Javában tart a nyár és ahogy ez lenni szokott a forróságban nem is vágyunk másra csak egy frissítő hideg italra. Lehet ezt még fokozni? Igen, olyan hűsítő italokat mutatunk be, amelyekben a kávé ízvilága köszön vissza. Egy italon belül élvezhetjük a kávé és a koktélok által nyújtott élményt.

4 különböző receptúrát hoztunk Nektek, amelyek közül mindenki megtalálja a számára legfinomabb variációt. A jeges italokban a közös vonás, a kávé. A kávé ízét belecsempészhetjük akár espresso vagy bármilyen más kávélikőr segítségével.

Cold Brew Limonádé

Nyugodtan bolondítsuk meg ezt a nyári klasszikust. Ez a Cold Brew Limonádé édes, egy kicsit fanyar és néhány kávézó itallapján is megtalálható.

barista_kepzes_tanfolyam

Nézzük mire lesz szükségünk:
0,5 dl citromlé
20-30 g cukorszirup
1 dl víz
1,5 dl cold brew (hideg vagy szoba-hőmérsékletű vízzel készített kávé)
jég

Először készítsük el a limonádé alapunkat – öntsük egy pohárba a citrom levét, a cukorszirupot és a vizet. Mivel minden citrom kicsit más a többitől érdemes megkóstolnunk, hogy a keverék mennyire sikerült édesre. Ha olyan limonádét szeretnél, ami enyhén fanyar és nem túl édes, akkor a később hozzáadott enyhén keserű és édes cold brew tökéletes lesz hozzá.

barista_kepzes_tanfolyam barista_kepzes_tanfolyam

Ha megvan a limonádé alap, amivel elégedett vagy, akkor adj hozzá jeget és töltsd fel cold brew-val. Keverd össze és már kész is. Ezt az italt nagy tételben is könnyű elkészíteni, így remek lehet partikhoz, baráti vacsorákhoz is.

Kókuszos & Makadámdiós Jeges Latte

barista_kepzes_tanfolyam

Ha allergiás vagy a tehéntejre vagy egyszerűen nem szereted, nem probléma. Ez az ital olyan alternatívát mutat, amit bátran kipróbálhatsz. Hideg, frissítő, kicsit trópusi és ideális egy vízpart szélén kortyolgatni.

Hozzávalók:
5 g kókusztej/tejszín
20 g cukorszirup
5-10 g vanília kivonat
40 g espresso
100 g makadámdió tej
jég az üveghez

Először, hogyan készítsünk otthon makadámdió tejet? Ehhez szükség lesz 100 gramm makadámdióra és 200 gramm hideg vízre. Helyezzük egy edénybe a diókat és a vizet, tegyük hűtőbe és áztassuk egy éjszakán át. Másnap adjunk hozzá 400 gramm vizet és blenderben mixeljük össze, amíg tejszerűvé válik az ital. Ezt szűrjük át egy darab vászon segítségével, majd egy hétig hűtőben tároljuk. Ezt követően tudjuk felhasználni az italunkhoz.

 barista_kepzes_tanfolyam barista_kepzes_tanfolyam

Alaposan keverjük össze a kókusztejet, a vaníliát és a szirupot a friss espressoval. Egy jéggel feltöltött pohárba öntsük bele a makadámdió tejet, majd az espresso keveréket, keverjük össze és kész is.

Espresso & Tonik

barista_kepzes_tanfolyam

Ez az ital azok tetszését is elnyeri, akik nincsenek oda a tonik ízéért. A tonikos kávé talán az eddigi legizgalmasabb kreáció a jeges kávék világában. Azért nagyszerű kombináció, mert a kávé savassága és a tonik édes kesernyéssége remekül harmonizál egymással. A tonik egy kinin tartalmú ital, ami úgy született meg, hogy a gyarmatokon a malária megelőzésére kinin port kellett szedni, viszont ez olyan borzalmasan keserű volt, hogy a brit tisztek csak szódával és cukorral keverve tudták fogyasztani és ebből lett a tonik.

Ahhoz, hogy igazán jó legyen a tonikos kávé, egy világos pörkölésű kávéra lesz szükség, mert ez még nem túl testes, hanem könnyed és gyümölcsös ízvilágú. Készítése nem igényel szaktudást, bárki akár otthon is elkészítheti!

barista_kepzes_tanfolyam barista_kepzes_tanfolyam

Hozzávalók:
1 adag espresso (30 ml) 
1,5 dl tonik
jég
narancshéj a díszítéshez

Egy pohár jégre lassan töltsük a tonikot, hogy kevesebb szénsav távozzon belőle. A tetejére lassan csorgassuk az espressot. Díszíthetjük citrusokkal, narancshéjjal.

Breakfast in Sicily – „Reggeli Szicíliában”

barista_kepzes_tanfolyam

Az utolsó recept egy kicsit más, mint  a megszokott. Mennyiségre nem túl sok, de elég tömör és tökéletes reggeli italként. Averno egy olasz amaro – egyfajta növényi likőr, amely egy kicsit keserű, egy kicsit édes és nagyon összetett. A megfelelő kávéval együtt azt gondolhatnák, olyan mint a kóla naranccsal és kávéval.

Amire szükség van:
40 g espresso
40 g jég
15 g cukorszirup
30 g Averna
3-4 csepp narancs keserű
60 g szóda
narancs vagy grapefruit peel a díszítéshez

Készítsünk elő egy kisebb méretű poharat, például egy whiskeys poharat és helyezzünk bele egy nagyobb jégkockát.  Egy long drink pohárba töltsük bele az alapanyagokat, az espressot, a szirupot, a keserűt, az Avernát és egy jégkockát. Keverjük össze alaposan. Szűrjük át a whiskeys pohárba és töltsük fel szódával, majd díszítésként használjuk a narancs peelt.. Az ital íze jellemzően keserű, de aki édesebben szereti, az hagyja el a narancs keserűt.

Ezek a jeges kávé italok igazán nagyszerű választás egy forró nyári nap, a teraszon vagy akár a nyaralás alatt kortyolgatva. Legyünk bárhol garantáltan felpezsdíti a hangulatunkat.

A standard és a különlegesebb kávéitalok receptúráját és elkészítési módjait elsajátíthatod a Barista Akadémia tanfolyamain. Ne maradj le a nyári tanfolyamokról!

Információ:
info@mojito.hu
+3620 355 8400

www.baristaakademia.hu

Leave a Reply