Magyarországon is egyre nagyobb teret hódít az új hullámos kávézás, ezért ma egy ilyen típusú helyet szeretnénk Nektek bemutatni, de előbb az újhullámos kávézókról röviden.

barista akademia_barista tanfolyam (8)Az új hullámos kávézók lényege, a minőség és alaposság. Itt közvetlen a kapcsolat a pörkölőkkel, sokszor még a kávébabok terjesztőivel is. Hiszen a kávé nem csak akkor lesz kávé, mikor elkészítik, abban a néhány percben. A kávékészítés folyamata a cserjétől a csészéig nyomon követhető, ugyanis története a termőföld ph-értékénél kezdődik. A filozófia lényege hogy megmutatják a kávé egy olyan oldalát, amit kevesen ismernek. Nemcsak a bor lehet egyfajta gasztronómiai gyöngyszem, a kávé is kaphat nagyobb elismerést és odafigyelést, hogy ne csak egy egyszerű reggeli és délutáni italként ismerjék, amitől frissebbek leszünk. Aki nyitott az új dolgokra, annak ajánlom figyelmébe, ha csak egyszer is kipróbálja máshogy fog vélekedni róla.

barista akademia_barista tanfolyam (1)Ezt az életérzést adja át nekünk a Kelet Kávézó, amely már 3 éve várja a kávé és a könyv szerelmeseit galériájába. A hely alapkoncepciója a jó minőségű kávé és a kellemes, meghitt hangulatú környezet volt, ahova belépve az ember azt érzi, jó itt lenni!
„Van egy hely a Bartók Béla út 29. alatt, ahol a falakat könyvek borítják, a légkört áthatja a nyugalom, a garnitúra a nyugatos kávékultúrát idézi, s az ember belépve rögtön ihletet kap.”

A kávézó csakis kizárólag minőségi kávéval foglalkozik, ezért az ország vezető újhullámos pörkölőjétől, a Casino Mocca-tól vásárolják termékeiket. Így tehát a különböző termőterületek és fajták ízeiben rejlő sokszínűség bemutatása a cél. Tulajdonosai sok időt és energiát fektetnek abba, hogy a minőség domináljon, és nemcsak a termékeikre figyelnek oda, hanem a kényelemre, kiszolgálásra is. Az ételek helyben készülnek, különleges odafigyeléssel válogatják ki termékeiket, sok időt és energiát fektetnek bele és én azt hiszem ebben rejlik a hely szépsége és népszerűsége!

barista akademia_barista tanfolyam (2)Ahogy a képen is látszik, ez nem egy klasszikus kávémenü. A menüre rápillantva szerették volna kicsit kizökkenteni az olyan vendégeket, akik még nem voltak náluk, hogy érezzék, itt máshogy tekintenek a kávéra, mint ahogy azt megszokhatták. Először is a tej nélküli italokat teljesen különvették, és kicsit kiemelték a szokásos cappuccino, latte stb. sorból. Ezeket az italokat próbálták rövid leírásokkal is magyarázni, de alapvetően minden italt egy koordináta rendszerben helyeznek el, ami szintén segíthet a fogyasztóval megértetni az egyes italok közötti különbséget. A vízszintes tengelyre az ital TDS-e (közérthetően a töménysége) került, míg a függőlegesre, hogy mennyi folyadékot fog kapni (űrmértékre). Így a legkisebb italuk egyben a legtöményebb is, és ez nem más, mint az espresso. A legnagyobb feketekávé pedig a filter, ahol kb. 2 dl-t kap a vendég. Ez persze a “legvizesebb” is egyben.

Külön érdekesség, hogy Magyarországon bizonyos újhullámosnak nevezett körökben ők állították be először a filterkávégépet, amit az “americano és a hosszúkávé – mint espresso alapú italok” kiváltására alkalmaznak mind a mai napig.

barista akademia_barista tanfolyam20A lombik nevű kávéjuk is igazi kuriózum, talán csak náluk lehet kérni a nap bármelyik szakaszában törökösen, azaz a vizet a kávéval egy edényben összekevert, majd folyamatos hőfokemeléssel készített kávét. Ezt az italt egyébként nem hagyományosan zaccal, hanem leszűrve szervírozzák. (a képen ez látható) Újdonság a kávézóban, hogy kétféle kávét lehet ugyanolyan módszerrel készítve szinkronban kóstolni, hogy az ember megtapasztalja azt, hogy ugyanolyan módszerrel készítve egyes kávék között milyen különbségek vannak. Na de persze nem feledkeznek meg a tejes italokat kedvelőkről sem.

barista akadmeia_barista tanfolyam34A tejes italaik között megtalálhatjuk a szokásos neveket, mint cappuccino, latte stb.; valamint az újhullámos kávézókban megszokott elnevezéseket, mint cortado, flat white…; Azonban tudjuk, hogy ezek az elnevezések még semmit nem jelentenek, mert nincs két olyan kávézó Budapesten, ahol a café latte ugyanolyan recept alapján ugyanolyan csészében és küllemben érkezne. Ehhez próbálnak segítséget nyújtani az arányok ismertetésével, hogy ők hogy készítik az adott italt. Pl. egy cortado náluk egy eszpresszót tartalmaz és háromszor annyi tejet, míg egy dupla latte két eszpresszót és 7 egységnyi tejet. Ebből következik, hogy náluk az egység mindig egy eszpresszót jelent.

barista akademia_barista kepzesEgy eszpresszó általában 20 g körül van, a tej pedig mindig vékony buborékmentes tejhab, igazi tejkrém, melyet igyekeznek pont iható forróságúra gőzölni. A Hétforrás szállítja Máriahalomról a friss házitejet, mely fölözetlen teljes tej legalább 3 és fél zsírszázalékkal. Teheneik -20 Celsiusfokig szabadon legelésznek 🙂 Magyarországon először náluk volt kóstolható az a tejes ital, ami Északnyugat-Amerikában nagyon közkedvelt, ez a bizonyos gibraltár (1:4), ami egy bizonyos pohártípusról kapta a nevét, de űrmértékre pontosan megegyezik az általuk használt porcelán csészével (133 ml). Ez az Olaszországban jól bevált reggeli tejeskávénál, a cappuccinonál (1:5) egy kicsit kisebb ital, de mégsem olyan kávéhangsúlyos, mint a cortado (1:3). Szerintük egy délutáni-esti süti mellé a legjobb választás 🙂

barista tanfolyam22

Azt pedig, hogy miért ezt a nevet kapta, a kávézó tulajdonosától, Tímár Tibortól idézem:„Több dolog miatt is lett Kelet. Először is, ott szemben van a Hadik ház, ami anno nyugatos hely volt. Így, ha szemben van nyugat, akkor legyünk mi a Kelet. Másodszor pedig, itt előttünk egy kínai étterem volt. Ezenkívül az épületben van egy mecset. Így ez a három dolog adta az ötletet.”

Mindent egybevéve, ez egy kis nyugalom sziget, ahova a nap bármely szakaszában beülhetsz és egy finom kávé mellett olvasgatni, beszélgetni, közben megismerkedhetsz az új hullámos életérzéssel. Vigyázz, könnyen szerelembe eshetsz! 🙂

   barist akademia_tanfolyam                          barista akademia_barista kepzes

A képek a contextus.hu-ról származnak.