Öt hasznos eszköz, ami nagy segítség lehet a kávé termesztőknek

A kávé feldolgozása rendkívül összetett folyamat, aminek számos tényezőjét kell összehangolni. Ilyen tényezők a csapadék, a napsütéses órák száma, a páratartalom, savak jelenléte, pH érték, hőmérséklet. Ahhoz, hogy mindezeket mérni és irányítani lehessen, nagy segítséget nyújt a modern technológia által biztosított speciális műszerek használata.

Néhány Columbiai termesztővel beszéltünk, akik segítségül hívták a technológiai vívmányokat, ezáltal a fenti értékeket képesek mérni és az eredményeket az előállított kávé minőségének javítására használják. Most megosztják velünk milyen eszközök segítették őket abban, hogy a minőségi munka mellett csökkentsék a költségeiket és növeljék a profitjukat.

Előtte azonban vessünk egy pillantást arra, hogy miként tudnak a megfelelő eszközök a termesztők javára válni. Nagyjából köztudott az a tény, hogy sajnos a kávéföldeken dolgozó szakemberek nincsenek kellően megfizetve, így a fejlesztésre végképp nem jut elég pénz. Erre azonban van megoldás, például a jobb minőségű kávé előállítása, amit aztán jobb áron tudnak értékesíteni. Persze ha minőséget akarnak előállítani, az megköveteli azt is, hogy folyamatosan nyomon tudják követni a munkájukat, a termelési adatokat és reprodukálni tudják a minőségi munkát.

Egy másik módja a profit növelésének, ha a termőföldeken bevett módszerek hatékonyságát növelni tudják. Ebben az esetben az új technológiai vívmányok sokat segíthetnek, amivel időt spórolhatnak és persze javulhat a végtermék minősége is. Mindkét esetben szükség van a farmerek nyitottságára és motivációjára, ugyanis az új eszközöket tudni kell alkalmazni és beépíteni a mindennapi munka folyamatába. Egyre többen látják be, hogy a jövő kávétermesztésében a legfontosabb a minőség biztosítása lesz. Ehhez viszont folyamatosan reprodukálni kell a munkafázisokat. Ezt felismerve már egyre több kávétermesztő használ a munkája során műszaki eszközöket.

Lássunk 5 eszközt, ami fontos adatokat gyűjt össze a farmereknek.

  1. Nedvességtartalom tesztelő

A feldolgozási folyamat fontos része a kávébabok szárítása. Egy érett kávébab, a feldolgozás előtt nagyjából 45-55% nedvességet tartalmaz, miután leszedték, ami a feldolgozás során 10-12%-ra csökkentenek. A kávébabunk nedvességtartalmának ismerete nagyon sok dolgot befolyásol és sok dologra mutathat rá, egészen a penész kialakulásától a kártevők jelenlétéig és persze meghatározza a pörkölési profilt is. Így, ha van egy ilyen készülékünk, az nagy segítség lehet. Ezzel a kis mérőműszerrel pontosan meghatározható, hogy mikor kell leszedni a szárítótálcákról a kávét illetve közvetlen a csomagolás előtt is le lehet ellenőrizni az értékeket.

Mivel a zöld kávét felvásárlók rendszeresen lemérik a kapott kávék nedvességtartalmát, így a termesztőknek is hasznos, ha tisztába vannak ezekkel az értékekkel. Egyes felvásárlók elvárják, hogy a nedvességtartalom 11-12% között legyen, így érthető, hogy ez az eszköz mennyire befolyásolhatja a vevők elégedettségét.

  1. Páratartalom mérő

A thermo hygrométer a levegő hőmérsékletét és páratartalmát képes mérni. Erre azért van nagy szükség, ugyanis a szárítás folyamatában fontos a környezeti hőmérséklet és páratartalom szabályozása. Ha ugyanis nem szabályozzák ezeket az értékeket, akkor a kávé különböző mértékben száradhat, ez pedig nem vezet konzekvens minőséghez, annál inkább lehetséges a penész megjelenése illetve a babok egyenetlen száradása. Ez az eszköz arra is rámutat, hogy milyen különbség van a műanyaggal bevont szárítóágyak és az egyéb tető alatti szárítóágyaknál tapasztalt páratartalom között. Egy esős és kevésbé forró évszakban a műanyag ágyak mellett nagyobb páratartalmat mértek, mint a többi ágy esetében. Ez tehát meghatározza, hogy milyen évszakban mely ágyakat érdemes használni a szárításra.

Ezzel az eszközzel azt is meg lehet határozni, hogy mi legyen a maximális hőmérséklet, amit a szárítás alatt megengednek a kávéágyakon. Így egyenletesebb szárítás lehetséges, ami persze jobb eredményeket tesz lehetővé és emelheti a kávébabokat minősítő pontszámokat is.

