerint azonban utóbbi az esélyesebb a címre.

Flat White

Állításukat azzal támasztják alá, hogy Ausztrália espresso kultúrája sokkal gyorsabban fejlődött, mint a kiwiké, így hamarabb eljutottak a cappuccinokig és a lattekig. Eközben az új-zélandiak ragaszkodtak imádott fekete kávéjukhoz, de a trendek és a piacon maradás miat kénytelenek voltak valamilyen szinten feladni azt. Így született meg ez a különleges ital, ami a dupla ristretto és az aránylag kevés tej és tejhab miatt jobban kiemeli a kávé ízét, mint egy latte.

Mikor keletkezett ez az ital?

A kávézás ezen formálya valószínűleg az 1980-as évek során lett népszerű, amikor az emberek egy olyan italra vágytak, ami tejes, de még sincs elnyomva a kávé íze. Azóta a trend már tengereket és óceánokat szelt át, és megérkezett Európába és az Egyesült Államokba is. Ez azoknak az ausztrál és új-zélandi baristáknak volt köszönhető, akik a világot járva mindenhol népszerűsítették az italt. A recept sok helyen eltérő: van ahol, dupla espresso az alapja, van, ahol szimpla. Ez azért van, hogy a kávézók a helyi igényeket is kielégíthessék.

Szóval mi is valójában a Flat White? Első ránézésre nehéz megkülönböztetni egy cappuccinotól vagy egy lattetól, hiszen mindegyik espresso alapú és mindegyik tejes és tejhabos. A latte azonban általában 240 ml körüli űrtartalommal bír, így ez a legnagyobb a 3 ital közül.

Ezzel szemben a cappuccino és a flat white mindössze 180 ml vagy kevesebb. Az espressokat tekintve a latte és a cappuccino csak egy-egy shotot tartalmaznak, míg a flat white eredetileg dupla ristrettoból készül, legalábbis Új-zélandon; az ausztrálok inkább a szimpla espressora esküsznek. De mi a  helyzet a tejjel? Ez az igazi különbség a 3 kávéital között. A flat white azoknak a vendégeknek készült, akik krémes hatást szerettek volna anélkül, hogy csészéjük nagy részét tejhab foglalná el: a flat white-on alig pár milliméteres tejhab található.

flat white

De mitől ennyire népszerű ez az ital? Az elmúlt 1-2 évben a flat white fogyasztók száma drasztikusan megnőtt az Egyesült Államoktól kezdve Nagy Britannián át Európáig szinte minden országban. Az újhullámos kávézás eredményeként az emberek egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy milyen kávét isznak. Sokan már nem a gyors koffein löketet látják a csészéjükben, hanem az ízeket és azok élvezetét. A Starbucksnak is kapóra jött ez az új trend. Öt éve kezdett flat whiteot árulni Ausztráliában és egy évvel ezelőtt pedig már Angliában és az U.S.A-ban is kapható volt. Az ausztrálok ennek nagyon nem örültek, hiszen a cég fittyet hányva a flat white eredeti méretére és arányaira, a létező összes méretben elérhetővé tette az italt.

 

Kinek ajánljuk ezt a kávét?

  • Annak aki szereti a tejes italokat
  • Annak aki jobban szeretné a kávé ízét érezni, mint a többi tejes italban
  • Annak aki unja a cappuccinót
  • Annak aki nem szereti a vastag tejhabot
  • Annak aki a koffein miatt issza a kávét

 

 

JELENTKEZZ BARISTA TANFOLYAMUNKRA ÉS MIXER TANFOLYAMAOINKRA, HOGY MÉG TÖBBET TUDHASS MEG A KÁVÉ KÉSZÍTÉSRŐL!
TANFOLYAM KEZDÉS: FEBRUÁR 11. PÉNTEK

Jelentkezés és információ:
06/20-355-8400
info@mojito.hu
1071 Budapest, Lövölde tér 2.