A Latte Art egy olyan kávékészítési módszer, amely során az eszpresszóba gőzölt tej segítségével mintát alakítanak ki. A kávé és a tej kapcsolata már művészi szinten van jelen. A végeredmény egy ízekben és vizuálisan kiemelkedő kávé remekmű.

A Latte Art a különböző országokban függetlenül alakult ki, a crema és a tejhab kombinációja lehetővé tette a kávé díszítését; főleg Olaszországban virágzott ez a tudás. Az Egyesült Államokban, Seattle városában David Schomer népszerűsítette a Latte Artot a 90-es években. Az Espresso Vivace tulajdonosaként ő fejlesztette tökélyre ezt a művészetet. Először egy szív alakú mintát öntött ki, majd kitalálta a rozetta mintázatot 1992-ben. A szív mintát egyszerűbb kialakítani és sokkal gyakrabban használják, míg a rozetták sokkal összetettebbek.

A latték kiöntéséhez egy hegyes csőrű tejkiöntőre van szükség. Nem mindegy milyen szögben tartjuk a csészét és hogyan öntjük a tejet a kávéba. A mintát kétféleképpen is ki lehet alakítani, az egyik módszer, hogy az eszpresszóra ráöntik a gőzölt tejet és lehet utólag is, a tejhabra rajzolni. A tejhab akkor jó, ha csak akkora buborékok maradnak, amelyek már szabad szemmel szinte nem is láthatóak, ezt az eljárást microfoamnak nevezik. A díszítés függ a barista ügyességétől, a kávé minőségétől, a megfelelő tejhabtól, ezenkívül fontos a jó kávéfőző, hogy a megfelelő hőmérsékleten készítse az eszpresszót.

A Latte Artban tapasztalt baristák száma igen kevés és csak a fantázia szab határt a formáknak. A latte art nagy ügyességet és rengeteg gyakorlást kíván meg. Az alábbi videón betekintést nyerhetsz a szakma szépségeibe:

Ha szeretnéd megtanulni, hogy hogyan készíts mintát a kávédra, vagy szívesen elkápráztatnád barátaidat és vendégeidet friss minőségi kávékkal, akkor jelentkezz tanfolyamunkra.

Légy Te is Latte Art kávéművész!

baristaakademia.hu