A Korona Vírus sajnos nem kímél semmilyen ágazatot, nézzük, hogyan hat a kávé iparra!

A következőkben egy Guatemalai és El Salvadori kávé termelőket támogató hálózat életébe tekinthetünk be. A korona vírus sajnos egyik ágazatot sem kíméli, így az amúgy is nehézségekkel küzdő kávés szférának további problémákkal kell szembenéznie. Cikkünk ezt a világot szeretné közelebb hozni olvasójához.

A programban résztvevő kávé szakértők workshop-okon (Empowerment Business Tools) keresztül igyekeznek elősegíteni a speciality kávé termesztők fejlődését a különleges kávék piacán szerzett tapasztalataik által. Ezt a vállalkozást többek között a kávé kereskedelmi árának krízishelyzete hívta életre. A fogyasztási igény rohamtempóban nő, ezt viszont a farmerek rendkívül nehéz tudják lereagálni külső segítség nélkül.

KávészakértőkNemsokkal a harmadik workshop után a kávéültetvényeken érte a pandémia a csapat tagjait. Mostanra látszanak a kávé ellátási láncra gyakorolt hatásai a járványnak, ezért a fejlesztéssel foglalkozó szerveződés azonnal felvette a kapcsolatot más kávétermesztőkkel és kávé szakértőkkel (Guatemalában és El Salvadorban), hogy objektív képet kapjanak a helyzetről és esetlegesen segíteni tudják egymás tevékenységét az információk megosztásával egymás között.

Mint már említettük, a farmerek nincsenek könnyű helyzetben. A Covid-19 járvány pedig ráadásként jött az amúgy is kiéleződött helyzetben. Ezeken a területeken 2012-ben kezdetét vette a levélrozsda járvány, ami gyakorlatilag teljes ültetvényeket képes elpusztítani és ezzel párosul a folyamatos ár-válság.

Az El Salvadori és Guatemalai kollégák a következőket hozták tudomásunkra:

A kávé farmok azonnali fennakadásokat tapasztaltak.

Azok az ültetvényesek, akik a 2020-as évben a betakarítással és a feldolgozással foglalkoznak a vírus idején, humánerőforrásbeli és ütemezési problémákkal kell, hogy szembesüljenek, mivel a területen belüli mozgás is korlátozott.

A járvány idejére Guatemala és El Salvador is meglépte a korlátozó intézkedéseket és a kijárási tilalmat. Miközben az ipar teljesen leállt, addig a mezőgazdaság létfontosságú volta miatt, nem került olyan szigorú szabályozás alá.

Ez természetesen nem azt jelenti,Kávé szüretelés hogy őket nem érinti más ágazatok leállása. Azok a munkások, akik közel élnek a farmokhoz vagy a feldolgozó állomásokhoz, könnyen mozgósíthatóak, de azok az emberek akik távolabbról érkeznének, nehezen találnak, folyamatos és biztos szállítóeszközt az otthonuk és a munkahelyük között. Emellett a korlátozott banki tevékenységek és nyitva tartások további nehézséget okoznak a farmereknek, ugyanis nehézségbe ütközik a farmon dolgozók bérének kifizetése.

Ashley Prentice, a guatemalai Gento Kávétól elmondta nekünk, hogy a farmerek többletkiadásokkal kell, hogy számoljanak a munkavállalók szállítása miatt. Fuvarozó cégekkel kell szerződést kötniük, hogy az embereket el tudják juttatni A-ból B-be. A fokozott higiéniás elvárások is megnövelik a kiadásokat. A keresleti oldalon sem könnyíti meg a helyzetet a járvány. A kávé kereskedelemben nem szokatlan jelenség, hogy a vásárlók meglátogatják az ültetvényt, hogy meggyőződjenek a vásárolt termék (sok esetben leendő termék) minőségéről, a termesztési körülményekről, illetve, hogy személyes kapcsolatot alakítsanak ki a kávé termesztőjével. Ezek a szempontok sokat segíthetnek egy egyébként elég instabil, sokféle kimenetellel végződő döntés meghozatalában. A sokszor a föld másik feléről küldött minták, nem fedik teljesen a valóságot. Ezért nagyon óvatosan kell eljárniuk a vásárlóknak. A piac bizonytalansága hatással van ezekre a döntésekre és ez kétféleképpen jelenik meg. Az egyik, hogy a már a lefoglalt tételek vásárlását nem erősítik meg, illetve, hogy kisebb mennyiségeket kérnek.

Ha összeadjuk azt, hogy nőnek a termelők költségei és egyben egy ár-válságban kell kereskedniük, ahol a kereslet egyre bizonytalanabb, akkor láthatjuk, hogy milyen nehézségek várnak az ágazatra, az eltelt idő arányában.

Ezen kívül további nehézségekbe ütköznek a kereskedők, amikor szeretnék eladni portékájukat. Ana Lucrecia Glaesel és Luisa Fernanda Correa a Guatemala Nemzeti Kávészövetségből (Anacafé) azt közölték, hogy egyes kikötők sajnos jelentős visszaesést tapasztalnak. Az áru logisztikája is nehézségekbe ütközik. A hajók és konténerek sem érkeznek meg a nemzetközi korlátozások miatt. A kiviteli engedélyek feldolgozása is hosszabb időt vesz igénybe a különféle irodák létszám csökkentése miatt. A Salvadori Kávé Tanács (Consejo Salvadoreño del Cafe) korlátozott személyzettel rendelkezik a helyszínen. A többi alkalmazott, home-office-ban próbálja ellátni feladatát.

