A Retro Rádió reggeli műsorában vett részt Hajdu Péter a Barista Akadémia vezetője, mint szakértő. A műsorvezetők arra voltak kíváncsiak, hogy valójában, mi is egy jeges kávé?
Ezt azért nehéz meghatározni, mert törvényileg nincs szabályozva, hogy egy kávéitalnak hogyan kell kinéznie. Ebből kifolyólag, a vendéglátó egység határozza meg, hogy ő milyen receptúrát használ. Egy barista, vagy egy bártender, aki elvégzett egy barista tanfolyamot, az tisztában van azzal, hogy a bárpult mögött ízeket komponálunk. Egy szakember megpróbálja figyelembe venni, a fogyasztói elvárásokat és a szakmai szempontokat. A jeges kávé magyarországon egyenértékű egy fagylaltos jeges itallal. Pontosan emiatt szoktuk a barista tanfolyamon úgy készíteni, hogy egy kis vanília szirupot teszünk hozzá, ezáltal a vanília íz fog dominálni, amit egy fogyasztó elvár. Másik kardinális kérdés, az ízesítés, ami felett át szoktak siklani és egyszerűen cukrot adnak az ital mellé. Ekkor a cukor sokkolódik és ott fog a fogunk alatt ropogni. Ezért használunk a kávés italokban és a koktélokban egyaránt cukorszirupot.
Beszéltünk az interjúban a frappé-ról is, ami alapvetően, nem egy bonyolult ital. Az eredeti receptet instant kávéval vízzel és cukorral szokták készíteni és ezeketa az összetevőket, jó alaposan össze shakelik. A végeredmény egy krémes-habos textúra, bár a kávé minősége miatt, szakmai szempontból nem neveznénk csúcs gasztro terméknek :).
Különböző kávés recepteket is megosztottunk a hallgatókkal, hogy otthon is bárki elkészíthesse a nyár legmenőbb jegeskávéját. Persze, a receptúra önmagában még kevés, ahhoz hogy valaki egy minőségi kávé italt készítsen, ahhoz minőségi espresso-t is gyártania kell. Ehhez ajánljuk az alap barista képzésünket, ahol a kávéról rengeteg információt tudhattok meg, például azt is, hogyan tudjátok az őrlőt beállítani és hogyan tudtok tökéletes tejhabot gyártani.
Jeges CSokis Frappé:
Öntsük a blendertartájba az összetevőket:
- espresso
- tej
- jég
- csoki öntet
- csukor szirup
Ha kedvet kaptál egy barista képzéshez, várunk sok szeretettel barista iskolánkban, minden hónap közepén indítjuk barista és mixer tanfolyamainkat.
Következő beiratkozás barista tanfolyamra: 2019. júlis 15. Minden tanfolyam típusunk indul ezen az időponton.
Üdv. Barista Akadémia