Legtöbbünk már ismeri a koffein túladagolás tüneteit: remegő kezek, nyugtalanság, szapora pulzus. Sok embernek már kevés koffein is elég ahhoz, hogy tapasztalja ezek közül bármelyiket.

A koffeinmentes kávé lehet az ő megmentőjük: élvezhetik a kávézást anélkül, hogy rosszul lennének utána. Érdemes azonban megemlíteni, hogy a koffeinmentes kávé sem teljesen koffeinmentes! De vajon lehet egy koffeinmentes kávé ugyanolyan finom, mint egy normál? És hogyan teszik koffeinmentessé? Létezik koffeinmentes speciality kávé?

A kávé alapvetően tartalmaz koffeint. A koffein egy vegyi anyag, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt a kártevőktől és, hogy megakadályozza a többi növény szaporodását. A mi szempontunkból pedig egy olyan stimuláns, ami segít ébren maradni és bizonyos mennyiségig növeli a hatékonyságot.

Azonban túl sok kávé fogyasztása éppen az ellenkezőjét váltja ki belőlünk. Egy 2018-as felmérés szerint a kávé fogyasztók 42%-a választja a koffeinmentes verziót. Legtöbbjük fiatal felnőtt, akik hajlandóak kicsivel többet adni egy koffeinmentes, mégis minőségi csésze kávéért.

A legelső koffeinmentes kávét Ludwig Roselius készítette el 1905-ben. Ő akkor még benzolba áztatta a zöldkávé szemeket. Mára már tudjuk, hogy a benzol egy rákkeltő anyag, így ezt a módszert már nem használják.

Azonban van, amiben hasonlítanak a mai módszerek is: egy olyan anyaggal hozzák kapcsolatba a kávészemeket, ami oldja a koffeint. Ilyen például a metilén-klorid vagy az etil-acetát. Miután a kávészemeket benedvesítették, beáztatják őket valamelyik oldatba. Miután a koffein kioldódott, a szemeket ismét megmossák. Ezután következik a pörkölés.

A két szer közül a metilén-kloridot veszélyesebbnek tartják, mint az etil-acetátot, hiszen akik előbbivel rendszeresen érintkeznek, nagyobb eséllyel lesznek rákbetegek. Az etil-acetátot gyümölcsökből illetve nádcukorból vonják ki, ezért ezt az eljárást gyakran nevezik természetes koffeinmentesítésnek is. Azonban utóbbi rendkívül gyúlékony és egyesek szerint a jellegzetes illata/szaga még a pörkölés után is megmarad és nagyban befolyásolja az elkészült ital ízét.

Létezik egy harmadik féle módszer is, amely során folyékony szén-dioxiddal mossák át a kávészemeket. Ezután hagyják, hogy a szén-dioxid szén szűrőkön át elpárologjon. Az összes eddig felsorolt módszer közül ez a legkevésbé toxikus és a leghatásosabb, de sajnos ez a legköltségesebb is.

A negyedik lehetséges eljárás során az ozmózist hívják segítségül. A zöldkávé szemeket forró vízbe áztatják, majd egyből egy olyan tartályba teszik, amiben hideg vízzel elkevert őrölt zöldkávé van. Az elhasznált vizet egy aktív szénszűrőn vezetik át, ami eltávolítja belőle a koffeint. Így a vizet újra lehet használni.

Természetesen ezeken kívül is léteznek még különböző eljárások, amik kivonják a koffeint a kávéból. A koffein alapvetően ízetlen, így nem befolyásolja a kávé ízét, de néhány koffeinmentesítő eljárás során mégis megváltozik a kávé íze. A termelők arra törekednek, hogy kifejlesszenek egy olyan módszert, ami ízmódosítás nélkül tudja kivonni a koffeint a kávéból.

A koffeinmentes kávét másképp kell pörkölni, mint a hagyományosat, hiszen előbbi sokkal porózusabb. Ezért a pörkölőnek néhány változtatást kell beiktatnia, mielőtt koffeinmentes kávét pörköl. A koffeinmentes szemek sokkal hamarabb megégnek, így kevesebb idő is elég nekik a pörkölőben.

Amennyiben még kezdő barista vagy illetve ha még csak gondolkozol azon, hogy beiratkozz egy barista tanfolyamra, válaszd bármelyik barista képzésünket és garantáltan használható tudással távozol tőlünk. Alapfokú barista tanfolyamunk során megtanulhatod megfelelően beállítani az őrlőt, megtanulhatsz tejhabot gőzölni és csokoládéval díszíteni azt, valamint néhány alkoholos koktélreceptet is elsajátíthatsz.

Haladó tanfolyamunk kizárólag a latte art mintákkal és azok öntési technikájával foglalkozik. Ha a Profi Barista csomagunkat választod, az alapfokú barista tanfolyam és a haladó barista képzés mellé egy AJÁNDÉK TANFOLYAMot adunk! Ez a MasterClass workshop, mely során betekintést nyerhetsz a filterkávék világába és megismerkedhetsz a pörkölések fajtáival is.

Jelentkezés és információ:
info@mojito.hu
06/20-355-8400
(H-P, 10-18)