A barista tanfolyamok általában a szürettel és a feldolgozással illetve a pörköléssel foglalkoznak. Ez természetes, hiszen a leendő baristáknak ez a három dolog a legfontosabb. Jó azonban tudni, hogy a farmerek élete nem csak ennyiből áll: egész évben elfoglalják magukat ültetéssel, metszéssel, a talaj minőségének ellenőrzésével, stb. Ez a cikk egy guatemalai farmer átlagos évét mutatja be.

Egy kávé farm tulajdonos első dolga mindig a magágy és a “kávé bölcsőde” előkészítése. A csírázás a magágyban történik, Guatemalában ezt általában tavaszra, március-április környékére időzítik, mert ott ez a száraz évszak és ilyenkor a legkisebb az esélye a betegségek terjedésének. Ebben a szakaszban az a legfontosabb, hogy a környezeti tényezők megfelelőek legyenek: a páratartalom, a levegő összetétele és a hőmérséklet.

A magokat általában egy olyan szubsztrátba ültetik ami legalább 10-15 cm mély és folyami homokból vagy tápanyagokban gazdag termőföldből áll. A magokat nagyjából 2 cm mélyre dugják bele és növényi anyagokkal, levelekkel fedik le. 40 nap elteltével óvatosan leveszik a takaróanyagot miután biztosra mentek, hogy a hajtások árnyékban vannak. Összesen 70 nap elteltével a kis hajtásoknak megjelenik az első két levele. Ez azt jelenti, hogy készen állnak arra, hogy átkerüljenek a “kávé bölcsődébe”.

Itt a növénykék addig maradnak, amíg elég erősek nem lesznek ahhoz, hogy kiültessék őket a szabadba. Fontos, hogy a bölcsőde jó vízellátottságú és elég messze van a potenciálisan szennyező anyagoktól. Itt már másmilyen talaj szükséges: 50% fekete föld és 50% trágya. Ezt a keveréket használat előtt néhány napig a napon kell hagyni pihenni, eközben néha átforgatni. Az átültetésnél általában polyetilén zsákokat vagy újrahasznosítható műanyag tálcákat használnak. Időközönként ellenőrizni kell, hogy egészségesek-e a palánták. Természetesen az organikus gazdálkodásokban más módszereket alkalmaznak, mint a nem-organikusokban. 20 nap bölcsődei nap után a palánták hervadozás jeleit mutathatják, ezeket át kell ültetni.

A palánták általában 6-9 hónapot töltenek a bölcsődében, ami Guatemalában az esős évszakra esik (ez azért van így, mert a kis kávénövényeknek nagy a vízigényük). Ezután készen állnak, hogy végleges helyükre kerüljenek. Az ültetési hely kiválasztásakor nagyon sok mindenre kell figyelniük a farmereknek. Fontos, hogy a növény árnyékos de jól hozzáférhető helyen legyen és hogy megfelelő termőtalajba kerüljön. A kávénövényeknek legalább 1 méter távolságba kell kerülniük a környező fáktól/cserjéktől, hogy legyen helyük nőni. 2-3 hónappal az ültetés előtt a farmereknek el kell kezdeniük elkészíteni a gödröket, amikbe a palántákat ültetik majd. Ezek ideális 30 cm szélesek, 30 cm mélyek és 30 cm hosszúak. Egy hónappal a beültetés után a farmerek elkezdik trágyázni a területet és különböző teszteket végeznek, hogy megtudják megfelelő-e a talajminőség.

A legtöbb termelő a betakaritáskor a legelfoglaltabb. Erről tanulhatsz a Barista Akadémia alapfokú barista képzésén is. A speciality kávéval foglalkozó termelők/farmerek kézzel szüretelnek, hogy csak az érett kávécseresznyéket szedjék le a növényről és a többi még tovább érhessen. Előfordul, hogy még a minőségi kávét termelő farmokon is gépi betakarítást végeznek. Ezesetben a szüret után válogatják szét az érett és a még meg nem érett cseresznyéket. Az éretleneket trágya formájában visszaforgatják a talajba így azok sem vesznek kárba. Még a kézzel szedett cseresznyéket is szétválogatják, miután megmosták őket és a hibás szemeket szintén visszaforgatják.

Guatemalában a mosott eljárás a leggyakoribb – ez az éghajlatból is adódik: a cseresznyéknek egyszerűen nincs lehetősége kiszáradni. Ezzel ellentétben Costa Ricán a “honey”  eljárás terjdet el míg Etiópiában a száraz. Miután valamelyik eljárással eltávolították a cseresznye húsát a kávébabról, a zöld kávét 60-70 kilogrammos zsákokba teszik és pihenni hagyják. Fontos, hogy ilyenkor a kávé egy olyan helyiségben legyen, ahol állandó a hőmérséklet, a páratartalom és a fényviszonyok. Az alapfokú barista képzésünk minden órájának legelején filterkávét fogtok készíteni és kóstolni, így személyesen is megismerkedhettek a különböző termőterületek kávéival.

Ha szeretnél mégtöbbet tudni a kávéról, jelentkezz barista tanfolyamunk bármelyikére: alap barista tanfolyam, gyorsított barista képzés, vagy profi barista képzés.

Jelentkezés és információ az iroda nyitvatartási idejében (H-P, 10:00-18:00):
E-mail: info@mojito.hu
Telefon: 06/20-355-8400