Ezek a késedelmek a szerződések felmondásához vezetnek. Más vásárlók számára, akik gyorsított szállítást szeretnének, korlátozott kapacitás áll rendelkezésre, kéréseik kielégítésére, figyelembe véve az engedélyezési sebességet. Mindez azt jelenti, hogy az exportra kész kávék hosszabb ideig várhatnak a kikötőben.

Ez késlelteti a mezőgazdasági bevételek beérkezését, és érinti az olyan támogató szervezetek bevételeit, mint az Anacafé, amely ezeket a pénzeszközöket a kávégyártók technikai segítségnyújtásával, kutatási központokra, laboratóriumra, pörkölő és kávéiskolák támogatására használja fel, miközben a guatemalai kávékat országosan és nemzetközi szinten is népszerűsíti.

A pénzáramlás további akadozása, közép-hosszú távon beláthatatlan következményeket eredményezhet.

René Leon-Gomez elmondása szerint, a PROMECAFE-tól -“a termelők továbbá aggódnak a COVID-19 által a kávé végső keresletére gyakorolt ​​hatások és ezért az árak miatt. Ezenkívül a termelők között aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a szállítási késések befolyásolhatják a kávé minőségét, és ez potenciálisan feszült kapcsolatokhoz vezethet a vevőkkel.”

Csökken a támogatottság…

A mezőgazdasági termelőket támogató szervezetek tudják jól, hogy a kávégyártókat még mindig sújtja az áremelkedés és az éghajlatváltozás. A COVID-19 által okozott zavarok még több kihívást jelentenek a számukra, mégsem tudják őket megfelelő mértékben támogatni – több okból sem:

Először is:

A kávéval foglalkozó szakemberek nem jutnak el egyes gazdaságokba, így a tanácsadás csak korlátozott mértékben jut el a farmokra. Ana Lucrecia és Luisa Fernanda (Anacafé) ismertették, hogy a korlátozó intézkedések miatt március végén minimalizálnia kellett a személyes technikai segítségnyújtást. Az SMS-kre, a Whatsappra, a telefon és videó hívásokra támaszkodtak olyan gazdaságoknál, amelyeket nem tudtak meglátogatni ebben az időszakban.

Korona vírus - Covid 19 hatása a kávéraMásodszor:

A támogató szervezeteket arra kényszerültek, hogy a költségvetésüket átszabják a vírushoz kapcsolódó azonnali szükségletek támogatása érdekében. Mind a Consejo Salvadoreño del Cafe, mind az Amerikai Mezőgazdasági Együttműködési Intézetnek (IICA) számos beruházási és képzési projektet kellett leállítania, hogy pénzeszközöket szabadítson fel ezekre a közvetlen szükségletekre.

Harmadszor:

Amint arra a PROMECAFE René Leon-Gomez felhívta a figyelmet, sok nemzeti kávéintézménynek csökkent a likviditása, ennek következményeképp, csökken a finanszírozás, amely közvetlenül hat a kávé exportjára és az árakra.

A kihívások közepette – a gazdaságok látogatásának tilalmával, a megnövekedett felelősségvállalással és kevesebb erőforrással mégis segíteni tudnak az olyan csoportok, mint az Anacafé, egyes speciális kávétermelőknek segítenek a kisebb tételek szállításában, légi fuvarozással.

Guatemalában az Anacafé és a FedEx speciális légi szállítási díjakról tárgyalt a kereskedők munkáját elősegítve a mikro tételek célba juttatásához. Ez a prémium kávék egy részét eljuttatja a piacra, hogy a pénz visszakerülhessen a termelőkhöz. Ugyanakkor erőfeszítéseket tesznek a fokozott helyi fogyasztás előremozdításában.

Anacafés Ana Lucrecia hangsúlyozta, hogy a csoport megállja a helyét, annak ellenére, hogy a dolgok napról napra változnak. “Büszkék vagyunk arra, hogy a körülményeket figyelembe véve a maximálisan támogatni tudjuk az ágazatot.”

HA TETSZETT AMIT MA TANULTÁL A kávékról, AKKOR VÁRUNK SOK SZERETETTEL Online Barista Tanfolyamunkon BUDAPESTEN 2020.04.30.-ÁN! 17:00-KOR MÁR KEZDŐDIK AZ ELSŐ ELMÉLETI ÓRA! A Barista Akadémia ÉS A Mojito Mixeriskola A KÖVETKEZŐ TANFOLYAM TÍPUSOKAT INDÍTJA EL, EZEN AZ IDŐPONTON: ALAP Barista, HALADÓ barista tanfolyam, ALAP mixertanfolyam, HALADÓ mixertanfolyam, 2 IN 1 MIXER ÉS BARISTA TANFOLYAM.

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! INFO@MOJITO.HU
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00