  1. Refraktométer

A leszedett kávécseresznyék érettségi foka nagyon fontos tényezője a elkészíthető kávénknak, ugyanis a cseresznye húsában lévő cukor- és szárazanyag tartalom mértéke meghatározza a kávénk ízjellegét. Ezt a cukor- és szárazanyagtartalmat tudja mérni a refraktométer. Ezzel a különböző fajta kávék cukortartalma is mérhető illetve az erjedési folyamatok elemzésében is nagy segítséget nyújt. Mivel ezek a mutatók szintén nem statikusak, évszaktól függően változnak, nyáron, szárazabb időben magasabbak, télen, csapadékosabb évszakban pedig alacsonyabbak, ezért a termesztőknek hatalmas segítség, hogy nyomon tudják követni. Ez segíti őket, hogy a megfelelő körülményeket tudják a kávénak biztosítani illetve az új variánsok felfedezésében is nagy szerepe van a refractométernek.

  1. Pluviométer

Kolumbiában egyre inkább kiszámíthatatlanná válik az időjárás és a nagyobb esőzéseket hosszabb és súlyosabb aszály követi, nem beszélve a nagy csapadék által okozott földcsuszamlásokról. Ezek mind nagy hatással vannak a kávé virágzására és gyümölcstermésének ciklusaira. A két ismert időjárási jelenség, az El Nino és a La Nina hatása bizony a kávéra is jelentős. Míg az egyik egy szárazabb, aszályosabb időszak (El Nino), addig a másik egy páratartalomban magasabb, csapadékosabb időszak (La Nina). A pluviométer az adott területen várható csapadékmennyiséget tudja kimutatni. Ez a termelők szempontjából fontos, hiszen így tervezni tudják a száraz és a nedvesebb időszakok ismeretében a növények vetési ciklusát illetve többnyire meg tudják védeni az ültetvényeket a nagyobb viharok okozta károktól.

  1. pH érték mérő és hőmérő

Sokan kihasználják az erjesztési folyamat előnyeit, hogy a kávé jó tulajdonlását kiemeljék. Az erjesztés alatti reakciók ismerete és a folyamatok megértése és irányítása növeli a minőséget. Ebben a fermentációs folyamatban a pH érték mérő és a hőmérő használata is hasznos. A pH érték összefügg a kávé savasságával, a hőmérséklet pedig befolyásolja az erjedési sebességet, így mindkettő fontos a végső ízprofil kialakításában. Ugyanonnan származó és ugyanolyan fajta kávékban különböző ízprofilokat lehet felfedezni a fermentáció befolyásolásával. A pH érték ismeretével az erjesztési folyamat ideje is jól megahatározható, tehát ezek az értékek együtt nagyban elősegíthetik a konzekvens és tudatosan irányított kávé előállítását.

Amint a fenti 5 eszköz is mutatja, valóban nagy segítség lehet a technikai vívmányok kihasználása már a feldolgozás során. Ezek az eszközök azonban nem mindig olcsók és persze fontos, hogy szakember is legyen, aki a használatukhoz és a mért adatok elemzéséhez is ért. Ennek a finanszírozása több módon lehetséges, de mindenképp összefogást igényel. Jobb esetben kormányzati programokon keresztül a termelés javítása érdekében elérhető pályázati úton igényelhetnek támogatást a termelők.

Ugyanakkor a zöld kávét felvásárlók is sokat tehetnek az ügy érdekében, ha összefognak. Egy dolog biztos, ha rendelkezésre állnak a megfelelő műszerek és szakemberek, sokkal jobb minőséget kaphatnak a pörkölők is, ez által a mi csészénkbe is komplexebb, változatosabb és finomabb kávé kerülhet minden reggel. Mi, a végfogyasztók pedig annyit tehetünk, hogy keressük azokat a tudatos felvásárlókat/pörkölőket, akik szem előtt tartják a minőségi munka ilyen mértékű támogatását is.

HA TETSZETT AMIT MA TANULTÁL A kávékról, AKKOR VÁRUNK SOK SZERETETTEL Barista Tanfolyamainkon BUDAPESTEN 2020.04.08.-ÁN! 16:00 BEIRATKOZÁS, 17:00-KOR MÁR KEZDŐDIK AZ ELSŐ ELMÉLETI ÓRA! A Barista Akadémia ÉS A Mojito Mixeriskola A KÖVETKEZŐ TANFOLYAM TÍPUSOKAT INDÍTJA EL, EZEN AZ IDŐPONTON: ALAP Barista, HALADÓ barista tanfolyam, ALAP mixertanfolyam, HALADÓ mixertanfolyam, 2 IN 1 MIXER ÉS BARISTA TANFOLYAM.

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! INFO@MOJITO.HU
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00