Ahány ember, annyi szokás!-tartja a mondás. Ez a nemcsak egyén függő, de az országokra, a kultúrákra és a közösségekre is igaz. Tudjuk, hogy az olaszok, a franciák, a törökök és több európai ország is nagy kávéfogyasztó múlttal rendelkeznek. Ismerjük meg. Nézzük meg, melyik országban mi a nagy kávé kedvenc és mit érdemes innunk, ha elakarunk vegyülni a
Vietnám
A vietnami embereknek sajátos kávé fogyasztási kultúrájuk van. Általában 2 dl-es üvegpohárban szolgálják fel a forró italt sűrített tejjel. A sajátos elkészítési mód a következő: egy üvegpohár aljára kerül a sűrített tej, a pohárra egy kis szűrő (phin) kerül, amiben a kávé van forró vízzel, így egyenesen a pohárba, rétegesen a sűrített tejre csöpög a kávé. A csöpögési idő 3-4 perc, ennek köszönhetően magas a koffeintartalma.
Oroszország
Az oroszok rendszerváltást megelőzően nem bonyolították túl a kávéfogyasztást. A legnépszerűbb a hosszú kávé volt, vagy teljesen feketén, vagy cukorral, vagy sűrített tejjel. Napjainkra azonban rengeteg kávézó nyílt Moszkvában és válogathatunk a jól megszokott kávéitalok kínálatából.
Törökország
A török fekete kávé nagyon erős, étkezést követően szolgálják fel egy kis édességgel, ami csökkenti az ital intenzív ízét. A török kávé, a kávé elkészítésének módjára utal. A cezve, vagy más néven ibrik egy olyan edény, amit kifejezetten egy bizonyos stílusú kávé elkészítéséhez használnak Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A teste lehet fémből, rézből, vagy esetleg kerámiából is, amihez egy hosszú nyél csatlakozik.
Olaszország
Olaszországban a reggel egyenlő a kávéval. Cappuccinot az olaszok csak reggel isznak., minden más időpontban jöhet az eszpresszó. Az olaszok eszpresszójukat többnyire a pultnál állva felhajtják, mintha egy feles lenne. Az eszpresszót nem illik elvitelre kérni és néha egy kis alkoholt is belecsempésznek. A kávé mellé egy kis pohár vizet is felszolgálnak, odafigyelve a kávé vízhajtó hatására.
Franciaország
A franciák nagy kedvence a Café au Lait, ami forró tejjel készül, tipikus reggeli ital a croissant mellé. Az itallapokon találkozhatunk a tejes kávé francia változatával a Café Russe néven ismert forró itallal. A pohárban rétegesen kerül a tejhab, a kávé, majd megint a tejhab.
Spanyolország és Portugália
A helyiek közkedvelt itala a cortado, amit reggelente és a szieszta idején szürcsölgetnek. 1dl-es üvegpohárban szolgálják fel, eszpresszó alappal, gőzölt tejjel és vékony tejhabbal készítik. A spanyol és portugál kávézókban természetes sok más kávéitalt kérhetünk és minden bizonnyal a cappuccinonkat, cortadonkat egy-egy latte art mintával díszítik.
.