A French press a kávékészítés egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módja. Még egy teljesen kezdő is képes élvezhető kávét készíteni vele. De lehet French press-el nem csak élvezhető, de kiemelkedően finom italt készteni? A cikkben leírtak lehet, hogy ellentétesek azzal, amit eddig gondoltunk, de egy próbát megér: őröljünk finomabbra, hogy finomabb kávét kapjunk?

A speciality kávé világában minden a szemcseméretről, az extrakciós időről és a vízminőségről szól. Ez igaz az espressora, a pour over filter eszközökre és az AeroPressre. A French press kissé feledésbe merült. Általánosan elfogadott tény, hogy a French press nagyobb szemcsemérettel és majdnem forrásban lévő vízzel a legideálisabb. Az áztatási idő 3-5 perc, és már kész is a kávénk.

Természetesen a módszer mindhárom tényezője megváltoztatható. És mindhárom tényező hatással van egymásra, így ha egyet megváltoztatunk, akkor figyelembe kell vennünk, hogyan befolyásolja ez a másik kettőt. Miért használunk általában durvább őrleményt? Furán és fölöslegesnek hangozhat egy drága őrlőt venni csak azért, hogy French press-hez használjuk, de ha jó minőségű végeredményt szeretnénk, akkor meg kell fontolnunk a beruházást, hiszen egy jó őrlő sokkal egyenletesebb szemcseméreteket biztosít.

Egy egyenetlen őrleményben a durva szemcsemérettől az egészen apróig mindent megtalálhatunk. A különböző szemcseméreteknek más-más nagyságú a felülete és ezáltal a kioldódás is különböző mértékben valósul meg. Az egészen apró, porszem méretű szemcséktől a kávéitalunk zavarossá és keserűvé válhat. Durvább szemcseméret használatakor kisebb az esély arra, hogy ilyen porszerű szemcsék keletkezzenek – ez az egyik oka annak, hogy French press használatakor durva őrleményt használunk.

A másik ok, hogy a nagyobb méretű szemcsék felülete összesen kisebb, mint ugyanannyi, de finomra őrölt kávéé. Így a kioldódás mértéke is alacsonyabb – tehát több ideig „áztathatjuk” az őrleményt a vízben. Ezért, ha finomabb őrleménnyel dolgozunk, ügyeljünk arra, hogy az áztatási idő valamivel rövidebb legyen.

Fontos azonban tudnunk, hogy a szemcseméret nem befolyásolja azt, hogy mi oldódik ki, csak azt, hogy mikor. Általában először az édes ízekért felelős komponensek oldódnak ki majd az áztatás legvégén a keserűek. Ezért is kell ügyelnünk arra, hogy mennyi ideig hagyjuk oldódni a kávéőrleményt.  James Hoffmann, a The World Atlas of Coffee szerzője azt javasolja, hogy közepes szemcseméretet használjunk, hagyjuk oldódni a kávét 4 percig, keverjük át, majd további 5-7 percig hagyjuk tovább ázni. Azt is elmondta, hogy érdemes minden alkalommal finomabb szemcsemérettel próbálkozni és ehhez igazítani az oldódási időt.

egy French press recept:
35 gramm kávé (közepes szemcsenagyságú)
475 ml 93°C-91°C-os víz
Az áztatási idő a fent leírtak alapján 4 perc, majd megkeverés után további 5-7 perc. Ezután nagyon óvatosan nyomjuk le a French press szűrőjét, hogy nehogy felkavarjuk a leülepedett zaccot. Szervírozzuk az italt üvegpohárba. Ha jéggel szeretnénk fogyasztani, akkor kevesebb vizet használjunk a készítésnél.

Amennyiben még kezdő barista vagy illetve ha még csak gondolkozol azon, hogy beiratkozz egy barista tanfolyamra, válaszd bármelyik barista képzésünket és garantáltan használható tudással távozol tőlünk. Alapfokú barista tanfolyamunk során megtanulhatod megfelelően beállítani az őrlőt, megtanulhatsz tejhabot gőzölni és csokoládéval díszíteni azt, valamint néhány alkoholos koktélreceptet is elsajátíthatsz.

Haladó tanfolyamunk kizárólag a latte art mintákkal és azok öntési technikájával foglalkozik. Ha a Profi Barista csomagunkat választod, az alapfokú barista tanfolyam és a haladó barista képzés mellé egy AJÁNDÉK TANFOLYAMot adunk! Ez a MasterClass workshop, mely során betekintést nyerhetsz a filterkávék világába és megismerkedhetsz a pörkölések fajtáival is.

Jelentkezés és információ:
info@mojito.hu
06/20-355-8400
(H-P, 10-18)