Manapság a művészet már rengeteg formában testet ölt, jelenleg egy új trend hódít a baristák és bartenderek között. A koktélok és a kávék habos koronáját festővászonként használják. Az italokon jól felismerhető mesterművek jelennek meg, híres műalkotások, mint Vincent van Gogh A csillagos éj vagy Edvard Munch A sikoly alkotását is megrendelhetjük kedvenc italainkon.

Lee Kang-Bin, dél-koreai barista szöuli kávézójában készíti “CreamArt” alkotásait, a fotókat a közösségi oldalain folyamatosan megosztja, így egyre nagyobb rajongó táborral büszkélkedhet. A bonyolult rajzok elkészítésével nagyon sok időt töltött. Lee idővel kitapasztalta, hogy melyik szirup, ételszínezék és édesítő por a legjobb a minták festéséhez és melyik kombináció illik ízben is a kávékhoz. Az apró poharakban előre elkészíti a színeket, ezt használja palettaként. Az műveinél használt eszközök között nem találunk megszokott kellékeket; mini kanál, tűhegyes latte pen a vonalak rajzolásához és egy apró jégcsákány szerű eszköz is helyett kap.

barista_kepzes_tanfolyam

A festéshez nem volt előképzettsége, de a rengeteg gyakorlás meghozta az eredményét. Az egyszerűbb formák, mint például egy medve, általában egy perc alatt elkészül, de a világhírű-mesterművek cappuccino verziói, mint Edvard Munch A sikoly, akár egy órát is igénybe vehet, éppen ezért Lee Kang-Bin limitálta a rendelések számát és mindössze 3 ilyen kérést teljesít egy nap.

barista_kepzes_tanfolyam

De nem csak a cappuccinokra kérhetünk remekműveket, hanem a koktélok terén is érdemes kipróbálni az újdonságokat. Hong Kongban két olyan bartender is bemutatkozott, akik a koktélok tetejére készített alkotásokban mutatják meg művészi tehetségeiket. Rush Limbu, a Langham Hotel Artesian bárjának bartendere különleges koktélokat tervezett egy kiállításra, amiket híres művészek alkotásai inspiráltak. A bartender ételszínezéket kevert össze tojásfehérjével és ezzel keltette életre a trükkös és bonyolult mintázatok sorozatát. Megjelennek Vincent van Gogh Csillagos éj felhői vagy  Salvador Dali Az emlékezet állandósága festményéről híres órák is. Ezek elkészítése hosszabb ideig tart, mint a tradicionális italoké, ezért csak előrendelésre, korlátozott számban készíti.

barista_kepzes_tanfolyam

A másik bartender, Simone Rossi, aki hasonló ötlettől vezérelve varázsolta exkluzívabbá a hongkongi Aqua bar, színekben és formákban gazdag Rooster Me Luck italát. Egy vékony lapra nyomtatott mintát óvatosan a koktél tetejét képező tojáshabra helyezik, ami tökéletesen összeolvad azzal. A mintázatokat az olasz bartender egyedileg tervezte. Először több módszert is kipróbált a helyi cukrászdákkal, de az általuk elkészített lapok túl hamar elolvadtak az italban, mígnem rátalált a rizspapírra. Erre könnyedén lehetett  nyomtatni és sokkal stabilabb maradt a kép. A bar befektetett egy nyomtatóba és ehető tintákba, így saját maguk készítik el azokat.

barista_kepzes_tanfolyam

Az előkészítés során a bár csapata gondoskodik a rizspapírok formára vágásáról és szárazon tartásáról. Amikor az ital – a gin, a Cocchi Rosa,  a matcha, a citrom, a yuzu és a kínai fehér barack püré – rendelésre kerül, óvatosan a tetejére helyezik a lapot. Végeredményként egy gyönyörű koktélt szervíroznak a vendég elé. A rizspapír a tojáshabbal keveredik, de a minta a koktél tetején marad és nem mozdul el.

barista_kepzes_tanfolyam

A Barista Akadémia tanfolyamain Te is megtanulhatod a kávé készítést az alapoktól a haladó szintig. Latte art tanfolyamunkon fejlesztheted a tejhab és cappuccino készítést, valamint latte art technikákat és különböző mintákat sajátíthatsz el. barista_kepzes_tanfolyam

Ha a koktélok érdekelnek látogass el a Mojito Mixeriskolába és jelentkezz a mixertanfolyamra, ahol minden elméleti és gyakorlati tudást megkapsz, hogy magabiztosan állj a bárpult mögött. Kettő az egyben: barista és mixertanfolyamot választva kedvezményesen végezheted el mindkét képzést. Ne maradj le a szeptemberben induló képzésekről! 

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

 

 

 

www.baristaakademia.hu