Kóstoltál már valaha olyan kávét, aminek gabonapehely és tej íze volt? Mi a helyzet a barackos limonádéval? Kóstoltál már valaha olyan kávét, aminek nem igazán volt kávé íze? Talán egy nap majd fogsz, ha a kolumbiai Camilo Merizalde-nak kedvez a szerencse.

Merizalde kávéi népszerűek a minőségi kávét fogyasztók körében. Néhány régi barátjával és üzlettársával (Julian, Andres és Santiago Holguin) összeállva újításokat vezettek be farmjaikon, a Finca Monserrat-on, a Finca Las Nubes-on és a Finca Inmaculada-n. Farmjaik Kolumbiában, Cali térségben találhatóak. A 2015-ben Barista Világbajnokságot nyert Sasa Sestic is innen szerezte be győztes kávéját (Sudan Rume), egész pontosan a Finca Las Nubes farmról.

A Las Nubes farmtól nem messze terül el az Eugenioides otthona, a Finca Inmaculada. Alig telt el két hónap a seattlei barista világbajnokság óta, a Merizalde/Holguin csapat ismét reflektorfénybe kerültek kávéjukkal. Amikor Sarah Anderson, az Amerikai Egyesült Államok versenyzője éppen kávét választott a megmérettetéshez, Geoff Watts, az Intelligentsia elnöke egy furcsa lehetőséggel állt elő. Anderson a cupping/tasting során azt hitte, Watts tréfát űz vele. Amikor sorban kósolta meg a lehetséges versenykávékat, elérkezett az Eugenioideshez is és akkor tapasztalta, hogy ez valami nagyon különleges kávé lehet, vagy pedig Watts cukrot tett a csészébe, hogy megviccelje őt.

Természetesen az előbbi igaz. Az Eugenioides nem egy kávé variáció, mint például a Bourbon vagy a Caturra, amik mind arabica kávék különböző termőterületekről, különböző feldolgozási módokkal. Az Eugenioides ennél több: a Coffea Arabica egy távoli rokona. Bár Anderson nem nyerte meg a World Brewer’s Cup-ot, mégis nagy népszerűségnek örvend, amióta egy ilyen furcsa kávéval indult a címért.

A Eugenioidesból hiányoznak azok a savak, amiket az arabicánál megszokhattunk. Inkább édesebb, lágyabb ízjegyekkel rendelkezik. Minél többet kóstoljuk, annál inkább megszeretjük. Sajnos egyelőre csak kevés palánta létezik belőle és azok is nagyon keveset teremnek, körülbelül 320 grammot évente palántánként. Egyelőre 5.000 palánta lett elültetve a Finca Inmaculada farmon. Az édes ízjegyeken túl a másik jó tulajdonsága, hogy sokkal alacsonyabb a koffeintartalma, mint az arabicának, így nyugodtan fogyaszthatunk belőle többet.

Forrás: sprudge.com

Ha szeretnél többet megtudni a kávéról és elkészítési módjairól, akkor jelentkezz barista tanfolyamunkra! Facebook oldalunkon megtaláljátok a legközelebbi beiratkozás eseményét és benne minden fontos iformációt. Ha mégis maradna kérdésetek, nyugodtan keressetek az alábbi elérhetőségek egyikén.

Információ:
info@mojito.hu
06/20-355-8400
(H-P, 10:00-18:00)