A Hario V60 filterkávé készítő eszközt egy Hario nevű japán tervező találta ki. A V60 összehozza a kémiát, az üveget és a kávét. A Hario céget 1921-ben alapították Tokióban. Eleinte üvegből készült kémiai és fizikai kísérletekhez szükséges eszközöket gyártottak, majd 30 évnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobták a Hario Glass-t. Az üveg részét 100%-ban természetesen ásványokból állítják elő, így teljesen környezetbarát. 1949-ben a Hario előrukkolt az első otthon is használható termékével, az üveg filteres szifonnal, majd 1957-ben a textil filteres változatával. A gyártó számos díjat nyert alkotásaival, azonban a legnagyobb sikert a 10 évvel ezelőtt kreált V60 hozta.

A V60 neve arra utal, hogy az üvegtölcsér 60°-os szöget zár be (vektor 60). Eleinte üveg és kerámia tölcsérrel volt elérhető, később már fémmel és műanyaggal is. Prémium változata vörösrézből készül. A vörös réz jó hővezető tulajdonsága miatt nagyon népszerű, hiszen elősegíti az extrakciót.

 

A 60°-os szöget bezáró tölcsér lehetővé teszi, hogy az összes víz az alján található lyukhoz áramoljon, így megnövelve az elkészítési időt. A tölcsér oldalán található barázdák segítségével a légbuborékok könnyebben fel tudnak szökni. A V60 esetében két fő változót kell szem előtt tartanunk: a lefolyási idő és a szemcseméret. Ha a vizet gyorsan öntjük az őrleményre, akkor az hamar átfolyik rajta, eredményképpen egy gyengébb ízű, kevésbé testes, inkább vizes jelleggű kávét kapunk. Ha a vizet szép lassan, de folyamatosan adagoljuk, több idő marad kioldódásra, így egy sokkal ízesebb és testesebb italt kapunk eredményül. Amennyiben apró szemcseméretet használunk, a víz nagyon nehezen tud tovább folyni. Tehát:

normál, konstans víz áramlás + apró szemcseméret = közepesen testes kávé
lassú víz áramlás + apró szemcseméret = testes kávé
normál, konstans víz áramlás + közepes szemcseméret = enyhén testes kávé
lassú víz áramlás + közepes szemcseméret = enyhén testes kávé

Vigyázat, a túl apró szemcseméret veszélyes lehet: ha átjut a filteren könnyen félrenyelhetjük!

Az előkészületeknél szükségünk lesz kb 5 dl 90-96°C-os vízhez. Ha nincs olyan hőmérőnk, amivel megmérhetnénk, forrás után várjunk nagyjából fél percet és utána használjuk. Hajtsuk be a filtert a jelölt helyen, majd mossuk át (már a tölcsérbe téve), hogy eltávolítsunk belőle mindenféle szennyeződést és vegyszert. Ez arra is tökéletes, hogy előmelegítsük a tölcsért és az edényt is, amibe majd a kávé is érkezik. Ezután őröljük le a szükséges mennyiségű kávét és már készen is állunk az első filterkávénk elkészítésére.

A készítéshez mindenképpen szükségünk lesz egy hattyúnyakú kannára, hogy a vizet keskeny sugárban és pontosan tudjuk a kávéra önteni. Fontos, hogy körkörösen öntsük a vizet, kicsi sugárban, de folyamatosan. Az örlemény külső szélét célozzuk meg a sugárral. Mi a Barista Akadémián a következő receptet használjuk:

15 g kávé
250 g víz
A kávé őrleményt óvatosan szórjuk bele az előáztatott filteres tölcsérbe, majd adjunk hozzá 50 g vizet. Várjunk kb 30 másodpercet. Ezt a részt nevezzük bloomingnak vagy előáztatásnak. Ezután adjunk hozzá további 200 g vizet, folyamatos, körkörös mozdulatokkal, több részletben. Kicsit emeljük meg a tölcsért, hogy ne párásodjon be alatta. Várjuk meg, amíg az összes víz lefolyik. Az teljes lefolyási idő 2,5 3 perc között legyen. A filtert és a zaccot dobjuk ki, az eszközt mossuk el. Melegen szervírozzuk.

Mint minden filterkávé esetében, a V60-nál is érdemes megfigyelni, hogyan változik a kávé íze, ahogyan hűl. Melegen inkább az édesebb ízek dominálnak, azonban ahogyan hűl és kezd szobahőmérsékletűvé válni, úgy jönnek elő egyre inkább a savas ízjegyek.

Ha szeretnéd elsajátítani a többi filterkávé készítő eszköz használtatát, akkor jelentkezz januárban tartandó barista MasterClass workshopunkra! A 3 órás tanfolyam keretein belül megtudhatod, mennyire hihetsz az orrodnak, és kiderül, mennyire vagy nyitott az újhullámos speciality kávékra.

További információért keress minket H-P 10:00-18:00 között az alábbi elérhetőségeken vagy személyesen (1071 Budapest, Lövölde tér 2.). ISKOLÁNK ÉS AZ IRODA DECEMBER 22. ÉS JANUÁR 1. KÖZÖTT ZÁRVA TART. Beiratkozni január 2-tól tudtok személyesen.
06/20-355-8400
info@mojito.hu