Ha baristaként munkát vállalsz, légy körültekintő. Nem mindegy, hogy milyen körülmények között dolgozol. Egy jó munkahely bearanyozhatja az ember életét, egy rossz viszont megkeserítheti. Érdeklődj kollégáktól mit hallottak a helyről. Gyakran esünk mixer és barista állás keresés közben abba a hibába, hogy csak a fizetésre figyelünk. A pénz ugyan fontos kérdés, de a körülmények összessége az, amitől jó lesz egy munkahely. Az alábbiakban összeszedtünk néhány dolgot, amiről tudnod kell mielőtt bártender vagy barista állást vállalsz.

Fizetés
Havonta mennyi fizetést ad a hely és ez miből tevődik össze. Alapfizetés, borravaló, forgalom utáni jutalék, extra juttatások. Átutalással vagy készpénzben fizetik-e.

Munkaidő
Az adott fizetésért napi és havi szinten hány órát kell dolgozni.

Túlórák
A túlórák kérdését jobb mindig előre tisztázni. A vendéglátásban gyakran előfordulhat túlóra. Rendezvények, partyk, spontán buli esetében bent kell maradni és kész; ez egy ilyen iparág. Viszont erről tudnod kell előre és egy üzlettulajdonos sem várhatja el a munkavállalóitól, hogy ingyen dolgozzanak.

Pihenőidő
A törvényben foglalt pihenőidőket, ebédidőket, szabadságokat tudja-e biztosítani a cég. Ezzel kapcsolatban terjeng egy vicc. Egy felmérésen megkérdezett valaki tíz vendéglátóst, hogy mikor volt utoljára szabadnapon? A tízből nyolc alkalmazott nem értette a kérdést, kettő pedig elaludt.

Bejelentés
Győződj meg róla, hogy a munkáltató valóban bejelent. Ez nagyon fontos! Így keletkezik hivatalos jövedelmed, így lesznek befizetve utánad a járulékok, és így lesznek hivatalosan ledolgozott éveid. A nyugdíjad miatt ez nem mindegy és valószínű, hogy egyszer te is megöregszel.

Juttatások
Mielőtt elvállalsz egy barista vagy egy mixer állást, kérj tájékoztatást, hogy a fizetés mellé jár-e valamilyen juttatás. Ezek a vendéglátásban sokfélék lehetnek. Például szakmai tréningek, továbbképzésként mixertanfolyam vagy barista tanfolyam, személyzeti étkezés, munkaruha, 13. havi fizetés, forgalmi jutalék, személyzeti kedvezmények… Ezek tudatában tudsz megfelelő döntést hozni.

Nyitva tartás
Tudnod kell az adott üzlet pontos nyitva tartását. Így tudsz tervezni be- és hazajutást, főleg ha tömegközlekedést használsz.

Üzlettípus és választék
Jól nézd meg, hogy hol fogsz dolgozni! Tájékozódj az üzlet stílusáról, választékáról, vendégköréről. Ha képzett bártender vagy barista vagy, ne érjen csalódás, hogy az adott jól menő helyen az Unicum-sör kombó a legmenőbb. Válassz olyan munkahelyet, ami a képzettségednek, kreativitásodnak, szakmai elvárásaidnak a legmegfelelőbb és szakmailag fejlődni tudsz.

Vezetők, kollégák
Az első interjú alkalmával sok minden kiderül. Mutatkozz be minden kollégának és bízz meg a saját emberismeretben. Mindent elárul egy munkahelyről, hogyan fogadnak egy leendő kollégát.

Készíts mérleget
A próbaidő leteltével készíts magadban egy mérleget. Mi az, ami az ígéretekből megvalósult és mi nem. Ezek tudatában fogsz jól dönteni.

Ha még nem rendelkezel az elhelyezkedéshez szükséges mixer és/vagy barista végzettségekkel, akkor jelentkezz iskolánkba! Az alapfokú mixer tanfolyam során elsajátíthatod a legnépszerűbb és klasszikus koktélok receptjét és elkészítését. Az alapfokú barista tanfolyam keretein belül megtanulhatod a kávégép megfelelő használatát, az őrlő állítást és a tejhab késztést is. Valamint megismerkedhetsz a csokoládé díszítéssel és az alkoholos kávé koktélokkal is. Profi Barista csomagunk keretein belül pedig mindezen túl a latte artot is elsajátíthatod. Sőt, AJÁNDÉK MasterClass workshopunk során a filterkávékkal is megismerkedhetsz. Következő tanfolyamunk május 15-én indul, még nem késő jelentkezni!

Információ:
info@mojito.hu
06/20-355-8400
(H-P,10-18)