Magyarországon van Európa és talán a világ legjobb minőségű ivóvíz készlete. Ezzel azonban nem sokat foglalkoznak a hazai fogyasztók, egyre többen választják a csapvíz helyett az ásványvizet. 2015-ben már átlagosan 126 liter ásványvíz fogyott el fejenként, míg 25 évvel ezelőtt csupán 4 litert kortyolgattunk el belőle évente. A HírTV Panaszkönyv szerkesztősége szakértők segítségével kereste a válaszokat, hogy megérik az árukat a palackozott vizek vagy a csapvíz is ugyanolyan jó?

Ha a rendszeres ásványvízfogyasztás mellett döntünk érdemes váltogatni a különféle márkákat, mivel azok eltérő mennyiségben tartalmazzák a különféle ásványi anyagokat. A Panaszkönyv 8 féle ásványvizet tesztelt szakértőkkel, Csíki Sándor, Food & Wine gasztronómiai szakírója és Hajdu Péter a Barista Akadémia ügyvezetője segítségével.

ÁSVÁNYVÍZ

Szennyeződésektől mentes, zárt, földalatti vízrétegből származó ivóvíz, általában magas 1000 mg/l vagy e feletti ásványianyag tartalmú víz.

IVÓVÍZ

Az ÁNTSZ által rendszeresen ellenőrzött, viszonylag állandó összetételű víz, amit folyó menti, parti kutakból vagy fúrt kutakból nyerik. Forgalomba hozatal előtt fizikai, kémiai és biológiai eljárással tisztítják.

barista_kepzes_tanfolyam

A tesztben szerepelt ásványvizek:barista_kepzes_tanfolyam

Vöslauer
Szentkirályi
San Denedetto
Evian
Pannon Aqua
NaturAqua
Mizse
Visegrádi

A víznyerőhely határozza meg azt, hogy milyen ásványianyagot tartalmaznak a szomjoltók. A szakértők eltérő szempont alapján szubjektíven rangsorolták a megkóstolt vizeket. A sorrendet hosszas kóstolgatás és mérlegelést követően állították fel. Nem egyszerű feladat vizeket tesztelni és különbséget tenni közöttük. Nem meglepő, hogy egy nagyon szubjektív, két ellentétes eredmény született.

barista_kepzes_tanfolyam

Csíki Sándor által felállított sorrend:
1. San Benedetto, NaturAqua, Visegrádi
2. Vöslauer, Evian, Mizse
3. Szentkirályi, Pannon Aqua

Hajdu Péter által felállított sorrend:
1. Szentkirályi, Pannon Aqua, Evian
2. Visegrádi, NaturAqua, Mizse
3. Vöslauer, San Benedetto

Magyarországon évente több, mint 120 liter ásványvizet fogyasztunk fejenként. Literéhez nagyjából 100 forintért juthatunk szemben a csapvíz nagyságrendileg 50 filléres literenkénti árával. Így egy három tagú család esetén is több, mint 30 000 forint a különbség évente. A csapvízből is tiszta víz folyik, a minősége is kiváló és kisebb mértékben, de mindegyik tartalmaz ásványanyagokat.

barista_kepzes_tanfolyam

Európai viszonylatban is kiemelkedő a magyarországi csapvíz minősége. Bizton állíthatjuk, hogy hazánk igazi víz nagyhatalom. Nagy Edit a Magyar Vízközmű Szövetség főtitkára szerint Magyarország legnagyobb előnye a legtöbb külföldi országokkal szemben, hogy nem felszíni vizeket használunk, hanem felszínalatti, mélységi kutakat, amelyek zömében karsztvizek vagy védett vízbázisok. Ennek köszönhetően nagyon minimális kezelést igényelnek mielőtt továbbítják a fogyasztóknak. Ennek ellenére sokan panaszkodnak a csapvíz rossz ízére, vagy minőségére, míg az egyik ház lakói szívesen fogyasztják, addig az utca túl oldalán élők nem bírják meginni, pedig ugyanaz a víz jut el mindkét lakótömbig. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen minőségűek az egyes épületekben futó vízvezetékek. Egészen más lesz egy öreg ház régi ólomcsövein keresztül érkező és más egy új műanyag csőből folyó víz íze és minősége.

Az ásványvíz gyártás továbbra is óriási üzlet, ami szelektív hulladékgyűjtés ide vagy oda feldolgozhatatlan mennyiségű műanyag szemetet termel. Kutatók szerint 2050-re már több lesz az óceánokban a műanyag hulladék, amelynek túlnyomó részét a PET palackok adják, mint  a hal. De hacsak rövid távon és pénztárca barát módon gondolkodunk jó, ha tudjuk, hogy az ország túlnyomó többségén az ásványvíz áránál nagyságrendileg olcsóbban juthatunk hozzá a jó minőség csapvízhez. Ráadásul anélkül, hogy a környezetünket károsítanánk a rengeteg kidobott műanyag palackkal.

A teljes műsor megtekinthető a HírTV Panaszkönyv honlapján.

A víz minősége fontos az ételek, italok és a napi kávénk elkészítésénél is. A Barista Akadémia barista tanfolyamain a standard és különleges kávéitalok elkészítése mellett nagy hangsúlyt fektetünk, hogy tanulóink megismerjék a víz fontosságát. A víz minőségének vizsgálata, a módszerek és a víz szűrés a barista képzés tematikájában is helyett kapott. Ha érdekel a kávé készítés minden egyes mozzanata, akkor ne maradj le a szeptemberben induló barista tanfolyamokról.

barista_kepzes_tanfolyam

Információ:
+3620 355 8400
info@mojtio.hu