A Retro Rádió reggeli műsorában vett részt Hajdu Péter a Barista Akadémia vezetője, mint szakértő. A műsorvezetők arra voltak kíváncsiak, hogy valójában, mi is egy jeges kávé?

Ezt azért nehéz meghatározni, mert törvényileg nincs szabályozva, hogy egy kávéitalnak hogyan kell kinéznie. Ebből kifolyólag, a vendéglátó egység határozza meg, hogy ő milyen receptúrát használ. Egy barista, vagy egy bártender, aki elvégzett egy barista tanfolyamot, az tisztában van azzal, hogy a bárpult mögött ízeket komponálunk. Egy szakember megpróbálja figyelembe venni, a fogyasztói elvárásokat és a szakmai szempontokat. A jeges kávé magyarországon egyenértékű egy fagylaltos jeges itallal. Pontosan emiatt szoktuk a barista tanfolyamon úgy készíteni, hogy egy kis vanília szirupot teszünk hozzá, ezáltal a vanília íz fog dominálni, amit egy fogyasztó elvár. Másik kardinális kérdés, az ízesítés, ami felett át szoktak siklani és egyszerűen cukrot adnak az ital mellé. Ekkor a cukor sokkolódik és ott fog a fogunk alatt ropogni. Ezért használunk a kávés italokban és a koktélokban egyaránt cukorszirupot.

Beszéltünk az interjúban a frappé-ról is, ami alapvetően, nem egy bonyolult ital. Az eredeti receptet instant kávéval vízzel és cukorral szokták készíteni és ezeketa az összetevőket, jó alaposan össze shakelik. A végeredmény egy krémes-habos textúra, bár a kávé minősége miatt, szakmai szempontból nem neveznénk csúcs gasztro terméknek :).

Különböző kávés recepteket is megosztottunk a hallgatókkal, hogy otthon is bárki elkészíthesse a nyár legmenőbb jegeskávéját. Persze, a receptúra önmagában még kevés, ahhoz hogy valaki egy minőségi kávé italt készítsen, ahhoz minőségi espresso-t is gyártania kell. Ehhez ajánljuk az alap barista képzésünket, ahol a kávéról rengeteg információt tudhattok meg, például azt is, hogyan tudjátok az őrlőt beállítani és hogyan tudtok tökéletes tejhabot gyártani.

Jeges CSokis Frappé:

Öntsük a blendertartájba az összetevőket:

  1. espresso
  2. tej
  3. jég
  4. csoki öntet
  5. csukor szirup

Ha kedvet kaptál egy barista képzéshez, várunk sok szeretettel barista iskolánkban, minden hónap közepén indítjuk barista és mixer tanfolyamainkat.

Következő beiratkozás barista tanfolyamra: 2019. júlis 15. Minden tanfolyam típusunk indul ezen az időponton.

 

Üdv. Barista Akadémia

Hallgasd meg a beszélgetést: