Nyár, tűző nap, az ember már keveri is a gyümölcsös limonádét. A citrom és narancs héja viszont rengeteg vegyszert tartalmazhat. Hogyan kerüljük el őket? Valóban egészséges a friss gyümölcsből készített limonádé? A fogyasztó védelmi magazin, a Kosár július 20-i adásában ezekre a kérdésekre kereste a válaszokat.  A Barista Akadémia, a Mojito Mixeriskola és más hivatali szervezetek véleményét is kikérték a témában.

A nyári meleg kötelező tartozéka a limonádé, melynek számos variációja van. Variálni például gyümölcsökkel lehet nagyszerűen. Az elkészített italokba azonban többféle gombaölő vagy növényvédő szer is kerülhet. A különböző vegyszerekkel kezelt gyümölcsök mennyire károsak a szervezetünkre, ha még áznak is az italokban?barista_kepzes_tanfolyam

Mit rejt a citrom héja?

A citrusok héját azért, hogy frissek maradjanak és ne penészedjenek be különböző vegyszerekkel, gombaölő szerekkel kezelik. A Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője, Simon Gergely szerint elvben csak azokat a gyümölcsöket lehetne felhasználni a koktélokba, üdítőkbe, amelyekre garantálják, hogy nem tartalmaznak vegyszer maradékot. A szereknek más-más élettani hatása lehet, van amelyik az idegrendszert károsítja, vagy a hormonrendszerbe avatkozik be. Általában az a mennyiség, amivel az italok során találkozunk akkut módon nem jelent számunkra kockázatot, de hosszú távú veszélyei lehetnek az emberi szervezetre nézve.

barista_tanfolyam_hajdu_peter

Ne feledjük ezek mégis csak mérgek, amelyek azzal a céllal kerültek a gyümölcsre, hogy elpusztítsanak bizonyos élőszervezeteket. Különösen jobban oldódnak ezek a vegyszerek, ha az ital alkoholos. A magas alkoholtartalom jobban bele tudja oldani ezeket a vegyszereket a folyadékba, így megközelítheti vagy túllépheti az egészségre már káros határértéket.

barista_kepzes_tanfolyam

A Barista Akadémián és a Mojito Mixeriskolában igyekszünk minél higiénikusabban felhasználni ezeket a gyümölcsöket. Ahhoz, hogy elkerüljük a héj felhasználását, használjunk citrus préseket és igyekezzünk csak a gyümölcs húst és a gyümölcs levét használni a koktél receptúrájába. A gyümölcsök leveit előre lefacsarhatjuk, így könnyebben és gyorsabban dolgozhatunk vele. Egyes alkoholos koktéloknál viszont elkerülhetetlen a héj használata. A Barista Akadémia és a Mojito Mixeriskola tanfolyamain oda figyelünk az alapanyagokra. A képzés keretein belül minden egyes összetevővel megismertetjük hallgatóinkat, azokat rendeltetés szerű használatáról, származásáról. A barista és mixertanfolyamon készített alkoholos italokba csakis kizárólag friss alapanyag kerül, így élvezhetik hallgatóink a képzésen megtanult italok fantasztikus ízvilágát. A barista és mixertanfolyamokról az iskolák hivatalos honlapján találsz részletes tájékoztatást.

barista_tanfolyam2

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembere, Tőkés Gábor szerint az alapos mosást követően a héjjal sincs probléma. Több  kilogramm citromot és narancsot kellene ahhoz elfogyasztanunk, hogy elérjük azt a hatást, aminél már problémát okozhat a vegyszer. A héjastól felhasznált gyümölcsöket feltétlenül mossuk meg, ugyanis az alkalmazott szerek nagy része mosással eltávolítható. A NÉBIH rendszeresen ellenőrzi a gyümölcsöket, a laboratóriumban többlépcsős teszten estek át a bevizsgált gyümölcsök. 200-nál is több mintát vizsgáltak meg, a citromok esetében egyszer, a narancs minták között egyszer sem volt határérték túllépés.

barista_tanfolyam1

barista_kepzes_tanfolyam

Ha tovább szeretnénk csökkenteni a vegyszerek jelenlétét, akkor tanácsos biogazdaságból vásárolni. Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, amelyek fokozottan ki vannak téve a vegyszerek hatásainak.

A Kosár 07.20.-i teljes műsorát itt nézheted meg.

www.baristaakademia.hu