A kávé és a tea szerelmeseinek a címben szereplő ital biztosan tetszeni fog, de sokan vannak, akik a koffein miatt nem tehetik meg a rendszeres kávé fogyasztást, vagy le kell mondaniuk a kávézás adta élményekről. A rooibos leveleiből készített Red Espresso megoldást jelenthet erre a problémára, de lássuk pontosan miről is van szó.

Mi az Espresso? A legtöbb kávés ital alapja. 7-11 gramm kávéból készítik, mely a tradicionális olasz sztenderd szerint 25-30 mp alatt folyik le. Jól elkészítve, tömör, mogyoróbarna krém fedezhető fel az ital tetején. Mennyisége: 30 ml.

Mi a Rooibos?

barista_kepzes_tanfolyam

Rooibos (ejtsd: roy-boos, jelentése: piros bokor; más néven vörös fokföldirekettye) egy őshonosos dél-afrikai cserje, amely kizárólag Fokföld nyugati részének Cederberg régiójában terem. A rooibos 1-1,5 méter magas cserje, de a termesztés során 50-60 cm nagyságúra visszavágják. A rooibos növényeket nagyobb magasságokban termesztik és a tűszerű leveleit betakarítják, osztályozzák, majd fermentálják. Zsenge hajtásaiból készülő főzetet az ottani lakosság évszázadok óta issza jótékony élettani hatása és finom íze miatt. Kulturálisan a rooibos mindig is a dél-afrikai élet szerves része volt. A brit tea kultúrát imitálja, a helyiek kortyolgatják és közben “füstölnek” egész nap.

A kávé helyett tegyünk rooibost a kávéfőzőbe, és mit kapunk? Red Espressot. Igen, ez 100%-ig rooibos tea. Nem tartalmaz kávét.

De fő érdekessége: a rooibos tea 100%-ig koffeinmentes. Ez egy extra dimenziót ad a rooibos tea kultúrának, mert a nap bármely szakaszában fogyasztható anélkül, hogy az álmatlan éjszakák miatt aggódnánk. Ez azt is eredményezi, hogy a Dél-Afrikában élő gyerekeket igen korán bevezetik a rooibos tea fogyasztásába, főként akkor, ha kólika vagy hasfájás jellemző a gyerekekre.

barista_kepzes_tanfolyam

Amikor a gyerekek által kedvelt terméket újraértékesítik a felnőttek számára, akkor ez egy tipikusan virágzó üzlet. Gondolj csak az alkoholos gumi macikra vagy a grillezett sajtos szendvicsre. A siker receptje bármi, ami a családias és nosztalgikus hangulatot visszavarázsolja a hétköznapokba. A Red Espresso azért is sikeres Dél-Afrikában, mert visszaadja azt az élményt, amikor gyerekként az édesanyjuk rooibos teát készített – de most, felnőttként már üzleti találkozók alkalmából vagy egy divatos kávézóba beülve fogyasztják.

Red Espresso vs. Espresso

Annak ellenére, hogy a kávé minden kávézóban könnyen elérhető termék, a fogyasztása igen különböző élmény lehet. A tea egy könnyebb ital, amit lassan, kóstolgatva iszunk. A nyugalom érzése kerül előtérbe, már-már szinte zen hangulat. Az ízek finomak, könnyűek és aromásak. Ez egy olyan ital, amely gyengéden kényezteti érzékszerveinket.

Az espresso alapú italok viszont szinte támadják az érzékeket (jó értelemben). Egy ital, amit gyorsan kell inni; a tejet mindig alacsony hőfokon gőzölik, hogy ne legyen várakozási/késleltetési idő és az espresso kifejezetten eszpresszált, ahogy a neve is sugallja. Az ízek erőteljesek és kemények. Savasság! Keserűség! KÁVÉ!

 barista_kepzes_tanfolyam

A Red Espresso a két nagyon eltérő fogyasztási kultúra kombinációja. Olyan kemény ízeket kapunk, amik fantasztikusak a kávéalapú italokban, de a teából származó minden egészségre gyakorolt jótékony hatást és antioxidánsokat is magában hordozza.
Meg kell említeni, hogy a Red Espresso íze nem olyan, mint a hagyományos értelemben vett Espressonak. Valójában, ezt ízleljük, mint egy hihetetlenül erősen aromás teát. De az a gondolat, hogy a tea emulál az espresso erejével, ezzel új dimenziókat ad az italnak; ez egy teljesen más élmény.

A túlnyomásos rooibos olyan, mint a kávépárja, egy szép, gazdag cremát képez, amit gőzölt tejjel lehet tovább fokozni.

Rooibos: Egy Feltörekvő Trend

A rooibos az egészséges élettani hatása és finom íze miatt számos városban divatba jött. Különösen Tokióban örvendezhet népszerűségnek, és ez az ital a japán főváros minden divatos kávézójának itallapján megtalálható.

A kávézók menüin jelenlévő Red Espresso, mint koffeinmentes alternatíva meghatározó jelenséggé vált, mert ez egy valóban jó termék, ami kielégíti a valódi szükségleteket – a koffeinmentes ital fogyasztása, olyan érzéssel párosítva, mintha kávét innánk, de jobb ízű és minőségi, mint a koffeinmentes változat.

Összegezve, a Red Espresso ízletes, testes rooibos tea espresso, ideális azok számára, akik egészséges, koffeinmentes alternatívát keresnek a kávézás élményével. Ez a természetesen koffeinmentes és cukormentes ital több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea és bármely kávéfőzőn könnyen elkészíthető. Önmagában vagy mézzel is kitűnő választás, de cappuccinóként, latteként vagy bármely kedvenc kávé stílusban is elkészíthető. Néhány receptet megtaláltok a RedEspresso honlapján is, de a kísérletezéshez csak a fantáziánk szabhat határt!

A Barista Akadémia tanfolyamain a kávé különlegességek kóstolása mellett elsajátíthatod a tökéletes espresso, cappuccino, espresso macchiato, caffe latte és még számos egyéb kávéital elkészítését. Ne maradj le a júniusi barista tanfolyamról, a képzés részleteiről a honlapon olvashatsz vagy a +3620 355 8400 mobilszámon érdeklődhetsz.

barista_kepzes_tanfolyam

www.baristaakademia.hu